Vinuri si preparate in ziua de Paste

by Radu Rizea
0 Comment
Vinuri si preparate in ziua de Paste

Vinuri de Paste

Pentru toti cei care isi vor fi petrecut doua zile alergand intre magazine, plita si cuptor, ca sa se asigure ca vor petrece clipe memorabile alaturi de familie si prieteni, alegerea vinului potrivit depinde mai putin de buget si mai mult de numarul de sticle, de soiuri, de feluri de mancare pregatite. E nevoie de un vin la fiecare pas, sau unul-doua acopera tot meniul? Pot sa apara contradictii in gust? Trebuie neaparat la sticla sau e ok si un vin vrac?

Nu exista un singur raspuns, asa cum nu exista un singur meniu si asa cum gusturile personale difera de la un om la altul. Da, e bine sa luati vinul la sticla sau la bag-in-box. Vinul vrac din surse neverificate nu este doar o loterie, poate fi chiar periculos pentru sanatate. Si da, exista varianta simpla, de a lua un vin alb si unul rosu, primul pentru branzeturi proaspete, legume, carnuri albe, al doilea pentru carnuri rosii la cuptor, indiferent daca e vorba de rata, curcan, porc, miel sau berbec. 

Insa, pentru ca tot ceea ce este legat de simturi este un pic complicat, si o placere accesibila nu trebuie niciodata refuzata, ne-am hotarat sa va oferim, si in acest an (cum o vom face, probabil, si in anii care urmeaza), un scurt ghid printre gusturi, complementaritati si asortari.

Incepem mereu cu vinuri usoare. De obicei, albe

Inainte de toate, este sarbatoare, si nimic nu rezuma spiritul unei sarbatori decat pocnetul unui dop de vin spumant, un domeniu in care lucrurile s-au miscat repede si bine in Romania ultimilor ani. Avem spumante din soiuri traditionale care se pot aseza la orice masa din lume, si lucrurile evolueaza rapid. 

Asa ca, inainte sa va asezati la masa, poate chiar ca “vin de primire”, va puteti pregati cu un Colocviu de la Casa de Vinuri Cotnari (Francusa si Tamaioasa, in special), cu Rhein Extra Magnifique Brut (Feteasca regala sau Tamaioasa romaneasca), Cramposie selectionata (Avincis), Clarus de la Wine Princess (Mustoasa de Maderat), Cuartz (Feteasca alba, Crama Garboiu) sau Shine (tot Feteasca alba, de la Budureasca).

Apoi, daca sunteti traditionalist, nu veti navali peste masa de Paste fara sa aveti, macar de gust, un mic antreu cu gustari, mai mult sau mai putin de sezon – branza, ceapa verde, carnuri uscat-afumate, salata de cruditati, icre si alte cele. 

In general, e greu de gasit un vin care sa acopere toate componentele dar, dat fiind ca e vorba doar despre cantitati mici, e bine de ales un vin alb sprinten, cu aciditate ridicata, care sa nu oboseasca. Prima optiune vine aproape de la sine, Zghihara de la Domeniile Averesti, in orice varianta o gasiti. Insa nu e de uitat nici vesela Cramposie, iar optiunile de la Avincis acopera toate gusturile si pretentiile (de la spumant la vinuri de retail sau de colectie).

In cazul in care antreurile sunt dominate de salate cu maioneza sau de preparate mai grase, va puteti reorienta catre o Feteasca alba mai intensa sau o Feteasca regala, chiar si una atinsa de lemnul de stejar, insa din recolte recente, ba chiar un Sauvignon Blanc proaspat, mai ales daca ati pregatit icre, peste sau fructe de mare.


De incercat: Feteasca alba Vinul Cavalerului (SERVE), Spectrum Feteasca regala de la Averesti, Sauvignon & Sauvignon (Budureasca), Karakter Sauvignon Blanc (Aurelia Visinescu), Mysterium Sauvignon blanc & Rhein Riesling (Jidvei), Velier Sauvignon Blanc (Crama Strunga) sau Special Selection RR 21 (Crama Strunga).

 

Drumul spre vin rosu trece prin rose

La borsul de miel, lucrurile depind foarte mult de reteta folosita. Pentru borsurile acre, e nevoie de vinuri albe proaspete, si puteti continua cu vinul ales pentru antreuri. Daca gustul este dominat de carne si leustean, e nevoie sa treceti la un rose, eventual unul mai complex, ale carui componente sa echilibreze fiecare parte din gust. Rose-ul Nativa de la Domeniile Averesti, din Merlot, sau chiar o Feteasca neagra din gama Geneza Caii de la Letea de la Via Viticola, se vor potrivi perfect. 

Daca reusiti sa obtineti un gust echilibrat, nici prea acru, care sa nu fie dominat nici de ierburi, nici de proteine, va puteti aventura si catre rose-uri mai delicate, ca Liliac Pinot Noir Rose sau La Plage Roze de la Crama Rasova (Pinot Noir, Pinot Gris, Feteasca Neagra si Syrah).

Vinuri rosii simple, medii sau complicate?

Felul principal al mesei de Paste s-a tot transformat in ultimii ani, ba dupa moda, ba dupa resursele disponibile, ba dupa temperaturile care au permis sau nu mancarurile de sezon. Uneori, chiar si preturile din unele piete si magazine ajung sa dicteze ingredientul central… Sa le luam in ordine!

Traditionalul miel la cuptor cere vinuri rosii mai delicate, poate un Pinot noir de la Domeniile Franco Romane sau de la Corcova. Coastele de miel la gratar cer un rose delicat – Primordial Rose de la Domeniul Bogdan sau Caii de la Letea Vol. II (Feteasca neagra, Pinot Noir, Syrah), in timp ce „leguma nationala”, porcul, are nevoie de un vin rosu mai extractiv, la fel ca berbecul care, in plus, ar cere si o nuanta rustica. 

Pe scurt, un Merlot structurat (Domeniile Prince Matei ofera suficiente versiuni, atat ca soi pur, cat si in cupaje) unge bine fripturile de porc, insa pentru orice fel de berbec ar fi de preferat un Negru de Dragasani – Avincis sau Crama Mennini, dupa preferinte.

Rata pe varza si-a facut loc, incet dar sigur, printre optiunile de Paste, uneori pentru ca butoiul de varza trebuie terminat, totusi, inainte sa vina caldura, alteori pentru ca, pur si simplu, rata crocanta e greu de refuzat. In plus, e mai usor de gatit decat sarmalele, mai ales cand vrei un meniu complet, de la gustari pana la deserturi. 

La sarmale, obiceiul este destul de bine impamantenit – Feteasca neagra matura, eventual trecuta un pic prin butoaie de stejar, pentru cele cu multa carne, rose (tot din Feteasca neagra), pentru cele cu multa varza si dominate de gustul sarat-acru, si vinuri albe sprintene pentru cele care au mai mult varza, orez si, eventual ciuperci. Pentru rata la cuptor, alegeti cu incredere un vin rosu nu foarte lejer, dar nici prea greu, o Feteasca neagra de 3-5 ani sau un Merlot mai tinerel, care nu a stat prea mult in butoaie de stejar.

La desert – vin demisec, demidulce sau dulce?

Pasca, daca are multa branza dulce si, eventual stafide, se asociaza „de vis” cu un vin dulce, cum este Traminer-ul roz CIB 2018 de la Jidvei sau cu Busuioaca Diamond de la Domeniile Averesti. De curand, a fost lansat si un vin musai de incercat, Opus Fabula Maximus de la Gramofon, o Feteasca neagra demidulce tinuta un pic in butoaie de stejar, care se potriveste atat cu ciocolata (deci si cozonaci cu crema de cacao), cat si cu umpluturile fine cu branza si smantana.

Daca aveti pasca mai bine crescuta, cu mai mult aluat si mai putina branza, faceti asocierea cu un vin aromat, mai putin dulce, eventual chiar acelasi vin pe care il asociati la cozonaci – o Busuioaca vinificat sec sau demisec, precum si o Tamaioasa romaneasca.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com