De unde cumparam vinuri romanesti?

by Maria Olguta Petre
0 Comment
Vinuri romanesti

De curand am organizat o degustare de vinuri romanesti la Plumpton College, Sussex, UK, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Am avut la degustare 9 vinuri romanesti, toate prezente in programul national Deschidem Vinul Romanesc, al Carrefour Romania. 

Vinurile degustate si apreciate bine au fost cele de la Avincis, Gramofon, Jidvei, Domeniile Averesti, Domeniile Sahateni – Aurelia Visinescu, Via Viticola Sarica Niculitel, Domeniul Bogdan si Domeniile Prince Matei

Unde gasim cele 9 vinuri romanesti promovate de 1 Decembrie?

De atunci, din UK, sunt intrebata constant de unde se pot cumpara vinurile degustate pe 1 Decembrie?! 

Sunt mandra si bucuroasa pentru feedbackul primit pentru vinurile noastre, dar ma gasesc in postura de a da din umeri oarecum incurcata. Si nu pot decat sa raspund: “Pot sa te ajut sa gasesti un inlocuitor decent, dar pe piata din UK nu le vei gasi pe acelea.” 

In preajma sarbatorilor de iarna, cei care nu pot ajunge acasa, in Romania, experimentati sau nu in lumea vinului, vor un vin romanesc pe masa! E traditie, e nevoie intrinseca si o conexiune necesara! 

Am incercat sa le vin intr-ajutor cu cateva recomandari. 

Magazinele locale din comunitatile de romani din UK

Fiecare comunitate de romani din UK are cel putin un magazin universal romanesc, de unde poti cumpara, de la fructe si legume importate din Romania, pana la branzeturi, produse din carne traditional romanesti, cozonaci si evident vinuri romanesti. Problema este ca in afara de Lacrima lui Ovidiu, Beciul Domnesc, cateva sortimente de la Jidvei, Grasa de Cotnari si Sange de Taur, nu prea gasesti altceva in materie de vin. Preturile oscileaza de la £7 la  £15. 

Cu putin noroc si multa rabdare, depinde de cat de motivat esti sa gasesti un vin romanesc special, cu caracter, poti gasi Princiar Special Reserve, Feteasca Neagra de la Tohani!

Vinuri romanesti in supermarketuri englezesti

In luna Noiembrie 2022, limba romana a fost declarata ca fiind in top 10 limbi vorbite in Marea Britanie si asta are multe implicatii. Una dintre ele este recunoastea oficiala a unui numar impresionant de romani care traiesc, muncesc si consuma in Marea Britanie. Este limpede ca englezii au inteles ca au nevoie sa se alinieze si cerintelor romanilor. 

“Home longing” este ceea ce ei denumesc dor, dor de casa. Indiferent de cum se spune in diferite limbi, e universal inteles, chiar si cand vorbim de consumerism. In fapt, mai ales cand vorbim despre consumerism! Cu precadere cel occidental! 

Astfel ca, in fiecare Supermarket englezesc, poti gasi acum un vin romanesc! 

Fie ca vorbim de Aldi, Tesco, Waitrose sau Marks & Spencer, de raftul cel mai de jos sau  rafturile Premium, de la nivel vizual – ele sunt in exclusivitate vinuri de la Cramele Recas EU, detinute de Philip Cox. 

Colectia Dealuri/Hills este prezenta in ALDI si este evident orientata catre consumatorul care frecventeaza aceasta retea de magazine. Pretul si calitatea reflecta asta. Dar indiferent de publicul consumator, focusul Cremelor Recas Eu este pe soiurile native Feteasca alba, Feteasca regala si Feteasca neagra dar si internationale Pinot noir, Merlot si Chardonnay.  

In TESCO gasim la doar £6-£8, colectia I LOVE (Heart). Cum am mentionat, tot de la Cramele Recas EU. In topul vanzarilor lor este Pinot noir. Profilul consumatorului este usor diferit si se merge pe o varianta mai sigura, aceea de soi international porodus in Romania la un pret mic, cu o calitate decenta. Este o placere sa citesc online feedbackuri atat de placute, de la clienti Tesco, la un asa nivel. 

Waitrose si Marks & Spencer, supermarketuri englezesti dedicate consumatorilor  middle si high class au pe rafturi 1-3 sortimente romanesti, in sectiunea de vinuri internationale, mai precis Rest of the World. 

Colectia “Umbrele” / “The shadows”, este special creata pentru consumatorii/ clientii Waitrose, cu orientare speciala catre soiul Merlot

La Marks & Spencer am gasit cea mai buna Feteasca regala din UK! Doar £7! Pentru piata de vinuri din UK e un pret dezirabil, raportat la calitatea vinurilor oferite de catre Cramele Recas EU. 

De curand am incercat “Vara” / “The Summer”, un rose sec din 2021, cu 12% alcool, facut din soiul Merlot. Stiti citatul acela celebru al lui Albert Camus:” În mijlocul iernii, am învățat că în mine există o vară indestructibilă.” Ei, vinul acesta este intruchiparea perfecta a citatului cu pricina. Si e un vin destept, pentru ca e foarte baubil si creste considerabil tendinta de a-l vinde cat mai mult! Feedbackurile clientilor M&S de pe websiteul lor, va pot confirma asta! 

De ce numai anumite vinuri romenesti in magazinele englezesti?

Da, pare monopol! Cramele Recas EU cu siguranta monopolizeaza piata de vinuri romanesti din UK! Ceea ce e si bine, dar poate fi si rau! 

Ei cunosc piata si isi permit sa se adapteze la mai multe profluri de consumator. Si ca sa fiu sincera, consumatorul lor in target nu este chiar romanul cu dor de Romania. Ci europeanul din UK sau englezul cu o putere de cumparare nu foarte mare, dar dornic de incerca ceva inedit din Romania, tara aceea din Europa de Est,  despre care i s-a vorbit cu elan de catre colegii de munca romani. 

Magazine de specialitate si vinuri romanesti

Si aici, tot Cramele Recas EU detin intreaga atentie si interesul comerciantilor de vinuri. In Sussex, unde locuiesc eu, care este o regiune viticola cu precadere si  unde se gasesc  multe magazine de vinuri independente sau franchize, tot Cramele Recas EU detin monopolul. 

Faptul ca suntem totusi prezenti pe rafturile lor aduce capital, recunoastere si speranta ca e loc si pentru alti producatori, intr-o piata de vinuri in plina dezvoltare, cum este cea din Marea Britanie! 

Importatori de vinuri romanesti in UK

Lista este extrem de subtire: Transylvania Wine LTD  importa vinuri romanesti in UK de la Budureasca, S.E.R.V.E, Domeniile Averesti, Domeniul Segarcea, Alcovin. In principiu, ca importator, ei fac tot ce pot, ca sa satisfaca cerintele pietei de vinuri din UK. Daca se cere Domneniul Bogdan, vor face tot posibilul sa aduca Domeniul Bogdan in UK. Iar din Republica Moldova, aduc vinuri de la Bostavan din gama DOR.

Preturile sunt evident diferite si se impune o cerinta ferma de minimum cateva sticle.

Cine ar trebui sa promoveze mai bine vinuri romanesti in UK?

Aici cred ca intervine atat rolul producatorilor romani de a se mobiliza si a exporta mai mult si mai efficient, cat si al unui ambassador Wines of Romania, de a promova in afara Romaniei, calitatea si virtutile vinurilor romanesti! 

Si apoi rolul  fiecaruia dintre noi, romani care traim, muncim si consumam bunuri in UK – sa facem cunoscute vinurile romanesti, produsele romanesti si sa creem o nevoie pentru ele. Pentru a fi importate, cunoscute si consumate! 

Anul viitor cand voi scrie un update la acest articol, am convingerea ca imi va lua mai  mult timp si efort sa scriu despre vinurile romanesti de pe piata din UK! 

As vrea ca anul viitor sa gasesc vinuri romanesti pe rafturile supermarketurilor englezesti la nivel vizual si nu pe raftul cel mai de jos!  

Sunt fit si pot sa ma aplec, dar nu vreau! 

Vreau sa vad si sa intind mana in supermarket, cu entuziasm dupa o sticla de Feteasca alba, Feteasca regala sau Feteasca neagra

Hai, ca nu cer mult, dragi producatori romani! Am doar 1,5 m.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES