by Admin

POVESTEA CRAMEI

Povestea vinurilor Jidvei a început în 1949, odată cu înființarea IAS Jidvei, însă istoria recentă a companiei începe în anul 1999, odată cu privatizarea fostei societăți viticole.
Jidvei deține cea mai mare plantație viticolă din România și din Europa cu proprietar unic – 2.500 hectare. Cele patru crame, aflate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, dispun de o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri.
Pionier în România în ceea ce privește inovația și implementarea noilor tehnologii, deține una dintre cele mai mari crame gravitaționale din Europa – Crama Tăuni – și prima de acest fel din țară, prima mașină de plantare cu GPS din Europa, primul sistem de vinificație complet computerizat și prima școală privată de viță-de-vie din România. Grupul Jidvei a făcut cele mai mari investiții din sectorul vitivinicol din România, de peste 100 de milioane de euro.
Este cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.) din România, având unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piața națională a vinului – vinuri liniștite, vinuri spumante, vinars și must. Vinurile Jidvei au fost răsplătite cu peste 840 de medalii la cele mai prestigioase competiții internaționale și naționale.

INFO

Nume crama: Jidvei
Regiune: Podgoria Târnave – Transilvania
Adresa crama: str. Gării, nr. 45, Jidvei, jud. Alba, România
Adresa sediu social: str. Gării, nr. 45, Jidvei, jud. Alba, România
Persoana de contact: Roxana Bădescu
Telefon: 0788311227
Email: roxana.badescu@jidvei.ro
Program de lucru: 9.00 – 17.00
Numele societatii: S.C. Jidvei S.R.L.
Anul infiintarii: 1999
Proprietar: Claudiu Necșulescu
Oenolog: dr. Ioan Buia
Productie anuala (in litri): 19 milioane litri
Suprafata (ha): 2.500 hectare
Vanzare directa la crama: Nu. Dispunem de un punct de vânzare la Castelul Bethlen-Haller
Website: www.jidvei.ro
  • CASTELUL BETHLEN – HALLER CETATEA DE BALTA

Principalele piețe pentru export sunt: Europa – Italia, Spania, Germania; America de Nord – SUA, Canada și Asia – Japonia, China. În funcție de piață, cele mai vândute soiuri și produse sunt: – zonele de piață etnică: Fetească Regală, Riesling, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Vinars. – zonele de piață generală: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay și cupaje. Gamele cele mai solicitate sunt: Clasic, Nec Plus Ultra, Mysterium, Owner’s Choice. – Categorii forte: vinuri albe liniștite, urmate de vinurile roze liniștite, vinuri spumante obținute prin metoda tradițională și vinars. – Proiecte speciale: vin spumant pentru Suedia. Indiferent de piață peste 95% vinurile exportate sunt DOC, iar restul IG. Tendințele observate în ultimii ani sunt: creșterea prețului mediu și orientarea către sortimente premium datorate și intrării pe noi piețe (Suedia, Polonia, Ungaria, Brazilia). De asemenea, urmărim și consolidarea prezenței pe piețele actuale: USA, Germania, Canada etc. Investiții în promovare prin programe cofinanțate UE: China, Japonia, USA. Exportul reprezintă în jur de 5% din total volum vânzări.

Simbol al vinurilor Jidvei, Castelul Bethlen-Haller a fost construit de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624 în stil renascentist, cu 4 turnuri amplasate în cele patru colțuri. În perioada comunistă, a aparținut I.A.S. Jidvei, aici a funcționat secția de șampanizare. După 1989, familia Haller a revendicat castelul, iar ultimul său descendent l-a vândut, în 1999, familiei Necșulescu. În 2003 a început un amplu proces de renovare și restaurare, iar în august 2020 a fost deschis publicului. Din grijă pentru un stil de viață sănătos, am integrat principiul healthy food-healthy life în cadrul restaurantului nostru. Folosim cât mai multe ingrediente proaspete din ferma proprie și din grădina castelului cultivată în sistem ecologic – 2022 fiind al doilea an de conversie la agricultura ecologică. Oaspeții pot vizita castelul, ferma și grădina, plantațiile de viță-de-vie și cramele și pot descoperi mai multe despre universul vinurilor Jidvei în cadrul degustărilor. Am pregătit și o serie de activități de recreere – lecții de echitație, demonstrație de echitație în manej, călărie pe traseele din apropiere, plimbare cu trăsura, tir cu arcul, plimbări cu bicicletele prin împrejurimi, picnicuri în vie.

VIDEO

Dacă e vară, iar vinul este roz și sec e deja bine. Dacă mai are și bule, e și mai bine. Dar când ai în față un spumant lucrat îndelung, prin metoda tradițională, din recolta 2017, medaliat cu mare medalie de aur și câștigător al titlului de Revelația Concursului, deja devine clar că ai o zi bună. Mai vreți vești bune? Este un vin românesc, și este departe de a fi inaccesibil – costă exact cât ar trebui și oferă mult mai mult! Nu ați ghicit încă despre ce vorbesc? Este vorba despre Mysterium Brut Rose – un vin care a petrecut aproape cinci ani în pivnițe, până a ajuns la momentul perfect pentru a fi prezentat lumii.

DESTINATIE

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2022 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2022 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

CATEGORII