Vin fiert, vin picant, sangria calda, gluhwein sau glogg. Orice, e de sezon!

by Radu Rizea
0 Comment

Nu conteaza unde va prind zilele astea, la apres ski sau la taiat porcul, prin zapezile de pe munti sau in mijlocul vijeliei taioase de pe faleza: vinul fiert, hulit de finii cunoscatori, dar iubit de toata lumea, este fara nici o indoiala bautura sezonului.

Aceleasi ingrediente de baza pentru vin fiert, oriunde in lume

De cele mai multe ori, cand vine vorba despre vin fiert, ingredientul de baza este vinul rosu – desi exista si cateva mici exceptii. La acesta se adauga minim un fruct maruntit – mar sau portocala, predominant. Lumea este impartita insa, cand vine vorba despre indulcit vinul fiert, intre zahar si miere. Cat despre condimente, cel mai des veti gasi, oriunde mergeti in lume, cuisoare si scortisoara, la care se adauga des si nucsoara, vanilie sau ghimbir. Reteta clasica, folosita in cele mai multe parti din Romania (contemporana) este:

  • doua cuisoare,
  • o jumatate de lingurita de scortisoara,
  • o jumatate de mar taiat felii sau cubulete,
  • doua felii de portocala despielitate sau taiate cubulete,
  • jumatate de floare de anason stelat (optional)
  • zahar dupa gust (doua-trei linguri, adica 40-50 de grame ar trebui sa fie mai mult decat suficient, dar sfatul nostru este sa puneti mai putin si sa lasati fiecare musteriu sa si-l indulceasca atat cat doreste).

Vin fiert si istorie la rece

Cat de vechi? Prima consemnare a unui vin incalzit si imbogatit cu condimente pare sa fie cea a lui Plaut (parinte al teatrului roman preclasic si, implicit, iubitor de vin, ca toti scriitorii!), cu doua secole inainte de Hristos, insa este descris mai frecvent ceva mai tarziu, in vremea lui Pliniu cel Batran si a lui Apicius – chit ca nu stim pana astazi daca Apicius este personaj real (Marcus Gavius), unul inventat sau numele cartii De Re Culinaria, care n-ar avea decat doua-trei retete ale fostului gurmand roman, la care s-au adaugat alte retete, de-a lungul vremii. 

Nu e de mirare, totusi, ca firul rosu al vinului fiert incepe sa se torca din perioada romana, din moment ce romanii sunt cei care au raspandit enorm vita-de-vie in Europa, plantand-o in teritoriile pe care le cucereau.

In era medievala, englezii numesc vinul fiert, ypocras – de la vinum Hippocraticum, vinul lui Hipocrate. Si nu neaparat pentru ca il suspectau de efecte benefice asupra sanatatii, ci din cauza unuia dintre instrumentele de preparare. Mai exact, vinul era lasat sa stea o zi ca sa infuzeze condimentele, dupa care era filtrat printr-un con textil asemanator cu o palnie, inventat de Hipocrate. Cert este ca reteta de ypocras presupunea infuzia cu un praf facut din macinarea laolalta de scortisoara, ghimbir, galangal (ghimbir de desert, galanga), piper lung (cu boabe ca cele de mac), nucsoara, cardamom, maghiran si rozmarin.

Astazi, in mijlocul noii miscari pro-moderatie, se poate gasi vin fiert fara alcool dar, la fel de bine, in contrapartida, putem descoperi vin fiert “intarit” cu vodca, la targurile de Craciun din Polonia (si, daca exista acolo, probabil se consuma si prin gospodarii…).

vin fiert

Fiecare tara are propria reteta de vin fiert

Nu ar trebui sa ne mire ca, existand de atata vreme, vinul fiert are zeci, poate sute de retete raspandite prin toata lumea.

  • Celebrul Gluhwein german, este singura bautura considerata traditionala pentru Craciun in Alsacia si se prepara cu portocale, floare de anisa, cuisoare, zahar, bete de scortisoara si, uneori, bete de vanilie. Se foloseste, de obicei, vin rosu, desi prima reteta de Gluhwein ii este atribuita contelui de Katzenelbogen, primul cultivator de Riesling. In varianta mai “grea”, se poate servi “mit Schuss”, adica se adauga o cantitate mica (20-30 ml la cana) de rom sau de lichior.
  • Glogg (sau glug, glog, glogi) este varianta nordica a vinului fiert, care pastreaza in mare condimentele germane (cuisoare, scortisoara, cardamom, ghimbir), dar se adauga de obicei si portocale amare (portocale de Sevilia sau portocale de marmelada). Exista variante in care si acesta glogg-ul contine alcool adaugat – de la brandy, schnaps si whisky la vinuri de Madeira sau porto.
  • In Vestul Balcanilor, kuhano vino / kuvano vino se prepara cu aceleasi condimente clasice, dar se adauga si coaja de portocala, iar frecventa ultilizarii vinului alb este mai mare decat in alte regiuni.
  • In Ungaria, la vin fiert se utilizeaza celebru “sange de taur” – Egri Bikaver, a carui reteta difera de la o zona la alta, dar care este traditional produs dintr-un cupaj de soiuri locale si este considerat, in versiunile sale premium si superpremium, un adevarat vin de terroir.
  • In Polonia, dincolo de vinul fiert, cu sau fara vodca, se mai beau de Craciun si beri in stil belgian, preparate cu aceleasi ingrediente ca vinul.
  • In Spania se practica incalzirea unei sangria clasice pe cuptor, dar gestul este considerat a fi pretentios.

ATENTIE!

  • Nu clocotiti vinul, pentru a nu pierde toate aromele (si mare parte din alcool), este suficient sa-l incalziti pana la 65-70 de grade.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES