by Admin
Liliac
  • Liliac
  • Young Liliac
  • Private Selection
  • Unexpected
  • Tandem
  • Titan
  • Spirit of Transylvania

Vinurile cramei pot fi gasite in Austria, Germania, Belgia, Tarile de Jos, Polonia si Canada.

Pentru oricine isi doreste sa descopere lumea Liliac, zona Lechinta este un punct de referinta. Indiferent daca este vorba despre monumentele din zona, despre peisajul minunat oferit de dealurile de la poalele muntilor Carpati sau daca este vorba de atentia acordata vinului – oferta noastra se adreseaza tuturor gusturilor.

Cabana cramei Liliac ofera cadrul perfect pentru evenimente si degustari exclusiviste. Echipa Liliac este bucuroasa sa vina in intampinarea nevoilor celor interesati, oferind suport cu privire la aranjamentele de drum si de cazare.

INFO

Liliac - un "pasaport" al cramei actualizat in mod constant, util consumatorilor si profesionistilor

  • Nume crama: Liliac – The Wine of Transylvania
  • Regiune: Transilvania
  • Persoana de contact: Miron Radic
  • Telefon: 0758545422
  • E-mail: hello@liliac.com
  • Program de lucru: Miercuri – Duminica 11-20
  • Numele societatii: amb Wine Company SRL
  • Anul infiintarii: 2011
  • Proprietar/Proprietari: Alfred Michael Beck; Amrei Beckmajoritari
  • Oenolog: Paula Bota & Cristina Carazan; Consultant Ghislain Moritz
  • Productie anuala (in litri): 330.000
  • Vanzare directa la crama: 51.55 ha; DA
  • Adresa crama: Strada Principala 41, Batos, Mures
  • Adresa sediu social: Strada Copilului 20, Sector 1, Bucuresti
  • Website: www.liliac.com
liliac winery
Liliac - The Wine of Transylvania (2)

Liliac - The Wine of Transylvania

Liliac Winery a revigorat productia de vin din Lechinta

Desi apartine, teoretic integral, de DOC Lechinta, podgoria Liliac Winery este impartita nu doar intre doua localitati, ci chiar intre din doua judete: 38 de hectare in Batos (Mures) si 15 hectare in Lechinta (Bistrita-Nasaud). Aflate la o altitudine mai mica, hectarele din Batos beneficiaza de un sol greu si adanc si de diferente mari de temperatura intre zi si noapte, conditii perfecte pentru productia de vinuri complexe, atat albe, cat si rosii. Asezate la o inaltime ceva mai mare, viile din Lechinta sunt asezate pe pante nisipoase, aproape lipsite de lut, ceea ce reprezinta un argument in favoarea vinurilor albe.

Povestea cramei care a revigorat productia de vin din Lechinta si a adus un aer proaspat si tineresc pe piata vinului din Romania incepe cu Alfred Michael Beck, proprietarul amb Holding, unul dintre investitorii care s-a bucurat de apogeul pietei imobiliare din Romania. Desi, in Romania, numele sau este strans legat de cladiri si ansambluri rezidentiale, Alfred Beck a ramas tot timpul indragostit de agricultura – ba chiar se spunea despre el ca lucreaza in imobiliare de luni pana vineri, dupa care se intoarce la viata sa de fermier din Austria, unde crestea animale si ingrijea de 200 de hectare agricole.

Povestea vinului produs de Liliac Winery se naste in 2010

De altfel, primul pas spre viata de la tara nu a fost investitia in Lechinta, ci o ferma de cereale din Olt, de 700 de hectare, infiintata in 2006. Povestea vinului se naste abia in 2010, cand unul dintre angajatii sai i-a spus ca avea de vanzare 20 de hectare de vie, cam derapanata, in Batos. Dupa o vizita scurta, in care a inteles potentialul zonei, Alfred Beck a trecut la fapte. Mai intai, o fermentatie primara, de proba, chiar in pivnita casei fostului proprietar, facuta de Willie Opitz, cel care avea sa dea directia vinurilor in primele campanii de recoltare.

Recolta din 2010 este singura care nu a ajuns pe piata, fiind doar vinificata „orientativ”, primele 16.000 de sticle fiind produse din recolta 2011. Astazi, crama poate produce intre 250 si 300 de mii de sticle, aceasta fiind limita maxima auto-impusa, pentru a ramane la dimensiunea (si filosofia) de crama-boutique.

Tot in 2010, ca orice om de afaceri respectabil, Alfred Beck oferea burse „la concurs” studentilor de la Economic & Business School of Vienna. În acel an, tema a fost potentialul vinurilor romanesti pe piata austriaca si germana. Dintre cei trei candidati, Miron Radici a avut cea mai „hand-on” abordare – discutii directe cu 43 de companii de import si distributie de vinuri. În ciuda raspunsurilor descurajante, informatiile obtinute si atitudinea fata de acest tip de afaceri l-au determinat pe Beck sa-i ofere lui Radici, in urmatorul an, mai intai departamentul de export, apoi intreaga parte de vanzari. Dupa inca un an, in 2012, Miron Radici devenea cel mai tanar CEO din lumea vinului romanesc, la doar 24 de ani.

Liliac Winery a pus accentul pe o noua generatie de consumatori

De 12 ani incoace, Liliac continua sa surprinda. De la prima Feteasca neagra de lux la primul orange wine, de la primul nectar „Shilfwein” (cu strugurii stafiditi pe rafturi de paie) la readucerea pe piata a iubitului Neuburger, Liliac cauta mereu cate ceva nou. Însa nu inovatie cu orice pret – in fiecare an, vinul reda cu fidelitate povestea pamantului si a conditiilor acelei recolte. Daca anul cere un vin proaspat si modern, atunci acela se naste. Daca anul permite un vin serios, de invechit prin butoaie si, apoi, prin pivnite – atunci eforturile se vor intrepta spre acel vin.

Poate cel mai important, insa, este accentul deosebit pus pe atragerea tinerilor catre universul vinului, mai intai prin promovarea gamei Young – o selectie de vinuri proaspete, usoare si atractive, apoi prin cooptarea de tineri artisti pentru a crea si etichete potrivite pentru acest vinuri. Pana astazi, Liliac Winery este unul dintre foarte putinii producatori (din pacate) care au pus accentul pe o noua generatie de consumatori. Un pariu care a costat, pana acum, aproape 10 milioane de euro, insa pe care nimeni nu si-l doreste prea curand rascumparat – amb Wine Company este un proiect pentru viitor si pentru generatiile urmatoare. Deja, fiica lui Alfred Beck, Amrei, a devenit coproprietar al cramei si povesteste ca pasiunea ei fata de vin creste cu fiecare zi muncita la Liliac…

Si, pentru ca stim ca va intrebati de unde vine numele neobisnuit al cramei: nu, nu are nici legatura cu florile, nici nu este vreo tentativa de a se capitaliza pe urma legendei lui Dracula. Liliecii care dau roata turlei bisericii din Lechinta sunt adevarati protectori ai podgoriei, aparand-o de insecte potential daunatoare. Iar aceasta este doar o mica parte a celeilalte povesti, a agriculturii sustenabile, pe care o practica Liliac. Dar despre aceasta, poate este mai bine sa-i intrebati direct, caci se bucura mereu de oaspeti!

DESTINATIE

Planifica acum o vizita la Liliac - The Wine of Transylvania