Analiza Wines of Romania: Ce vinuri romanesti se cauta cel mai mult online

by Wines of Romania
0 Comment

Comunicat de presa, 28 martie 2024

Analiza Wines of Romania: Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra, cele mai cautate vinuri in mediul online

  • 1 din 3 cautari online de vinuri autohtone provine din Capitala
  • Cele mai multe cautari se fac in perioada sarbatorilor de iarna

O analiza recenta realizata de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, arata ca romanii sunt din ce in ce mai interesati de soiurile autohtone de vin, inclusiv in mediul online. Astfel, cele mai cautate soiuri in mediul virtual sunt Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra, in timp ce la polul opus al clasamentului se situeaza soiuri mai putin cunoscute, precum Mustoasa de Maderat si Zghihara de Husi.

Mai mult de jumatate dintre cautarile online din ultimul an, din categoria de soiuri romanesti, sunt reprezentate de trei soiuri principale: Busuioaca de Bohotin (22%), Feteasca Neagra (18%) si Feteasca Regala (14%). Cele mai cautate soiuri de vin online coincid, de altfel, si cu preferintele producatorilor romani in ceea ce priveste suprafetele cultivate. Astfel, potrivit datelor ONVPV si analizate de Wines of Romania, in 2023 Busuioaca de Bohotin a inregistrat cea mai mare crestere a suprafetei de cultivare, de aprox. 16%, ajungand la peste 900 de hectare. Si Feteasca Neagra a crescut usor in suprafetele cultivate, in timp ce Feteasca Regala si-a consolidat statutul de cel mai cultivat soi romanesc.

„Atat Busuioaca de Bohotin, cat si Feteasca Neagra sunt soiuri de vin care cuceresc cu usurinta consumatorii. Cresterea popularitatii se datoreaza atat promovarii intense, investitiilor facute de catre producatori in ultimii ani, cat si faptului ca vinurile din aceste soiuri sunt mai usor disponibile, existand o varietate mai mare de sortimente, de la sec la demidulce. De exemplu, anterior, Busuioaca era regasita mai degraba in versiune dulce sau demidulce, dar astazi avem si vinuri seci de o calitate foarte buna. Accesibilitatea sporita, cresterea calitatii si promovarea prin educare sunt elementele cheie ale acestui succes. Un consumator informat inseamna si un client educat.”, a declarat Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania.

Topul cautarilor online este completat de Tamaioasa romaneasca si Grasa de Cotnari, in timp ce soiuri mai putin cunoscute precum Cadarca, Zghihara de Husi si Mustoasa de Maderat inregistreaza cele mai putine cautari pe Internet.

Aceeasi analiza arata si faptul ca bucurestenii sunt cei mai interesati de vinurile autohtone, peste 30% dintre cautarile dintr-un an fiind inregistrate din Capitala. Urmatoarele judete din care provin cele mai multe cautari online pentru vinurile locale sunt Cluj, Timis, Prahova si Iasi.

Cand se cauta cel mai mult vinuri online

Potrivit datelor analizate, sarbatorile si mini vacantele sunt momentele care genereaza cele mai mari cresteri in cautarile online, intervalul dintre Craciun si Anul Nou fiind perioada din an in care sunt cautate cele mai multe vinuri. Clasamentul este completat de Paste, mini vacanta de 1 decembrie, mini vacanta de Sf. Maria, dar si de Ziua Indragostitilor, sarbatorita anual pe 14 februarie.

Despre Wines of Romania

Wines of Romania este un proiect 100% privat, puternic ancorat in dezvoltarea sustenabila a succesului local si international al vinului romanesc. Fondata de Marinela Ardelean, expert in vin si co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezinta un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, achizitorilor, producatorilor si investitorilor.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES