Gramofon Inn, un hotel - muzeu si galerie

by Wines of Romania
0 Comment
GRAMOFON INN

Gramofon Wine tocmai si-a marit capacitatea de cazare, adaugand celor 5 casute deja cunoscute prietenilor cramei, un mini-hotel de 16 camere amenajat pe ramasitele abandonate ale cladirii în care erau cazati zilierii pe vremea foste Ferme nr.9 Mocesti. Punctam astfel o noua atractie si o optiune enoturistica în cea mai dinamica zona a vinului romanesc, Dealu Mare.

Gramofon Inn, un pas mic, dar important, pentru enoturism

In orasele mari, hotelurile si pensiunile se deschid ca ciupercile dupa ploaie si se inchid aproape la fel de repede, de nici nu le mai observam, daramite sa le dedicam vreun articol. Asa ca, de ce ne-ar interesa un hotel mic, de 16 camere, dintr-un sat semiobscur, Mocesti, din comuna Iordacheanu? Ei, bine, am putea numara zeci de motive, de la dezvoltarea durabila la nevoia iubitorilor de vin de a ramane peste noapte, dupa o degustare, de la lipsa aproape cronica de locuri de cazare in cea mai dinamica regiune viticola a Romaniei la potentialul enoturismului de a atrage turisti straini, care sa devina ambasadori ai vinului romanesc. Ati prins ideea, cu cat mai multe locuri de innoptat aproape de podgorii, cu atat mai bine pentru toata lumea.

Mai mult decat o perna la finalul zilei: arta la Gramofon Inn

Doar ca hotelul de fata mai are ceva: este in curtea Gramofon Wine, asa cum, destul de sigur, ati intuit. Iar asta inseamna ca nu avea cum sa nu-si bage nasul Marcel Vulpoi, unul dintre cei doi proprietari ai cramei, pe care ati avut ocazia sa-l cunoasteti din podcast-urile, interviurile si articolele de pana acum. Iar unde e Vulpoi, e arta, nu? Dap, este, ba chiar la nivel de galerie, sau chiar de muzeu.

Poate ati avut ocazia sa vedeti, pe pagina de Facebook a Gramofon Wine, pictura murala facuta de Kata Rudakova pe fatada hotelului. Este o poveste aici, dar una si mai mare in interior. Pe scurt, Kata Rudakova este un scenograf de top din Kiev, unde lucreaza cu teatrele Bravo si Ivan Franko, dar este si o pictorita recunoscuta international. „A avut doua expozitii aici, inainte sa inceapa razboiul, atunci ne-am cunoscut. Cum intri la Great Hill, e un Bacchus, un Dionysos mare – ea l-a pictat”, spune Marcel Vulpoi. Initial, proiectul de fatada trebuia acordat unui student de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, insa cele 15 lucrari care au concurat au fost clar depasite de proiectul Katei. „A inteles imediat ce ne dorim, probabil e legat si de experienta din teatru, toate decorurile la care a lucrat pana acum, au fost de ajutor”, spune Vulpoi. Cert este ca veti fi intampinati la crama de o ilustratie semi-bucolica, usor art-nouveau, cu dogari, tinere culegatoare de struguri, vulpi ce se itesc din vie si palnii de gramofon infipte in butoaie de vin.

Interiorul, insa, va duce ideea de arta la un cu totul alt nivel.

Muzeu? Galerie? Gramofon Inn!

In primul rand, fiecare dintre cele 16 camere va fi dedicata unui pictor contemporan. „Si va avea lucrarile originale, nu copii inramate, ca la doua stele. Vom avea camera Ilfoveanu, Dumitru Macovei, Chirnoaga”, spune Marcel Vulpoi. Pe holuri, in casete, se va face simtita pasiunea pentru muzica a celuilalt asociat, Marcel Pascu. „Am inceput deja sa cumparam instrumente muzicale vechi, chiar de secol XIX sau mai vechi, instrumente pretioase, care vor fi expuse pe holuri, ca la muzeu”, mai spune Vulpoi.

Despre odiseea de la ruine la hotel-muzeu-galerie, tot Marcel Vulpoi povesteste: „Daca e sa calculam, costurile reamenajarii se duc pe la vreo 1.000 de euro pe metrul patrat. Pai, gandeste-te ca aici erau camere de zilieri, cu toaleta la capatul holului. In camere nu era nimic, decat un bec in mijlocul tavanului. Nu am avut decat niste pereti, restul a fost facut de la zero, la nivel de tencuiala si instalatii. Si am facut cum trebuie, cu mobilier de la Rovere Mobili, cu tot ce trebuie pentru a fi considerat de lux. Totul e lux, in afara de pret, am pus un onest 500 de lei de camera, pe noapte. Ar incapea cu totul 40 de persoane, in camere si in casute. Un autocar, cum imi place mie sa zic, ca asa am facut calculul”.

Gramofon Inn, Aburi cu vedere la vie

Lucrarile sunt pe ultima suta de metri. Pentru primul eveniment, petrecerea „Infloritul Viei”, totul este rezervat, si alte patru weekend-uri este totul ocupat. Deja. Au venit deja ciubarul si sauna, cea din urma dotata cu geam si instalata astfel incat sa ai priveliste spre podgorie. Doar la piscina se mai lucreaza, dar nu mai dureaza mult. Se anunta o vara de vis!

Deocamdata, restaurantul va lucra cu un bucatar colaborator, care va veni doar cand sunt turisti, dar intentia este sa devina permanent, pe masura ce lumea afla despre Gramofon Inn, iar la anul sa fie inclus in circuitele gastro-enologice. Evident, principiul de baza va ramane acelasi – ingredientele sunt procurate exclusiv din zona, pe o raza de cativa kilometri.

Mult mai multa muzica la Gramofon

Despre ambitiile muzicale ale partenerilor de la Gramofon am mai vorbit. Marcel Pascu spunea, intr-un episod recent al podcastului nostru, ca doreste sa duca evenimentele de jazz la nivel de festival international. Pana atunci, va destainuim un secret. La ora la care am vorbit cu Marcel Vulpoi, tocmai pleca spre o intalnire cu o echipa de organizatori de concerte. „Trebuie sa intram si noi in circuit. Nu stiu ce o sa iasa azi, daca o sa iasa, dar stiu ca prietenii nostri vor avea parte de mult mai multe concerte la crama, vom avea mai multe evenimente la care sa vina. De tot felul, in afara de manele. Asa sa zici, da? La noi nu se asculta manele, se asculta lautareasca, iar asta e muzica facuta pentru vin, nu? Dar va fi muzica multa, de toate genurile, daca nu de anul acest, de la anul cu siguranta. Si, daca merge bine si oamenii vin, mai punem si cateva casute in vie. Cam asa, de inca un autocar”, ne-a declarat Marcel Vulpoi.

Asa ca ati aflat: se poate merge in Dealu Mare, din crama in crama, din degustare in degustare, si aveti inca un loc care ofera cazare. Si muzica. Si obiecte. Si arta pe paine (la propriu si la figurat). Toate de top, caci oamenii nu stiu sa faca altfel!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES