Nu conteaza bugetul, nu conteaza zona geografica, ai mereu unde sa ajungi usor la o mancare buna si un vin pe masura. Incepem o serie de povesti despre destinatiile de vacanta pentru pasionatii de vin (dar si de gastronomie, istorie, traditii sau alte domenii inrudite cu vinul) si punem in oglinda, cumva normal, cele mai micute si “hip” camarute cu un domeniu-martor al secolelor trecute.
Nu’s chiar hobbiti, dar nici departe
Casutele de la Gramofon Wine aduc aminte, vag, de linistea si pacea hobbitilor din Lord of the Rings. Ceea ce se potriveste absolut perfect cu mesele intre prieteni, gratarele si boxele din care se scurge lin jazz si blues. “Tiny house” se numesc, nume oarecum imprumutat de la un youtuber care a vrut sa vada cat rezista intr-o asemenea casuta.
Puteti sa ne credeti pe cuvant – nu are legatura cu rezistenta. Poti sta oricat, ai de toate, de la chichineta la halat si papuci de baie, de la aer conditionat vara la podea incalzita iarna, pat matrimonial, canapea extensibila (daca vrei sa vii si cu un copchil sau in gasca de trei oameni), totul la 27 de kilometri de Ploiesti sau 56 de kilometri de Aeroportul Otopeni. Sau Henri Coanda, cum preferati. Mancarea e din surse locale, cu gust local, merge bine cu vinul locului. Si, daca dati de oameni, de la proprietari la angajati sau consultanti, chiar aveti destule de invatat de la ei. Retineti atat: satul Iordacheanu. Puteti, la o adica, sa luati si un taxi din Mizil, nu e vreun mare efort.
Jidvei, un castel si multa istorie
Pentru iubitorii de vin aflati prin Transilvania, sfatul nostru este sa va faceti timp pentru un tur al cramelor, incheiat cu o seara la castelul Bethlen-Haller! De la povestile celor care creeaza vinul la gastronomia locala (de la icre de stiuca la vanat mare!), de la cramele cu tehnologie de ultima ora la la pantele nesfarsite acopertite de pogdoriile Jidvei, – totul inseamna o experienta unica, imposibil de uitat.
Castelul Bethlen-Haller a fost construit in stil renascentist de tatal cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624, dupa care a fost reamenajat in stil baroc intre 1769 si 1773. Renovarea incheiata cu putini ani in urma surprinde atmosfera epocii, de la exterior pana la ultimul amanunt din interior, dar fara a lasa vreo data impresia de incremenire in timp – toate avantajele lumii moderne sunt disponibile.. Initial, castelul intarit de patru turnuri a fost mai degraba o destinatie de vanatoare si agrement sau casa de vacanta a familiei Bethlen, decat o fortificatie cu rol defensiv. Astazi, isi pastreaza rolul de destinatie de relaxare. Si, cu un pic de noroc, il puteti descoperi pe maestrul Ioan Buia, un om care poate vorbi la nesfarsit despre vin, dupa aproape jumatate de veac petrecuta in crama…
Jidvei mai ascunde o bijuterie medievala
Castelul Bethlen-Haller este doar una dintre cladirile medievale construite de familia Bethlen. O alta bijuterie detinuta de compania Jidvei si aflata in curs de restaurare este Castelul Bethlen din Miclaus, construit de familia Miklos-Bethlen intre 1668 si 1673 si dezvoltat ulterior, pana in primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Castelul, care a ajuns cunoscut pentru ca avea una dintre cele mai frumoase gradini istorice din Transilvania, a servit o vreme ca sectie de sampanizare a fostului IAS Jidvei. Este posibil ca unii dintre voi sa si-l aduca aminte ca locatie de filmare folosita in filmul “Horea”, din 1984.
Vom mai povesti despre destinatiile spectaculoase din podgoriile romanesti insa, oriunde ati fi in aceasta vacanta, amintiti-va sa va opriti la o crama. Pentru o degustare, pentru luat o mica rezerva acasa sau in vacanta, pentru un peisaj memorabil si, mai ales, pentru oamenii care dau suflet vinului romanesc!
Photo sources:
- Jidvei
- Gramofon Wine