Ce este si ce nu este vinul rose?

by Wines of Romania
0 Comment

Rose-ul si spumantul sunt categoriile de vin care au inregistrat cea mai mare crestere, continua si constanta, din ultimii ani. Si acest fapt are legatura cu nevoia primara de a ne simti bine, de a ne castiga o doza de optimism si relaxare – si ambele categorii isi fac cu prisosinta datoria in acest domeniu.

Ce da culoarea?

Din pacate, cu toate ca se vand tot mai multe sticle de vin rose (pe care scrie, destul de clar „Pinot noir”, „Feteasca neagra”, „Busuioaca de Bohotin” sau altceva), inca mai exista destui consumatori care „stiu” ca rose-ul se obtine amestecand vin alb cu vin rosu. Eventual o Capsunica de la bunicu’ si un „tamaios” de la piata, ca sa-i dea aroma.

Nimic mai gresit – si ilegal, pe deasupra! Este interzisa amestecarea de vin alb cu vin rosu pentru obtinerea de vin rose, pretutindeni in Uniunea Europeana, cu foarte mici exceptii (in regiunea Champagne si un semi-necunoascut cupaj local din Germania, considerat produs traditional).

Stiti foarte bine ca pulpa din bobul de strugure nu este colorata (din nou, cu foarte mici si rare exceptii). Toata culoarea se gaseste in pielite, ceea ce inseamna ca transferul de culoare catre must se produce, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, prin macerarea pielitelor in must. Cand aceasta macerare dureaza mai putin, adica 6-36 de ore, in functie de mai multi factori, mustul nu extrage suficienta culoare si, daca este separat de boasca in acel moment, va ramane rose.

Alte metode de a obtine vin rose

O alta metoda, numita „sangerare” (saignee / bleeding), presupune extragerea unei mici fractii de vin (de obicei cam 10%) dintr-un vas in care se produce vin rosu. Vinul ramas in vas va avea o culoare mai intensa si mai profunda, iar rose-ul extras… ramane rose, in absenta pielitelor care sa-l coloreze.

Insa exista si cazuri in care strugurii, pur si simplu, nu au suficienta culoare cat sa produca un vin rosu. In Romania exista doua soiuri de struguri aromati, Busuioaca de Bohotin si Tamaioasa roza, care nu pot produce decat vinuri rose. Cu o culoare mai intensa sau mai putin intensa, in functie de gradul de coacere atins de struguri si de durata contactului dintre pielite si must, dar mereu rose.

In afara de aceste doua soiuri, mai exista si struguri care dau indeobste vinuri albe, dar care au pigment in pielite, in cantitati foarte mici: Pinot gris, Traminer roz, Babeasca gri sau Gewurtztraminer. Acestia, la macerari indelungi, pot produce vinuri de un roz foarte pal, dar suficient cat sa se poata numi vin rose.

Presarea directa a strugurilor rosii ajunsi la maturitate deplina sau chiar usor stafiditi poate, de asemenea, sa duca la obtinerea unui must usor colorat, intr-o zona de culoare intre foita de ceapa si coaja de mandarina – atentie, insa, nu lasati descrierea sa va duca cu gandul la vinuri orange, acelea sunt vinuri albe cu macerare lunga, dar care trec si printr-un scurt proces de oxidare, acestea stand la originea culorii specifice.

Rose

Ce vin rose ne-a placut sa gustam in aceasta vara?

Cum mentionam mai sus, rose-urile sunt vinuri hedoniste. Nimeni nu se asteapta la profunzimi sau la putere mare de invechire, nimeni nu judeca un iubitor de rose-uri demiseci sau demidulci, ba chiar utilizarea rose-urilor pentru cocktail-uri si chiar spritz-uri nu mai este vazuta ca un afront adus maretiei Vinului…

Noi le-am gustat asa cum au venit in sticla, fara adaosuri, si ne-au placut mult:

  • Spumant Mysterium Brut Vintage 2017 de la Jidvei
  • Mysterium Pinot noir rose (Jidvei, exclusiv la Carrefour)
  • Caii de la Letea Geneza (Pinot noir, Syrah)
  • Caii de la Letea Princeps Rose (Feteasca neagra, Pinot noir, Syrah)
  • Busuioaca de Bohotin Diamond Junior sec, Domeniile Averesti
  • Cuvee Sissi – Crama SERVE din Ceptura
  • Nasul Contesei, din gama Nasul Nobil, Crama SERVE din Ceptura
  • Terra Romana rose (un clasic al aceleiasi crame, SERVE)
  • Moments rose (Pinot noir, Negru de Dragasani), Crama Mennini
  • Mon Rose (Feteasca neagra), Crama Pandora
  • Nomad rose, Aurelia Visinescu
  • Augustin rose (Cabernet Sauvignon, Merlot), DAVINO, exclusiv la Carrefour.
  • Cuvee Experience rose organic (Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon), Domeniul Bogdan
  • Spumant Prima Stilla rose, Budureasca
  • Solo Quinta rose (Merlot, Syrah, Feteasca Neagra, Novac, Negru de Dragasani), Cramele Recas
  • Cotnari Domenii, Feteasca neagra rose, editie limitata, Casa de Vinuri Cotnari, exclusiv la Carrefour

Pofta buna la stins setea!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES