Cramele Recas au deschis “Bufetul simturilor” in Timisoara

by Marinela Ardelean
0 Comment

Saptamana aceasta am reusit sa ajung (din nou) la o destinatie prea mult amanata – Cramele Recas. L-am revazut pe Ioan Georgiu, cel care te asteapta mereu cu o tolba de glume si nu poate incheia o fraza fara un zambet. Si l-am descoperit pe Ghita Iova, cel hatru ca un morosan. Asa am inteles ca unul dintre motivele pentru care Cramele Recas au ajuns unul dintre cei mai respectati producatori de vinuri din Romania este chiar trioul extraordinar al parteneriatului dintre asociati (cei doi si Philip Cox, cel responsabil pentru succesul Recas in Marea Britanie). Cu roluri bine definite, fiecare dintre ei isi cunoaste extraordinar de bine zona de care este responsabil si, mai ales, se completeaza foarte bine.

Surpriza vine de la urmatoarea generatie

Nu am putut pleca de la Crama inainte sa accept invitatia lui Narcis Georgiu, fiul lui Ioan Georgiu, de a vizita Bufetul Simturilor, o expozitie pe care a gandit-o si realizat-o cap-coada.

Si bine am facut, pentru ca am descoperit o initiativa pe cat de folositoare, pe atat de reusita vizual: o expozitie care ofera vizitatorilor o interactiune cu fiecare dintre elementele care definesc vinul. Culoarea, aromele, textura (ca ansamblu format din corp, aciditate, astringenta, zahar si alcool), defectele frecvente ale vinului (dop, aciditate volatila, miros de grajd / bretanomyces) sunt stranse in flacoane sau acoperite de clopote de sticla, intr-o expozitie spectaculoasa.

Bufetul Simturilor este gazduit de recent revitalizatul spatiu al Cazarmei U (Piata Unirii, Timisoara) si poate fi vizitat pana pe 30 noiembrie. Curator al expozitiei este, cum spuneam, Narcis Georgiu, care a renuntat la o promitatoare cariera in avocatura pentru a se dedica lumii vinului. Astazi, la 38 de ani, Narcis se poate lauda cu un CV intesat cu stele Michelin si o experienta internationala care cuprinde Napa Valley, Neuilly-sur-Seine, Paris sau Mont Blanc.

Recas este partener principal al Capitalei Culturale Europene

Cramele Recas isi duc mai departe rolul de ambasador al Romaniei si, dupa ce au demolat toate recordurile in materie de exporturi de vin catre principalele piete din Vest, s-au implicat si in “viata cetatii”, devenind unul dintre partenerii principali ai municipalitatii timisorene in anul in care “capitala Vestului” a castigat statutul de Capitala Culturala Europeana. II veti vedea, daca ajungeti in oras, pe billboard-uri gigant, cu un mesaj superb – Timisoara, esti arta!

Ce e drept, cu fortareata de secol XII, cu o populatie eterogena – romani, germani, maghiari, sarbi, dar si bulgari, italieni, greci si romi, pana la un total de 21 de culturi si 18 religii, cu 10,000 de cladiri cu statut de monument istoric, parcuri si gradini care sa faca fata oricarui potential val de vizitatori, Timisoara se numara printre cele mai atractive destinatii din tara, putand juca, la o adica, si rolul de “ancora” de la care sa fie explorate si celelalte localitati de Vest, de la Arad la Caras-Severin.

O vara de cultura

Conform site-ului dedicat, timisoara2023.eu, “(vara) continua cu demonstratii de realitate extinsa din domenii culturale, istorice, de stiinta, educatie si instalatii create pentru cladirile de patrimoniu, evenimente destinate copiilor si familiilor, in diverse locatii din Timisoara: Experimentarium TM si Muzeul tehnic al UPT – Science and Tech Playground, in Cazarma U – Digital Culture Space, holul cladirii Electro – Culture Fun Space si in spatiile Muzeului National al Banatului – Digital Heritage Dome.

La invitatia Fundatiei Triade, in luna iunie inca mai puteti vizita, in cadrul Galeriei Jecza de pe Calea Martirilor 1989 51/52 din Timisoara, noua expozitie personala a artistei Tincuta Marin, Distant realities/Realitati indepartate, curatoriata de curatorul britanic Mark Gisbourne, care propune un concept imprumutat din suprarealism, „calauzindu-ne intr-o lume care salasluieste in fiecare dintre noi, unde binele lupta impotriva raului, ca intr-un basm contemporan despre lumea actuala“, dupa cum descrie Andrei Jecza aceasta expozitie.

Arta, SF, autori consacrati si un muzeu renascut

De asemenea, cea de-a cincea editie a Bienalei Art Encounters – My Rhino Is Not a Myth. art science fictions, dedicata intersectiei dintre arta, stiinta si fictiuni, continua pana in 16 iulie, in 15 spatii expozitionale, in multiple locatii din oras”.

Noi am apucat sa vizitam, La Muzeul National de Arta, o impresionanta expozitie retrospectiva a lui Romul Nutiu, Jocul cu Hazardul. Si, pentru cei care nu au mai vizitat de multa vreme acest muzeu, va asiguram ca a trecut prin modificari importante, care s-au transformat intr-una dintre cele mai “cool” destinatii, nu doar din Timisoara, ci din toata Romania.

Ca iubitori de vin, insa, sfatul nostru este, dupa ce va faceti plinul de teatru, poezie si arta, sa nu uitati sa vizitati si Cramele Recas, unde tocmai a mai aparut un spatiu de degustare generos, exterior, desi caldura de afara va va conduce, probabil pasii, tot spre spatiile interioare… Sau, daca drumurile va conduc pasii spre alte zone, o sa tot gasiti crame pe drum, atat spre Nord, pana in Maramures, cat si spre Sud, pana in Mehedinti. Curiosi sa fiti, ca tara are vin destul!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES