Clara Kardos: Puterea nu e legata de sex, ci de profesionalism

by Radu Rizea
0 Comment
Clara Kardos

 Clara Kardos

Clara este un oenolog care reuseste sa produca vinuri memorabile de pe o suprafață foarte mică – doar 4 hectare, cat numara Crama Andronic, din podgoria Minis-Maderat.

Care a fost momentul în care ați realizat/stiut că destinul personal este legat de vin?

Am devenit oarecum obsedata de vinificatie in anul IV de facultate in urma unei excursii tematice in cateva zone viticole din Ungaria. Am absolvit Facultatea de Industrie Alimentara cu specializare in Biotehnologie din cadrul Univestitatii de Horticultura din Budapesta (fosta Kertészeti és Élemiszeripari Egyetem) si, pana in anul IV m-am concentrat pe microbiologie alimentara si intentionam sa aprofundez domeniul si sa studiez in continuare. Insa producerea vinului, cu tot ce implica aceasta, m-a fascinat si m-a facut sa-mi schimb radical planurile profesionale. Cunostintele de biotehnologie si microbiologie mi-au fost foarte folositoare si m-au ajutat enorm in etapele de producere a vinurilor.

Ce stil de vin preferati, la modul general?

Nu am un stil preferat, imi place orice vin vinificat frumos, obtinut din struguri sanatosi, de calitate. Ma incanta vinurile frumoase ale producatorilor consacrati, dar si vinurile simple si viguroase ale multor producatori mici. Imi plac vinurile din toate regiunile viticole ale lumii daca sunt fara defecte si probleme, dar apreciez foarte mult vinurile de terroir.

Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) in funcție de anumite momente – de sezon, de aniversare, de discutii calduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Pentru acasa aleg in general dupa dispozitie si ajustez mancarea dupa vin, dar aleg si dupa sezon – de exemplu vara consum multe vinuri albe si roze, deoarece gatesc mult afara. Intr-un magazin de specialitate aleg dupa zona viticola sau producator, dar mi se intampla sa aleg un vin necunoscut si din pura curiozitate, pentru a-l testa. Nu sunt adepta cinelor prea sofisticate si incarcate, cred ca in astfel de ocazii vinul este pus in inferioritate si pur si simplu se pierde printre felurile de mancare iar intr-un final, ca urmare a satietatii exagerate, ajungem sa uitam de el.

Care a fost pairingul perfect, memorabil, in care fiecare lucru implicat – vin, mancare, oameni – s-a asezat la locul sau?

O degustare de vinuri spumante din 2021, la Domeniile Panciu, impreuna cu prieteni oenologi, condusa de dl. Macoviciuc Sorin, oenologul cramei.

Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

Nu cred ca puterea de decizie pe piata vinului tine de sex, ci de profesionalismul specialistului. Daca o femeie oenolog este capabila si reuseste sa indice o directie buna echipei din vie, crama si vanzari si este sustinuta financiar, puterea de decizie nu ii va fi contestata.

Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Nu va pot raspunde la aceasta intrebare, am intalnit si femei care sustineau enormitati legate de vin, dar si barbati. Cred ca „stiutul’’ despre vin nu are legatura cu sexul.

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar până atunci puteți citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES