Cristina Carazan, Crama Liliac: Femeile pastreaza echilibrul din vie pana la vin

by Radu Rizea
0 Comment
Cristina Carazan

Cristina Carazan

De multa vreme, vinurile de la Liliac Winery nu au nevoie de prezentare. Proaspete si acide sau dulci si rotunjite, isi exprima perfect originea si anul de recolta. “Spiritul Transilvaniei” ajunge in pahare si datorita Cristinei, oenologul Liliac, o tanara care ne asigura, la doar cativa ani de la absolvirea facultatii, ca viitorul vinului romanesc e pe maini bune. Avem o generatie de oenologi faina!

Care a fost momentul in care ati realizat / stiut ca destinul personal este legat de vin?

Acest moment este legat de prima mea campanie de vinificatie din 2018, care a avut loc imediat dupa finalizarea studiilor de licenta. Datorita temperaturilor ridicate pe tot parcursul verii, recolta a fost inaintata. Astfel strugurii au fost buni de cules (maturitate deplina) si transformat in vin in a doua jumatate a lunii august. La momentul respectiv nu stiam multe despre vin si vinificatie, de aceea a trebuit sa caut informatii, sa imi fac o lista cu carti de specialitate de ajutor si sa cer indrumare de la oamenii cu experienta in domeniu. Acea toamna petrecuta la crama a fost una intensa, cu multe provocari si decizii de luat. 

Am avut posibilitatea sa vad, sa ma implic si sa fiu responsabila de fiecare etapa de transformare a strugurelui in must si apoi in vin. A fost o bucurie sa descopar aromele primare din struguri, sa urmaresc procesul de fermentatie, si in final sa dirijez vinul pentru maturarea, evolutia si dezvoltarea lui pana la imbuteliere.

In tot acest timp entuziasmul meu a crescut, si asa mi-am dat seama repede ca vreau sa invat mai multe, sa ma dezvolt si sa cresc in domeniu.

Ce stil de vin preferati, la modul general?

Prefer vinurile lejere, baubile, seci si expresive, cele care exprima zona de provenienta. Acele care imi provoaca o emotie, in primul rand. 🙂

Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) functie de anumite momente – sezon, de aniversare, de discutii deluroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Imi place sa aleg vinurile in functie de zona / tara viticola deoarece, in acest caz, este ca si cum as calatori cu paharul :), o modalitate buna de afla despre diverse aspecte ale viei (despre compozitia solului, expunere la soare, altitudine, etc.). Alteori vad un vin interesant pe raftul magazinului si il cumpar de curiozitate, pentru a afla stilul de vinificatie, intensitatea aromele si gustul.

Bineinteles ca fiecare moment special din viata poate fi celebrat cu un vin pe masura. Atunci ma orientez spre un producator si un vin pe care il cunosc, si aleg din soiurile preferate.

Pairingul memorabil, perfect?

Consider ca gustul si mirosul nostru sunt profund legate de amintirile frumoase din copilarie. De aceea un un pairing bun este mai degraba un sentiment de placere determinat de mai multe componente: vinul bun, mancarea preferata si oamenii dragi. Pentru aceasta este nevoie de un vin lejer, vesel expresiv de vara (alb sau rose), o placinta cu branza de vaci amestecata cu verdeturi (cozi de ceapa verde, putin marar si / sau frunze tinere de sfecla rosie). Acestea servite la masa unde s-au adunat familia si prietenii dragi.

Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

Consider ca adesea rezultatele vorbesc de la sine iar puterea de decizie este proportionala cu competenta si priceperea, dar mai ales cu rezultatele obtinute in domeniu. Interesul feminin pentru domeniul vinului este in crestere in Romania si la nivel international, la fel si puterea de decizie. Consider ca suntem pe drumul cel bun iar asta ma bucura mult.

Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Vinul ca si toate lucrurile in viata are nevoie de echilibru, iar femeile reusesc prin dedicarea si atentia la detalii sa pastreze echilibrul incepand de la strugure pana la vin.

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar până atunci puteți citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES