Sonia Oltean, Valea Ascunsa: Vinul poate fi asociat oricarui context

by Radu Rizea
0 Comment
Sonia Oltean

Sonia Oltean

Sonia Oltean este o tanara absolventa a USAMV Cluj, careia i-au fost incredintate destinele vinurilor unei mici crame de familie, Valea Ascunsa, o crama-boutique din Teaca, judetul Bistrita.

Care a fost momentul in care ati realizat ca destinul personal este legat de vin?

Mi se pare ca nu a fost neaparat un moment foarte bine delimitat, a fost mai mult o atentie acordata vinului pe o perioada mai lunga de timp. Cumva contextele in care ma aflam ma tot trimiteau catre vie si vin. Dorinta a aparut in momentul cand am inceput sa citesc mai multe despre viticultura si vinificatie. Totodata a fost si o incapatanare personala de a-mi demonstra mie si celorlalti ca femeile sunt foarte capabile sa profeseze in acest domeniu.

Ce stil de vin preferati, la modul general?

Pot spune ca sunt intr-o perioada de invatare si incercare continua. Fiecare stil de vin are farmecul sau. Totusi, in ultima perioada observ la mine un interes tot mai ridicat pentru vinurile efervescente, obtinute in toate metodele posibile, mai apoi fiind urmate de vinuri albe proaspete si corpolente.

Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) in functie de anumite momente – de sezon, de aniversare, de discutii calduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Consider ca vinul poate fi asociat oricarui context din viata noastra. E elementul atat de divers care poate fi aliniat chiar si cu cele mai formale evenimente. Cumva sunt manata mai mereu in deciziile mele de sentimentele si dispozitia pe care o am in acel moment, de aceea poate fi un eveniment asemanator cu vinuri din stiluri diferite.

Care a fost pairingul perfect, memorabil, in care fiecare lucru implicat – vin, mancare, oameni – s-a asezat la locul sau?

Pana la urma fiecare intalnire poate fi memorabila in felul sau. E foarte greu de ales un singur moment. E interesant sa observi reactia oamenilor in momentul in care realizeaza ca le place asocierea facuta intre un anumit vin si gustul mancarii prezente in degustare.

Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

As putea spune ca puterea de decizie a femeilor in piata vinului din Romania este in continua miscare, in continua crestere. Acum datorita schimbarilor sociale putem vorbi de o prezenta feminina in toate ramurile viti-vinicole, de la femei oenolog, cercetatori, la manageri de vinarii si somelieri.

Sunt nenumarate exemple de femei de succes care stabilesc teluri, indeplinesc sarcini si iau decizii esentiale pentru desfasurarea si evolutia business-ului.

Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Mi se pare ca in momentul unei decizii noi cantarim lucrurile diferit si luam decizii intr-un mod diferit. Mi se pare ca aducem o nota de feminitate vinului. De exemplu o femeie vinificator simte poate diferit ce transmite acel vin si vrea sa fie interpretat intr-un anumit fel. De asemenea, in momentul unei degustari e cumva "imbracat" altfel vinul prezentat de o femeie. Chiar daca vinul este sa zicem un vin rosu, maturat, robust si cu o cantitate ridicata de tanini, o femeie ii da o nota de eleganta feminina.

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar pana atunci puteti citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES