Ce vinuri (de)gustam de Paste?

by Wines of Romania
0 Comment

Pastele este rezumat, ritualic, de paine si vin, iar masa de Paste marcheaza simultan sarbatoarea Invierii si iesirea din post. În ciuda tuturor indemnurilor la moderatie, este o masa care cere, traditional, belsug, pentru ca este unul dintre putinele momente de paste an in care se reuneste intreaga familie. Fie pentru ca este gazduita de cei cu posibilitati mai mari, fie ca aduce fiecare cate ceva de-ale gurii, rar se pomeneste o masa de Paste fara multe feluri si care sa nu se intinda pe mai multe ore.

Astazi, ne propunem sa va recomandam – dat fiind ca vom gasi „cate bordeie, atatea obiceie” – un vin cat mai potrivit pentru orice ati gasi pe acea masa.

Vin pentru antreuri

  • Pentru platoul de branzeturi proaspete, ceapa verde, ridichi trebuie un vin semi-vegetal, eventual cu inflexiuni fructate, un Sauvignon blanc de la Domeniul Bogdan sau o Cramposie selectionata Amfiteatru* de la Avincis sunt insotitori veseli si de cursa lunga.
  • Pentru oua umplute si alte salate cu maioneza (pui, ciuperci, boeuf), este nevoie tot de un vin alb cu aciditate mare si mai degraba floral decat fructat. Ramaneti la vinul ales pentru branzeturi si legume sau alegeti un Aligote Nativus de la Domeniile Averesti, mai ierbos, cu accente citrice foarte potrivite.
  • Pentru platoul cu carnuri uscat-afumate, carnati si resturile de granita din iarna ar merge, ce-i drept, un vin rosu usor dar, fiind inceputul mesei, va sugeram sa ramaneti la un rose expresiv – un Merlot rose Nativa de la Domeniile Averesti sau un Caii de la Letea Rose Vol. 1 de la Sarica Niculitel (Merlot, Syrah, Pinot noir) va vor starni pofta pentru bunatatile de mai tarziu.
  • In functie de reteta de drob folosita, ramaneti la vinul alb de mai sus pentru un drob cu multe oua si multa verdeata si cu rose-ul pentru droburi cu mai multa carne.

Vin pentru miel si alte preparate calde

La borsul de miel este cel mai greu de gasit vinul potrivit. In primul rand conteaza cu ce este acrit, in al doilea – ce fel de verdeturi folositi. Un vin neutru, un pic ierbos, ar trebui sa se potriveasca suficient de bine – Aligote-ul mai sus mentionat sau Ana Sauvignon Blanc din colectia Owner’s Choice de la Jidvei.

În ceea ce priveste carnurile – propria fantezie este limita. Exista vinuri rosii proaspete, mature, acide, rotunjite, noi sau vechi, fiecare pe masura complexitatii mancarurilor pe care le pregatiti.

Stufatul de miel, intens vegetal, cere un rosu usor sau un rose mai intens. Negru de Dragasani Amfiteatru* de la Avincis sau Geneza Caii de la Letea Rose*, dar si o Feteasca neagra proaspata, nebaricata, precum Nativus de la Domeniile Averesti ar completa bine gustul.

Mielul la cuptor sau berbecutul la protap cer un vin rosu mai intens, eventual usor picant. Daca ati facut din miel piesa centrala a mesei, cu portii indestulatoare, atunci e nevoie sa asezati alaturi un vin important. Fetestile negre Cuvee Guy de Poix de la SERVE, Patima de la Crama DeMatei sau Epiphanie de la Via Viticola Sarica Niculitel vor face pereche buna, nu doar pentru miel, ci si pentru cei care prefera carnea de porc.

Daca ati pregatit, insa, portii mici de miel, care sa lase loc de multe alte gustari inainte si dupa, va puteti aventura spre ceva mai neobisnuit, un Petit Verdot Pergament de la Via Viticola sau un Cuvee Valerius Alutus Primus de la Avincis.

Pentru portii mai mici de porc sau pentru un curcan de impartit intre mai multi oameni, indrazniti sa savurati o Feteasca neagra Gramofon Wine, iar pentru carne de pasare, un Pinot Noir (rosu) de la Jidvei.

Iubitorii de peste (gratar sau cuptor) au din belsug de unde sa aleaga, de la o Maria Feteasca alba plina de viata, din gama Owner’s Choice de la Jidvei la traditionalul „vin de peste” – Aligote Caii de la Letea, sau chiar un Chardonnay mai bine rotunjit de la Gramofon, pentru un salau la cuptor.

Vin pentru desert

Pentru cozonacii clasici, cu stafide si un pic de crema de ciocolata, recomandarea este un Cuvee Amelie de la Avincis, dulce si alunecos. Pentru cozonacii in care ati scapat insa mai multa ciocolata, Feteasca neagra Opus Fabula de la Gramofon va echilibra bine notele de cacao.

La pasca, depinde mult de raportul dintre aluat si branza – mai mult aluat cere un vin mai sec si mai acid, poate chiar un spumant de la Jidvei (excelent Mysterium alb!), sau o Cramposie spumant de la Avincis. Daca domina insa branza cu vanilie si stafide, completati gustul excelent cu o Busuioaca Spectrum de la Domeniile Averesti. La placintele cu branza sarata, nu ezitati sa incercati un vin alb rotund si matur – Migala alb de la Crama DeMatei, in timp ce placintele cu ciuperci, spanac sau praz, cer vinuri albe mai sprintene – incercati o Zghihara de la Averesti sau, pentru cei care iubesc lucrurile mai complicate, un cupaj alb – Millenium de la SERVE sau Cuvee Experience de la Domeniul Bogdan.

*Note:

  •  Vinurile notate cu „*” sunt disponibile exclusiv in programul Deschidem Vinul Romanesc al Carrefour Romania.
  • Wines of Romania recomanda consumul de vin cu moderatie!
  • Pentru ce inseamna consum moderat, urmareste si episodul de podcast Wines of Romania in care este invitata Dr. Hayat Memis, aici: www.youtube.com/watch?v=6jBZXxD2sco&t=400s

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE