Doamnele din lumea vinului

by Radu Rizea
0 Comment
Doamnele din lumea vinului Veronica Gheorghiu

Veronica Gheorghiu, Crama Oprisor: ”Femeile pun mai mult suflet”

Când spui Veronica Gheorghiu, spui Crama Oprișor. Sunt două povești care se confundă, sunt același suflet și aceleași amintiri. Veronica este, fără exagerare, „mama” vinurilor din Oltenia profundă, și își tratează fiecare vin ieșit din cramă ca pe un copil de care trebuie să aibă grijă. În cele aproape două decenii din lumea vinului de când semnează vinurile din Oprișor, munca ei a fost răsplătită cu nenumărate medalii la concursurile internaționale, dar și cu încrederea deplină a consumatorilor și iubitorilor de vin.

1. Care a fost momentul in care ati realizat, ati  stiut ca destinul personal este legat de vin? 

Momentul care a pus amprenta carierei mele in lumea vinului a fost in timpul facultatii cand domnul profesor Popa Aurel ne-a insuflat dragostea si pasiunea, precum si implicarea ce necesita aceasta licoare sfanta numit VIN. Apoi, lucrand la Vinarte, atat in laborator, cat si in crama, am descoperit ca fiecare om are un HAR – unii sa cante frumos, altii sa picteze, sa danseze, sa lucreze cu pasiune in anumite domenii, eu am harul de a face VIN (sangele lui Isus), licoarea lui Bachus care ne insoteste pe tot parcursul vietii.

2. Ce stil de vin preferati, la modul general?

Cand faci tu acel vin, cu mana ta, poate sa fie alb, rose sau rosu – iti plac toate, caci sunt asemenea copiilor tai si nu poti face vreo deosebire intre ei, ii iubesti la fel.

De preferat insa, prefer vinul rosu. Cere mai multa implicare, atentie si arta in procesul de obtinere. Pentru a face vin ai nevoie de multa pasiune, daruire, implicare si dragoste, numai atunci vei fi impacat ca ai dat tot ce s-a putut pentru ca rezultatul final sa fie multumitor.

3. Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin), in functie de anuminte momente – de sezon, de aniversare, de discutii calduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Se spune, in lumea noastra, ca mancarea este regina si vinul este regele. Daca nu exista o asociere corecta, vom spune ca mancarea sau vinul nu au fost bune. De aceea trebuie creata o legatura senzoriala intre ceea ce mancam si vinul sau bautura pe care le gustam. Sau, cum zic eu, vinul este cel care insoteste starea de spirit a omului, facand-ul mai bun, mai comunicativ, mai linistit. Eu si sotul, in weekend, stam de vorba la un pahar de vin rosu si derulam proiectele pentru saptamana urmatoare. Vinul este totul.

Pairing perfect – Bucate simple, cu satisfactia unei noi recolte

4. Care a fost pairing-ul perfect, memorabil in care fiecare lucru implicat – vin, mancare, oameni – asezat la locul sau?

Pentru mine pairing-ul perfect este dupa fiecare campanie terminata, cand ne strangem echipa si degustam rodul muncii noastre si savuram bucate simple, dar pline de satisfactia lucrului bine facut.

5. Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

Fiind o meserie cu traditie, una la care barbatii erau predominant implicati, cu greu s-a acceptat ideea ca si o femeie poate sa practice aceeasta meserie. De aceea, din cate stiu, eu suntem putine doamne implicate in facerea vinului, fiind o lucrare care implica mai mult timp, responsabilitate si daruire. Da, mai nou, si femeile au putere de decizie in piata vinului.

6. Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Este dificil de dat un raspuns la aceasta intrebare. Eu cred ca unele femei stiu sa faca vinul bun, iar  barbatii stiu sa il bea. Baiatul meu, de 12 anisori, auzind aceasta intrebare mi-a spus: ”Mami, femeile pun mai mult suflet in ceea ce fac, asta face diferenta”.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES