Lorena Deaconu: O parte din inima si sentimentele noastre ajung in pahare

by Radu Rizea
0 Comment
Lorena Deaconu

Lorena Deaconu

Sunt putini oenologi in Romania, barbati sau femei, care se pot lauda cu experienta doamnei Lorena Deaconu, care ocupa astazi pozitia de vinificator-sef. De 30 de ani, din mainile sale s-au nascut sute, poate mii de vinuri, cu siguranta milioane de sticle, toate avand o contributie semnificativa la cresterea si evolutia pietei de vin din Romania.

Care a fost momentul in care ati realizat ca destinul personal este legat de vin?

O vizita de cateva ore la Statiunea de Cercetari Vitiviinicole Stefanesti-Arges. Acolo am avut marea sansa sa cunosc specialisti dedicati, atat din zona de cercetare, cat si din productie, tehnologie de ultima ora, laboratoare, precum si chimisti bine pregatiti.

La Stefanesti mi-am pregatit si Teza de Stat, timp de 5 luni de zile. M-am intors ca junior si am avut posibilitatea sa invat ce inseamna cu adevarat strugurele, vinificatia si vinul.

Initial, imi doream o cariera militara, dar din acel moment m-am indragostit definitiv de oenologie.

Lorena Deaconu

Ce stil de vin preferati, la modul general?

Vinul rosu este cel care ma fascineaza cel mai mult, dar si vinul alb ma provoaca si ma incanta.

Imi doresc ca vinul din fata mea sa fie foarte onest, fructuos, usor de baut, dar cu personalitate si eleganta pe final. Maturarea la baric conteaza, cred, mai mult de moment, de persoana pe care o ai alaturi si de ce iti doresti sa obtii de la acel moment.

Cum alegeți diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) în funcție de anumite momente – de sezon, de aniversare, de discuții călduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Nu pretind ca as fi si un bun somelier, asa ca aleg vinul dupa regula de baza in functie de meniu. Mai importante sunt momentul si oamenii care ma inconjoara. Oricum vinul, indiferent de soi si complexitate, aduce doar bucurie. Exista un moment pentru fiecare vin, asa cume exista un vin pentru fiecare moment.

Cata putere de decizie au femeile in piața vinului din Romania?

Cred ca ne-am impus deja, prin seriozitate, cunostinte, acuitate senzoriala si eleganta vinurilor pe care le producem.

Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Poate nu stiu ca o parte din inima si sentimentele noastre sunt in vinurile create de noi si ajunse in paharul lor…

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar până atunci puteți citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES