Turism viticol extrem. Cum au devenit cramele subacvatice destinatii preferate ale amatorilor de vin si senzatii tari

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment
In mai putin de doua decenii, au fost fondate crame subacvatice in Italia, Franta, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Chile, Africa de Sud si Australia, iar la primul Congres Subacvatic al Vinului, desfasurat in 2019, au participat 31 astfel de crame

Povestea cramelor subacvatice si a sticlelor de vin maturate pe fundul marii a inceput cu mai bine de doua decenii in urma, la finele anilor ’90, datorita unui artist italian devenit somelier.  Pierluigi Lugano si-a inaugurat crama in 1978. Initial proprietar al magazinului de vinuri si arta Bisson, Lugano a fost silit de lipsa de spatiu sa caute o metoda alternativa de depozitare a vinurilor sale. Dupa clasica odisee pentru obtinerea acordurilor de la autoritati, specifica, se pare, tuturor popoarelor latine, acesta a primit unda verde pentru a-si scufunda, in anul 2001, primul lot de spumante obtinute, prin metoda clasica, din soiuri indigene cultivate in podgoriile cu vedere la Golfo Paradiso de pe Marea Mediterana. Cand vinurile artistului-somelier au ajuns pe fundul marii, in largul coastei Portofino, din regiunea Liguria, acesta nu banuia ca, dupa cateva decenii, ideea lui va fi preluata de zeci de crame, din toata lumea.

De la o epava, la „Pivnita in mare”

Apoi a jucat si hazardul un rol in promovarea ideii de crama sub apa: in 2010, descoperirea unei corabii care s-a scufundat in 1880 in largul Arhipelagul Aland din Marea Baltica, intre Suedia si Finlanda – despre care Wines Of Romania a scris de curand -, si gasirea la bordul epavei a 168 de sticle de sampanie a incurajat aparitia mai multor crame subacvatice in Europa. Dupa o serie de proiecte de cercetare, in 2014 a luat nastere proiectul numit „Cellar in the Sea” – „Pivnita in mare”. In urmatoarele patru decenii, acest proiect isi propune sa devina o sursa esentiala de descoperiri si experiente in domeniul cramelor subacvatice.

Specialistii dau verdictul

Expertii in vin consultati au studiat sampaniile centenare recuperate de pe fundul marii si au concluzionat ca depozitarea sticlelor pe fundul marii asigura conditiile optime pentru procesul de invechire a vinului. Temperatura constanta, semiintunericul, imobilitatea si presiunea generata de curenti subacvatici sunt doar cateva dintree argumentele unui mediu ideal pentru depozitarea subacvatica a vinurilor.

Cercetarile au dus la descoperiri sau invovatii in acest nou domeniu. De exemplu, Bisson a creat si patentat un dop special cu un strat de otel, rezistent la agresivitatea eroziunii sarate. 

 Mediterana, capitala spirituala a inovatorilor

In mai putin de doua decenii, au fost fondate crame subacvatice in Italia, Franta, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Chile, Africa de Sud si Australia. Cu trei ani in urma, la primul Congres Subacvatic al Vinului au participat nu mai putin de 31 de crame subacvatice din intreaga lume. 

Mediterana poate fi socotita o capitala spirituala pentru acesti inovatori, datorita prezentei cramelor de acest fel din Sardinia – Alghero -, Liguria – Portofino si Sestri Levante -, pe Marea Adriatica, in Ravenna si in Croatia. 

La Cantina Degli Abissi – Bisson Vini

Crama a fost infiintata in 1978 de Pierluigi Lugano pentru a continua productia de vinuri din Liguria, vinuri care practic disparusera. Principalele tipuri de struguri care cresc aici sunt Bianchetta Genovese, Vermentino, Pigato, Cimixa, Ciliegiolo, Granaccia si Sciacchettra.

Vinul, pastrat in recipiente din otel inoxidabil, se depoziteaza la o adancime de 60 de metri, la o temperatura constanta de 15 grade Celsius, timp de optsprezece luni. Doar cel mai bun lot va fi supus procesului ulterior.

Gaia Estate Thalassitis

In superba insula greceasca Santorini, Gaia Wines scufunda sticlele la o adancime de 25 de metri, timp de cel putin 5 ani. Gaia Thalassitis Submerged este o licoare a carei productie a inceput ca un experiment. In fiecare an, Crama Gaia depune o cantitate mica de sticle pe fundul marii din Santorini.

Daca in 2014 au fost recuperate de pe fundul marii doar trei sticle, in 2016 numarul lor a crescut la cinci sute. Proprietarii cramei isi continua si azi, cu succes, aventura subacvatica.

Carchelo

Cel mai recent proiect al Cramei Carchelo este un vin maturat in mare, pe coasta Mediteranei. Face parte dintr-o editie speciala de 1.553 de sticle, fiind primul vin maturat sub apa al cramei. 1.600 de sticle sigilate din vinul Carchelo Selecto 2012 au fost scufundate in doua custi de otel, la 40 de metri adancime, in Marea Mediterana. Dupa un an de supraveghere periodica,  vinul a fost din nou scos in lume sub numele de Vinamaris Selected 2012. Este prezentat intr-o cutie personalizata, castigatoare a unui premiu national Liderpack 2019 pentru cel mai bun ambalaj pentru vinuri: imita o cutie de lemn salvata din depozitul unei nave comerciale naufragiate.

Chateau Larrivet Haut-Brion

Chateau Larrivet Haut-Brion scufunda o parte din Bordeaux-ul sau in adancurile Oceanului Atlantic. Ideea i-a apartinut lui Bruno Lemoine, director general si vinificator la castel. Suprafata plantata a podgoriei este de 72 de hectare, soiurile de struguri cultivate fiind: 55% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon si  5% Cabernet Franc – pentru rosii;  Sauvignon Blanc (60%) si Semillon (40%) – pentru albe. Varsta medie a vitei de vie este de 25 de ani pentru vinul rosu si 20 de ani pentru vinul alb. 

Initial, vinificatorul a comandat doua butoaie mici, din lemn, de 56 de litri, in care vinul rosu urma sa mai stea inca sase luni. Un butoi a fost pastrat in pivnitele castelului, in timp ce al doilea a fost scufundat sub apa printre stridiile din Golful Arcachon. Butoiul pastrat la castel a fost numit „Tellus”, dupa zeita romana a pamantului, iar celalalt „Neptun” dupa zeul marii. Neptun a fost legat cu lanturi intr-o incinta de beton care il proteja, in timp ce lasa apa sa intre si sa iasa. Butoiul se putea rostogoli odata cu curentul si era foarte  vantului si intemperiilor, fiind expus pentru scurt timp, la aer, de aproximativ 25 sau 30 de ori in sase luni. Concluzia, la finalul experimentului: Neptun s-a transformat intr-un vin mai complex decat Tellus, iar analizele au confirmat ca vinul a fost modificat subtil de mediul oceanic, pierzand o parte din continutul de alcool.

Edivo Vina

Drace este un mic sat din Croatia, situat pe peninsula Peljesac, cu multe podgorii si cu soiuri excelente de vin. Acolo se afla Edivo Vina, crama inaugurata in 2011. Sticlele si amforele sunt depozitate pe fundul marii, de la sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014, in jurul peninsulei Peljesac.

Fiecare sticla de 0,75 litri e sigilata intr-o amfora de lut protejata cu un dop special si de doua straturi de cauciuc. Amforele sunt scufundate in mare, la o adancime de 18-25 de metri, unde raman peste 700 de zile. Acesta este procesul in urma caruia apare Navis Mysterium, un vin unic in Croatia. Este un vin de tip boutique, in editie limitata, realizat din struguri nativi Plavac Mali. Iubitorilor de aventura, de vin si de mare le este oferita experienta unica de vizitare a uneia dintre pivnitele subacvatice. Un numar limitat de sticle si amfore Navis Mysterium sunt pastrate intr-o barca scufundata in apropiere de Žuljana. Sunt organizate, la cerere, scufundari supravegheate in care turistii se pot bucura de peisaje submarine spectaculoase si pot vizita crama subacvatica.

Foto: Edivo Vina, La Cantina Degli Abissi – Bisson Vini, Carchelo, Gaia Estate Thalassitis

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES