Pudra din seminte de struguri

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Multe dintre ingredientele alimentare contin substanțe bioactive care pot fi folosite ca alternativa naturala pentru tratarea diferitelor boli. Semințele de struguri sunt o sursă majoră de catechine si procianidine, sunt usor de procurat, ieftine si benefice pentru sanatatea noastra. Pulberea de seminte de struguri are proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, anti-obezitate, anticancerigene, anti-imbatranire si antimicrobiene. Asadar nu poate fi de neglijat potentialul de substitut sau completare a medicatiei in diferite afectiuni ale omului.[1]

Efecte benefice:

  • Pudra din seminte de struguri creste peristaltismul intestinal, fiind un excelent adjuvant in controlul si combaterea constipatiei cronice [1]
  • Extractul din seminte de struguri grabeste vindecarea ranilor si reduce inflamatia provocata de acestea.
  • Este un supliment excelent in ameliorarea insuficientei venoase cronice (cand returul sangelui dinspre extremitatile corpului catre inima este ingreunat) 
  • Este benefic adjuvant in tratarea unor afectiuni cardio-vasculare, in scaderea nivelului colesterolului rau si in ameliorarea bolilor oculare legate de diabet.
  • Prin antioxidantii continuti, protejeaza celulele importiva deteriorarii membranelor.
  • Se studiaza posibilitatea utilizarii extractului din seminte de struguri in preventia anumitor tipuri de cancer, mai ales cel de piele.
  • Are efect calmant in sindromul premenstrual si imbunatateste tonusul epidermei afectata de acnee.
  • Pudra din seminte de struguri imbunatateste functiile rinichilor, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare [2]

Majoritatea mamiferelor obtin energie din nutrientii alimentari prin tractul gastrointestinal. Prin urmare, aport alimentar, digestie, motilitate/ peristaltism, secretie si absorbtie de nutrient, toate sunt procese fiziologice cheie. Motilitatea/ peristaltismul intestinal se modifica cu alimente si este reglat de catre muschii netezi, neuronii extrinseci si intrinseci, celulele interstitiale ale lui Cajal si cativa hormoni. [1] Pudra din seminte de struguri se pare ca ajuta celulele din sistemul digestiv sa fie mai active.

Exista putine cercetari cu privire la o doză ferm stabilită de extract din seminte de struguri. Doze cuprinse intre 100-300 miligrame/ zi au fost folosite in studii si sunt prescrise in unele tari europene. Dar inca nu stie nimeni care este cea mai mare doza sigura. Pulberea din seminte de struguri este mai versatila si poate fi inclusa in diferite moduri, in alimentatia curenta.

Exista riscuri in consumul de pudra sau extract de seminte de struguri?

Putem face alergie la orice, de la oua, la capsune sau broccoli. Si in acest caz, ar putea sa apara dureri de cap, mancarimi ale scalpului, ameteli si greata. Persoanele alergice la struguri nu ar trebui sa foloseasca extract sau pulbere din seminte de struguri. Daca exista hipertensiune arteriala sau probleme cu circulatia arteriala in general, trebuie discutat cu medicul inainte de a consuma vreunul dintre aceste produse. La fel si daca sunteti sub tratament medicamentos, pentru ca extractul din seminte de struguri ar putea interactiona cu vasodilatatoarele, cu analgezicele AINS (cum ar fi aspirina si rudele ei), anumite medicamente pentru inima, tratamente pentru cancer si altele. Extractul din seminte de struguri ar trebui sa fie consumat cu multa precautie de catre copii, femeile insarcinate sau cele care alapteaza.[3]

Dar pulberea din seminte nu are aceleasi efecte adverse, ea putand fi inclusa in diferite preparate, mai ales in cele de panificatie. Painea cu pudra din seminte de struguri are un gust usor de nuca, scortisoara si caramel si in functie de gradul de macinare al semintelor, am putea gasi scartaitul de nispi intre dinti. Tocmai acest “nisip” este cel care adduce beneficii intestinelor noastre.

De unde luam pulbere/ pudra din seminte de struguri sau extract?

Pudra din seminte de struguri se obtine prin macinarea semintelor de struguri uscate. Le putem obtine de la orice crama care utilizeaza prese pneumatice. Uscam bine tescovina si strecuram printr-o sita astfel incat sa cada numai semintele. Aceste seminte se mai usuca o vreme, pana cand pot fi macinate ca sa rezulte pulbere.

Se pot utiliza orice seminte de struguri, inclusiv cele de la strugurii de masa, daca aveti rabdarea sa le adunati si sa le uscati corespunzator. Dar cele mai bune sunt semintele provenite de la strugurii negri pentru vin. Continutul lor in compusi benefici organismului uman este incontestabil mai mare decat al oricaror alte seminte de struguri.

Extractul din seminte de struguri se gaseste in farmacii, pentru ca procesul de obtinere este mai laborios si astfel, dozarea cantitatii de consumat este mai precisa. Continutul in vitaminele C si E fac extractul din seminte de struguri un component pretios al produselor cosmetic anti-imbatranire.

Pudra din seminte de struguri, adusa pana la aspectul de pulbere poate fi folosita si in cosmetica, in compozitia cremelor de gomaj. Infuzia/ ceaiul din pulbere de seminte de struguri este un bun calmant al pielii, fiind usor de folosit pe compresele aplicate dupa arsuri solare, dar poate fi si o bautura racoritoare, daca este bine racita si indulcita cu miere.

Oare exista ceva de la vita-de-vie, care nu este benefic omului? De la umbra ei, pana la seminte, putem folosi totul, in beneficiul nostru.

Surse:

[1] https://medsci.org/v19p0941.htm

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5083963/

[3] https://www.webmd.com/diet/grape-seed-extract

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES