Mariana Marginean, Jidvei: Vinul este un proces emotional

by Radu Rizea
0 Comment
Mariana Marginean

                                          Mariana Marginean

Mariana Marginean este unul dintre oenologii care ingrijesc vinurile celei mai mari afaceri de familie din lumea vinului Romanesc – Jidvei. Cand vorbeste despre vin, printre cuvintele la care te astepti din partea unui profesionist bine pregatit, razbat ecourile unei munci incarcate de emotie, in care fiecare pas, de la strugure la pahar, este capabil sa nasca amintiri pentru o viata.

1. Care a fost momentul cand ati realizat ca destinul personal este legat de vin ?

Inca am foarte proaspata in amintiri prima campanie de recoltare, a fost o atmosfera unica, o sarbatoare in podgoria noastra si in fiecare an traiesc aceeasi bucurie. Urmarind etapa cu etapa transformarea mustului in vin, am fost fascinata de intregul proces, de modul in care vinul ia nastere. Pot spune ca este aproape emotionant sa il privesti, zi de zi, cu grija si atentie, ca pe un copil, sa vezi cum se dezvolta si se indreapta spre maturitate. Cred ca acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca vinul va fi o parte importanta a vietii mele.

2. Ce stil de vin preferati la modul general ?

Nu pot spune ca am un vin preferat sau ca imi place un anume stil de vin. Pentru mine este o bucurie fiecare ocazie cand pot degusta vinuri noi si, cu toate ca le trec prin filtrul critic, probabil este un defect profesional, intotdeauna apreciez munca depusa. Efortul de a crea un vin bun este foarte mare, iar reusita depinde, de fiecare data, de mai multi factori – caracteristicile anului viticol, momentul de recoltare, stilul si modalitatile de vinificare etc. 

Iar vinul nu este doar stiinta, vinul este o punte de legatura intre locul din care provine si oamenii care il degusta. Vinul spune, mai departe, intregii lumi povestea podgoriei unde care a fost creat si poarta in el o parte din personalitatea oenologului, a viticultorului, a tuturor celor care s-au ingrijit de el si de vie. Asa ca sunt foarte atenta atunci cand degust un vin, sa nu judec, ci sa observ.

3 . Cum alegeti diverse vinuri, in functie de anumite momente ?

Incerc sa aleg vinul astfel incat sa fie potrivit momentului in care va fi consumat. Daca este o aniversare, voi alege, cu siguranta, spumantul care aduce acea nota festiva, iar pentru o cina cu prietenii un vin alb sec. Dar sincer, un vin spumant este placut oricand, deoarece efervescenta sa innobileaza orice moment.

4. Care a fost pairingul perfect?

Pentru mine, pairingul perfect nu inseamna doar asocierea corecta a vinului cu mancarea, pairingul perfect inseamna atmosfera in care este savurat vinul, compania in care te afli si bineinteles, locul care iti transmite anumite emotii. Noi suntem foarte legati de Castelul Bethlen-Haller care este mai mult decat un castel impunator, este simbolul vinurilor Jidvei, un simbol al muncii noastre. Acolo totul se imbina armonios – cadrul de vis, oamenii minunati, mancarea si vinul.

5. Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

In acest moment, pot spune ca femeile sunt tot mai prezente in lumea vinului romanesc, daca ne uitam la partea de productie, la comisiile de degustare din cadrul concursurilor de vinuri si de distilate, la institutiile de control, la organizatiile vitivinicole, precum si la zona de antreprenoriat. Cu toate ca la prima vedere, vinul poate parea o lume a barbatilor, astazi, femeile sunt bine reprezentate in acest sector si cu siguranta, prezentele feminine vor fi din ce in ce mai numeroase.

6. Ce stiu femeile despre vin si nu stiu inca barbatii?

Imi place sa cred ca, atunci cand vorbim despre domenii in care stiinta are un rol semnificativ, nu exista secrete sau diferente intre barbati si femei. Ne poate diferentia personalitatea si de aici pot aparea perspective si abordari distincte. Sunt femei oenolog, cu adevarat, remarcabile care au creat vinuri extraordinare, la fel cum sunt si barbati care au creat vinuri impresionante.

Noi, femeile, avem acea intuitie care ne caracterizeaza si acea disponibilitate de a fi atente, de a ingriji si de a creste vinul, de a ne darui. Si spun asta deoarece pentru mine vinul nu este doar un proces tehnologic, ci este un proces afectiv. Sunt foarte constienta, de faptul, ca am responsabilitatea de a crea nu doar o licoare buna, eu, ca oenolog, trebuie sa pun in valoare pasiunea si efortul tuturor celor implicati. Si mai ales, am responsabilitatea uriasa a reda, in fiecare picatura de vin, unicitatea si autenticitatea terroir-ul Podgoriei Jidvei.

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar până atunci puteți citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES