Dilemele Pinot noir-ului romanesc, intre clasic si modern

by Wines of Romania
0 Comment
Pinot noir

O lume intreaga e indragostita de Pinot noir, vinurilor din Burgundia li se ridica ode, uneori sub forma de cecuri de mii de euro per sticla, Lumea Noua contraataca in stil brutal, „extractiv”, doar in Romania ramane un soi de nisa, pe care unii specialisti il arata cu degetul ca model de „asa nu”, iar multi producatori il folosesc aproape exclusiv pentru vinuri rose.

Cele doua Pinot-uri

Despre orice soi de struguri se poate spune ca poarta in el cel putin doua vinuri – cel bun si cel mult. Intre cele doua extreme exista mii de nuante. Depinde unde creste, la fel de mult depinde si cine il creste…

Insa la Pinot noir, problema sta un pic diferit de alte soiuri. Cele doua vinuri ale sale par sa depinda mult mai mult de temperatura si altitudine decat de ce vrea podgoreanul de la el. Normarea (cantitatea obtinuta la hectar) este importanta, desigur, dar nu neaparat momentul culesului, unde acest soi este un mic dictator – cules prea devreme, va fi prea sarac in arome, amar si „verde”, iar intarzierile sunt foarte riscante, pentru ca este un strugure extrem de sensibil la putregai, dar si la mule alte boli. Asa ca, odata cules la momentul optim de coacere, Pinot noir va produce, in zonele racoroase, vinuri suple, acide, cu arome de ciuperci, frunze ude, fructe uscate si sol de padure, iar in zone calde – vinuri dense, aproape grele, mult mai inchise la culoare si pline de note intense de fructe rosii, cu senzatii dulcege.

Standardul burgund si oferta romaneasca

Marile Pinot-uri, cele care obtin preturi record (desi sunt destule intr-o zona relativ accesibila de pret), sunt de obicei din Burgundia, iar cei care le admira cauta arome similare in vinuri obinute si in alte zone reci. In nordul Italiei, de exemplu, in zona Alto Adige, se nasc unele vinuri interesante, desi mult mai inchise la culoare decat un Pinot noir clasic, care este de-a dreptul pal, doar cu o nuanta mai inchis decat un vin rose extractiv.

Pentru a va face o idee despre ce ii place acestui strugure, luati in calcul ca regiunea Dealu Mare este considerata a fi epicentrul vinurilor rosii din Romania, iar mare parte dintre Pinot-urile acceptate de critica drept similare cu cele din Burgundia au provenit din… Satu Mare! La inceputurile Nachbil s-au inregistrat niste rezultate remarcabile, pe care abia asteptam sa le revedem si, mai recent, la Crama Ratesti. Ceea ce nu inseamna ca nu se face Pinot noir bun si in Dealu Mare sau in alte regiuni.

De altfel, prima mare medalie de aur obtinuta de Romania la un concurs international important, in noua istorie a vinului autohton, a fost castigata de un Pinot noir 1999, creat de Aurelia Visinescu pentru Cramele Halewood. Aurelia continua sa produca Pinot-uri la Cramele Sahateni, cu un accent modern, dar in care sa isi valorifice pe deplin gustul locului si al terroir-ului.

Tot in Dealu Mare, a facut o impresie puternica Har, un cupaj Dagon din Pinot noir si Feteasca neagra, realizat de un oenolog australian din… Burgundia, desigur!

Tot in Dealu Mare, la SERVE, s-a nascut si Cuvee Sissi, unul dintre acele vinuri care ii contrazic, prin eleganta si finete, pe toti cei care spun ca Pinot noir nu ar trebui vinificat rose. Si tot aici, o dovada ca un Pinot nascut cu mult soare si multa caldura poate avea mai mult fruct, fara a-si pierde din eleganta – Cuvee Guillaume.

In alta scoala de vinificatie, cea a agriculturii ecologice si biodinamice, Domeniile Franco-Romane obtin Pinot-uri care descriu foarte bine anul si locul nasterii. Uneori, cu mai mult alcool decat ii sta bine acestui soi (se simte bine intre 11,5 si 13,5%, dar ajunge destul de usor la 14,5-15,5% alc.), dar deseori elegant, suplu si acid, conform vechii scoli europene.

Pinot-uri din alte regiuni? Creste Dobrogea

Daca zona Crisana-Maramures deja este cunoscuta pentru cateva versiuni spectaculoase de Pinot, in celelalte regiuni ramane un soi inca destul de putin cultivat si cunoscut. Dar, acolo unde exista, produce mereu surprize. Spumantul Mysterium brut rose, din 2017 este o abordare spectaculoasa – Pinot noir este si unul dintre ingredientele de baza din spumantele din Champagne – iar calitatea acestuia a fost recent confirmata de Marea medalie de aur obtinuta la Concours Mondial du Bruxelles. Si in al doilea spumant Mysterium exista o fractie de Pinot, alaturi de Chardonnay si Feteasca regala.

In Sud, expresiile depind foarte mult de cat de fierbinte si de secetoasa este vara. Veti gasi un Pinot noir mai aproape de stilul francez la Domeniul Coroanei Segarcea, unul mai modern la Avincis si unul cu „gustul locului” la Corcova.

Surprize mari au aparut in ultimii ani din Dobrogea, mai intai la Adamclisi, de la Crama Francu, si, mai recent, de la Sarica Niculitel, unde nou lansatul Pinot Noir Princeps Caii de la Letea se anunta a fi unul dintre cele mai reusite vinuri produse din acest soi, pana acum.

Caii de la Letea Pinot noir

In loc de concluzii

Cu un pic peste 2.000 de hectare cultivate, Pinot noir nu pare sa fi ajuns intre preferintele producatorilor de vin din Romania, iar drumul sau catre inimile consumatorilor se anunta lung si, eventual, ghidat de importuri. Care importuri? Ei bine, nu cele de mare valoare, care se adreseaza unui segment mic de cunoscatori, cu ceva putere financiara, ci mai degraba cele din tarile lumii noi – mai puternice, mai extractive, cu o culoare mult mai intensa si arome cat mai explozive.

Daca acest lucru se va intampla, probabil ca multi producatori vor simti impulsul de a continua in acelasi stil. Un lucru destul de probabil, din moment ce multe rose-uri din piata sunt obtinute prin metoda saignee, adica extragerea unei fractii de vin rose inainte ca vinul sa isi obtina culoarea rosie de la pielite, in timpul macerarii. Ceea ce inseamna un alt raport intre pielite si vinul rosu si, implicit, un vin cu o culoare mai profunda, mai extractiv si cu arome mai intense.

Ce este de retinut despre Pinot noir?

Aromele de Pinot sunt influentate, ca la orice strugure, de sol, de conditiile anului si de cantitatea de struguri produsa la hectar, dar diferentele semnificative vin din conditiile de temperatura.

🍷  In zonele racoroase, aromele pe care le asteptam de la Pinot noir sunt: ciuperci, frunze ude, sol de padure, fructe uscate, petale uscate de trandafiri, note discrete de cirese si zmeura. La vinurile vechi apar note de trufe negre si albe, iar pe anumite soluri apar note de tabac, fan, piper alb, fum si cuisoare.

🍷 In zonele calde, aromele vor fi mai degraba: cirese, cirese in compot, zmeura si fragi bine copti, cola, caramel, ba chiar mure si dulceturi de fructe de padure.

Asocieri culinare cu Pinot noir:

 Cu cele “europene”: branzeturi moi, mancaruri cu ciuperci de padure (un risotto sau o mamaliga…), rata picanta, miel.
Cu cele din “Lumea noua” (SUA, Chile, Noua Zeelanda, Australia): vanat, bucati fragede de vita, gulas, charcuterie.

Retineti ca, printre vinurile rosii, Pinot Noir este o exceptie care isi exprima cel mai bine nuantele la temperaturi mai joase, aproape de “temperaturile de vinuri albe”. 10 grade Celsius e un punct bun de pornire.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES