Producatorii de vin romani au fost relativ generosi cu iubitorii de vin, mai ales cu cei curiosi sa incerce lucruri noi. Dupa doar un trimestru din an, avem deja un bilant promitator de etichete si game noi, dar si cateva crame care, dupa doar cateva recolte, promit sa isi consolideze rapid reputatia de producatori de calitate.
Dulce alb si demidulce rosu
Pentru ca e minivacanta, si toti vrem sa ne alintam, sa ne relaxam si sa ne tratam papilele cu ceva deosebit, incepem cu „placerea vinovata” a multor iubitori de vin: vinul dulce. Intre noi fie spus, la toate concursurile internationale, vinurile dulci sunt cea mai provocatoare categorie, pentru ca un vin dulce bine facut este deseori ireprosabil, are o speranta de viata extrem de lunga si este, in general greu de comparat cu orice alt vin.
Jidvei a considerat ca un vin dulce din recolta 2018 este pregatit de lansarea pe piata: un Traminer roz CIB, ceea ce inseamna ca strugurii au fost culesi la „innobilarea boabelor” – dupa celebrul atac al mucegaiului nobil, care deshidrateaza boabele si concentreaza mustul, aceeasi metoda care a adus Tokaji-ului faima internationala. Excelent in asocieri culinare precum gorgonzola sau inghetata de fistic.
Si, pentru ca vinul mai dulce nu trebuie neaparat sa fie alb, va recomandam cu incredere o mica bijuterie, in destul de putine sticle (unele dintre ele mari!, adica de 1,5 litri): o Feteasca neagra demidulce, un vin complex si subtil, care isi ascunde zaharul rezidual intr-un ansamblu extractiv, dens, cu arome stratificate, care abia asteapta, dupa modelul unui Amarone de clasa, sa se dezvaluie treptat celui care are rabdare sa stea de vorba cu el. Este vorba despre Opus Fabula Maximus de la Gramofon Wine, „sora mai mare” a Opus Fabula, cu singura diferenta ca Maximus a petrecut ceva vreme in butoaie de stejar.
Experimente si noutati cu medalie
Chiar cu ceva vreme inainte sa apara oficial pe piata, doua vinuri din Dealu Mare au reusit sa isi aseze langa eticheta presigioasele medalii de aur ale concursului Mundus Vini. Este vorba de Migala Cuvee 25 si Patima Cabernet Sauvignon 2018. Sunt doua reprezentante ale noilor game de la Domeniile Prince Matei, ce urmeaza sa fie lansate imediat dupa Paste. Patima ca fi o colectie de cinci vinuri din soiuri pure (Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Feteasca alba si Feteasca regala), iar Migala va fi o gama formata din patru cupaje create, dupa cum le anunta deja numele, cu multa… migala.
In zona de inovatie si experiment, dupa ce am avut pe piata cateva vinuri albe obtinute din struguri rosii (nu este nici o magie, toata culoarea este continuta de pielitele boabelor, deci separarea rapida a mustului il lasa pe acesta lipsit de pigmenti), acum avem si primul vin alb obtinut din struguri roz – Busuioaca de Bohotin Blanc de Rose de la Domeniile Averesti. Un vin atat de expresiv si de placut incat a cucerit rapid prima sa distinctie importanta, o medalie de aur la Vinalies 2023 (Bordeaux, Franta).
Etichete noi, crame noi, vremuri noi
Daca tot am povestit despre Opus Fabula Maximus, ar trebui sa amintim ca, de pe la inceputul anului, Gramofon Winery a lansat Sonorum, o gama care cuprinde un rose si un rosu din Feteasca neagra si un cupaj de Feteasca neagra si Merlot. In varianta de vin rosu, Feteasca neagra Sonorum a fost acceptat rapid ca fiind un vin-reper, atat pentru soi, cat si pentru zona Dealu Mare. Sau, cum se spune in jargonul celor care participa la multe degustari, „o Feteasca neagra de dictionar”…
De la o alta crama din Dealu Mare vine, probabil, surpriza anului: gama Nasul Nobil de la Crama SERVE din Ceptura, care cuprinde trei etichete: Nasul Cavalerului, Nasul Contesei si Nasul Maestrului. Grafica noilor etichete este o desprindere pe cat de radicala, pe atat de inspirata, de stilul clasic si elegant al etichetelor cu care ne obisnuise producatorul. O atitudine joviala, plina de umor, care ascunde relaxarea celui care a ajuns sa isi cunoasca intim pamantul, via, potentialul, iar acum se poate juca… Un mare plus este aerul tanar, autoironic, care reprezinta puntea necesara catre noul (si viitorul) public, astazi prea putin preocupat de profunzimile vinului.
La Crama Strunga, cei care ne-au obisnuit cu Busuioace si Fetesti negre de top, au fost lansate recent doua etichete noi, perfecte dupa o primavara atat de lunga si racoroasa, in anticiparea verii, marii, soarelui si vacantelor: Velier, doua vinuri proaspete, din 2022, un Sauvignon blanc si un rose din Cabernet Sauvignon, numai bune sa ne ajute in lupta cu caldura ce se apropie.
O alta veste buna pentru iubitorii de noutati si experimente este ca apar in continuare crame noi, game noi sau editii noi ale unor vinuri care si-au creat o baza solida de admiratori. Crama Histria revine cu Nikolaos rosu (deocamdata pe baza de comanda directa), iar Agape, Arta si Natura a reeditat CabS-ul, un cupaj de Cabernet si Syrah care a contribuit semnificativ la notorietatea cramei.
Din podgoria Minis Maderat, se pregateste sa atace piata Crama Menessi, un mic producator care se lupta pentru titlul de cel mai tanar oenolog, si care a surprins cunoscatorii cu cateva vinuri suprinzatoare, in special un Cabernet Sauvignon din 2020 si un rose 2022 extrem de proaspat.
Vorbind de cel mai tanar oenolog din tara, actualul detinator al titlului, Sergiu Savu, de la Pivnita Savu (Ciumbrud) va lansa imediiat dupa Paste RR-21, cel mai recent Rhein Riesling al cramei, cu o prezentare in continuarea stilistica a deja cunoscutului SB-21.
Nu departe de Minis, in Biharia, Familia Darabont si-a facut un debut rasunator, obtinand cate o medalie pentru fiecare vin din portofoliu, inca inainte de lansarea oficiala. De gustat, neaparat, cupajele Urme (alb si rosu) si M – un Merlot blend din doi ani diferiti, 2020 si 2021. Se anunta, pentru sfarsitul anului, si un spumant produs dupa metoda traditionala care, daca am lua drept reper spumantul de tip prosecco deja lansat, se anunta spectaculos.
Revenind la Dealu Mare, 1000 de chipuri si-au extins semnificativ oferta in ultimii ani si isi confirma statulul de producator de mare calitate. Crama Serenum pregateste cateva suprize si asteptam cu nerabdare deschiderea oficiala a unei alte crame promitatoare, Strehan (avem detalii, revenim cu un material complet in curand).
Desi sunt pe piata de mai multa vreme, au ramas ascunse marelui public cateva crame mici, dar pline de vinuri bune, asa ca va recomandam sa va orientati atentia, in perioada urmatoare, si catre Vinaltus / i-u-s-o, crama celebrului si iubitului oenolog Iustin Urucu, alaturi de Crama Unu, Valeaeden, Domeniile Mitroi, Dorvena, Crama de Piatra, Crama Darie sau Cramele Bolgiu. Veti gasi vinuri in editii limitate, care ajung cu greu in magazinele marilor orase sau pe meniurile restaurantelor. Insa veti descoperi gusturi rare, unice si extrem de personale.