Trei crame italiene de top au initiat o colaborare inedita cu Agentia Spatiala Italiana

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

In proiect este implicata si Fundatia Italiana a Somelierilor

Wines of Romania relata, intr-un articol publicat cu cateva luni in urma, despre un experiment realizat de start-up-ul Space Cargo Unlimited, care a stocat in spatiu, timp de 14 luni, sticle din celebrul Petrus 2000 (Pomerol) si 320 de vite-de-vie de Merlot si Cabernet Sauvignon. Recent, urmand acelasi model, trei crame italiene de top au anuntat, la randu-le, ca lucreaza impreuna cu Agentia Spatiala Italiana (ASI) si cu Fundatia Italiana a Somelierilor (FIS) la realizarea unui proiect privind capacitatea de supravietuire a vitei-de-vie in spatiu.

Cramele ce si-au anuntat participarea la proiect sunt: Gaja (Piemont), Biondi-Santi (Toscana) si Feudi di San Gregorio (Campania). Vinurile propuse pentru a face parte din experiment reprezinta trei dintre cele mai importante soiuri de struguri din Italia: Nebbiolo  – din nord, Sangiovese – din centru si Aglianico – din sudul Italiei. Acestea sunt: Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva (2006 si 2015), Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Piano di Montevergine (2012 si 2015) si Gaja Barolo Sperss (1988 si 2017). 

Proiectul a fost prezentat recent la Roma, in cadrul Forumului international anual al fundatiei pentru cultura vinului, autorul sau fiind Franco Maria Ricci,nimeni altul decat  presedintele FIS. Scopul declarat al proiectului este de a  afla daca vita-de-vie poate trai, dar si supravietui in spatiu si pe alte planete si, daca raspunsul va confirma supozitiile, in ce conditii.

Agentia Spatiala Italiana nu este implicata pentru prima data in astfel de proiecte, fiind un lider incontestabil  in ceea ce priveste cercetarea efectelor absentei gravitatiei asupra culturilor – maslinii fiind subiect predilect pana in acest moment. Cu toate astea, putem vorbi, totusi, de o premiera: este prima data cand ASI are ca subiect de cercetare vita de vie. Mai concret: experimentul presupune ca vita de vie sa ramana in spatiu pana la trei ani. Dupa aceea, oamenii de stiinta vor efectua o analiza comparativa, studiind in special efectele asupra butasilor – in acest caz cei de Nebbiolo, Sangiovese si Aglianico -, despre care experimentele anterioare au demonstrat ca, dupa o perioada petrecuta intr-un loc fara gravitatie, sunt mai rezistenti la efectele schimbarilor climatice sau la infestarea cu diversi paraziti.

La intoarcearea din spatiu, viile si vinurile vor fi comparate cu mostrele normale, pastrate, cu girul cramelor, in custodia Agentiei Spatiale Italiene.  

Data de lansare a proiectului spatial italian urmeaza sa fie anuntata ulterior.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES