Ce sunt vinurile de vinoteca? Ce vinuri se pastreaza in vinoteca?

Celebrul producător de vin din Burgundia, Bouchard Père și Fils, a scos la o licitație ce s-a desfasurat in Hong Kong, o colecție de vinuri vechi, unele datand din 1846 și 1865. [1] Cum am putea sti daca acele vinuri mai pot fi baute sau sunt achizitionate pur si simplu pentru colectiile private, ca trofee sau marturii ale unor amintiri pretioase? 

In primul rand, in vinoteca se pastreaza vinuri din anii cu recolte deosebite; vinuri aniversare pentru comunitate sau producatorul respectiv; vinuri care vor constitui rezerva; vinuri pentru experiente si experimente; sau pur si simplu pentru a avea un anumit numar de exemplare din fiecare an de recolta. Ceea ce le deosebeste de vinurile care urmeaza sa fie comercializate, este modul in care se imbuteliaza, se ingrijesc pentru o perioada indelungata si se pastreaza.

Fiecare crama isi poate alcatui propria vinoteca din care va scoate ulterior vinuri pentru degustari comparative, verticale  sau ocazionate de anumite evenimente.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Vitivinicola Minis, din judetul Arad, pastreaza in vinoteca, incepand cu anul 1926, vinuri pe care le comercializeaza mai ales cunoscatorilor, care le achizitioneaza cel mai frecvent pentru a le oferi cadou la aniversari. Pregatirea lor pentru livrare este un adevarat ritual, iar ambalarea si certificarea produsului este una originala, specifica fiecarei vinoteci. 

Principalele amenintari la adresa conservarii unui vin sunt oxidarea si efectul razelor ultraviolete din lumina zilei. Vinurile rosii sunt mai usor de pastrat, datorita continutului lor in antocieni si taninuri. Continutul de alcool si zaharuri, aciditatea volatila redusa si extractul sec joaca si ele un rol important in pastrarea vinului. Vom putea pastra si un vin alb, dulce, corpolent, care poate aspira chiar la medalii in concursuri internationale, asa cum este Liliac Nectar of  Transylvania (Muscat Ottonel), non-vintage, AMB Wine Company / CRAMA LILIAC, care a obtinut Marea Medalie de Aur la Vinarium 2022 sau  Grasa de Cotnari, 1985, COTNARI SA, care a obtinut Medalie de Aur la acelasi concurs.

Unde se pastreaza vinurile de vinoteca

Pivnita este ideala pentru depozitarea vinului de vinoteca, in sticle (colectia) sau in butoaie din lemn de stejar sau amfore (maturarea si invechirea). O vinoteca nu poate fi intemeiata pe sticle de plastic si damigene, de oriunde ar proveni acestea. Acela este un beci cu vinuri si poate gazdui alaturi conserve si muraturi. In vinoteca se pastreaza exclusiv vinuri, iar microclimatul potrivit (temperatura, umiditatea si incidenta luminii) este deosebit de important. O cramă supraterană este adesea numită o cameră de vinuri, în timp ce o cramă mică (mai puțin de 500 de sticle) este uneori numită un dulap de vinuri. Exista pivnite care datează de peste 3700 de ani.[2]

In judetul Arad inca exista Pivnița Rakoczy, de la Mocrea, ce dateaza din anul 1636, fiind construită la ordinul princepelui Rakoczy. Constructia sub forma de cruce a fost sapata, utilizand explozibil cu praf de pusca, in stanca de granit de sub dealul de la Mocrea. Aceasta pivnita are o adancime de 60 metri sub deal si putea sa depoziteze 7000-9000 hectolitri de vin, dar nu a fost niciodata utilizata ca vinoteca. [3]

Vinurile depozitate in vederea invechirii sau pastrarii in colectii profesionale trebuie pastrate departe de lumina naturala. De aceea sunt alese pentru pastrare pivnitele sau beciurile sapate in pamant ca fiind ideale. Temperatura naturala din vinoteca se poate incadra intre 8 si 15 grade Celsius, fara fluctuatii, dar intervalul ideal ar fi 10 – 13 grade Celsius, iar nivelul de umiditate sa se situeze intre 50 – 75 la suta, pentru a preveni uscarea dopurilor neceruite. Uscarea dopurilor permite oxigenului sa patrunda in sticle, intr-o cantitate mai mare decat cea prevazuta de catre imbuteliator, atunci cand a ales dopul si perioada de pastrare a sticlelor si astfel pot avea loc procese ireversibile de oxidare. Sistemele moderne de frigidere specializate, super-digitalizate, pot pastra vinuri de vinoteca si in conditiile locuintelor din zilele noastre, dar cu costuri exorbitante atat pentru achizitia echipamentelor, cat si pentru intretinerea lor.

Inchiderea sticlelor care vor face obiectul colectiei de vinoteca

Sticlele vor fi obligatoriu inchise cu dop de pluta sau, mai nou si modern, cu dop de pluta si carbune activ – corkcoal. Pentru vinurile albe se foloseste o ceara speciala cu care se sigileaza dopul si circa 5 cm din gatul sticlei la exterior, ca un capison, faza tehnologica numita ceruire

Sticlele sunt pastrate in casete construite din caramida, pe rafturi din lemn de esenta tare sau in cosuri cubice metalice de mari dimensiuni, in pozitie culcata, pentru ca vinul sa fie permanent in contact cu dopul, pe care il va mentine umed, ingreunand patrunderea oxigenului mai mult decat pentru microoxigenare

Cum se ingrijesc vinurile de vinoteca

In decursul timpului, pe sticle se va depune un strat de praf, un praf unic, o patina caracteristica de autenticitate a vinurilor de vinoteca. Acest strat de praf nu trebuie indepartat sub nicio forma. Manipularea sticlelor se face cu manusi chirurgicale, cu o grija deosebita. O data la 25 – 30 de ani, sticlele sunt verificate, sunt deschise si degustate, completate acolo unde este cazul si redopuite. Aceasta operatiune de mare finete si responsabilitate este facuta de catre specialisti si are ca scop monitorizarea calitatii vinurilor aflate in vinoteca, reevaluarea lor si prelungirea perioadei de pastrare in conditii de baubilitate. La fel ca la orice artefact, se are in vedere pastrarea intacta a etichetei originale, daca aceasta a fost pusa. De regula, vinurile de vinoteca nu sunt etichetate, pentru ca deteriorarea etichetei este inevitabila, in timp. Ele poarta placute metalice cu numere, astfel cum sunt inscrise in catalogul colectiei, iar aceste placute sunt legate cu materiale rezistente, de gatul sticlelor.

Mai sunt bune de baut vinurile din vinoteca?

Greu de raspuns, dar daca tinem cont de conditiile de depozitare, a scoate din vinoteca o sticla de vin pastrata acolo peste 20 de ani si pregatirea ei pentru degustare este un eveniment. Manipulare cat mai redusa, in niciun caz nu se va expedia prin firmele de curierat si daca totusi a fost supusa unui asemenea „tratament”, trebuie lasata sa se odihneasca cel putin cateva zile, dupa primire, inainte de a fi desfacuta. Apoi, trebuie sa stim exact la ce sa ne asteptam: nu ne vom intalni cu un vin alb plin de prospetime si nici cu un vin rosu intunecat. Cel mai probabil deja in vin s-au instalat maderizarea si culoarea lui a suferit modificari, la vinul alb s-a inchis, iar la cel rosu s-a deschis. Vinul va trebui neaparat transvazat intr-un decantor. Adus la temperatura optima de servire, sunt toate sansele sa ne putem bucura de o experienta unica precum sticla respectiva si istoria ei.

Surse:

  1. https://www.insidehook.com/article/food-and-drink/is-centuries-old-wine-still-drinkable
  2. Wilford, J. N. – "Wine Cellar, Well Aged, Is Revealed in Israel", The New York Times, 2013.
  3. https://www.arq.ro/localitatea-mocrea-rivnita-in-trecut-de-mosierii-imperiului-austro-ungar/2854
  4. Sursa foto: Bouchard Père & Fils
  5. Sursa foto: SCDVV Minis, Arad

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES