O primavara ciudata pentru vinul global. La ce ne putem astepta?

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Luna aprilie a debutat cu noi recorduri de frig in Champagne, cele 9 grade sub zero fiind un record neatind din 1947. In acelasi timp, se inregistrau -7 grade in Bordeaux si -4 in Chablis. Pe de alta parte, spun unele voci, recolta 1947 din Champagne a fost legendara, asa ca ca este posibil ca gerul tarziu sa fie, de fapt, o “binecuvantare deghizata”. In plus, mai multi producatori confirma ca viile fie nu iesisera din hibernare, fie erau intr-un stadiu vegetativ prea putin avansat ca sa se puna problema unor pierderi importante de recolta, ca in 2021, cand via isi incepuse activitatea cu doua saptamani mai devreme. Anul trecut, aproximativ 80% dintre podgoriile franceze au fost mai mult sau mai putin afectate de inghetul tarziu, iar recolta a fost cea mai scazuta din ultimii 40 de ani.

In Bordeaux, dealurile s-au umplut din nou de focuri menite sa previna afectarea viilor, asa cum s-a intamplat tot mai des in ultimii ani. Orasul Bordeaux s-a trezit dimineata de 4 aprilie inecat in fum si miros de lemne arse.

Anul trecut, studii ale institutului national de cercetare al Frantei, CNRS, si ale universitatii Oxford, au demonstrat ca afectarea viilor la inceputul primaverii este un simptom al modificarilor climatice generale, iernile tot mai calde fiind responsabile de iesirea vitei-de-vie din hibernare si intrarea in perioada vegetativa tot mai devreme.

Vorbind de schimbarile climatice, nici nordul Italiei nu este scutit de probleme, inregistrand patru luni de seceta. Iarna 2021 / 2022 a avut o medie de temperatura cu peste 2 grade mai mare decat normalul, iar precipitatiile au scazut cu peste 65%, fata de media ultimilor 30 de ani. De-a lungul raului Po, diverse regiuni sunt inregistrate cu niveluri de seceta de la medie sau severa pana la seceta extrema. Zona depinde in proportie de 40% de zapezile care se topesc de pe versantii Alpilor, iarna trecuta nu a fost darnica nici la acest capitol, acumularile fiind foarte mici.

In cealalta parte a globului, in Australia, un vant puternic, uscat si rece, originar din mijlocul oceanului Antarctic a transformat aceasta toamna in cea mai racoroasa a ultimilor ani. In ziua in care trebuia sa inceapa culesul Pinot Noir-ului, maxima zilei era de 17 grade, culesul fiind deja intarziat cu doua saptamani sau mai mult, fata de recoltele precedente. Cu toate acestea, podgorenii australieni nu sunt speriati de fenomen, acelasi ca in urma cu doi si trei ani, spunand ca acesta ajuta la o coacere lenta a strugurilor si la obtinerea unui nivel mai scazut de alcool (aprox. 13%), insotit de o mai buna fixare a aromelor in vin. Provocarea mai importanta adusa de 2022 a fost, insa, agregarea fortei de munca, multi dintre zilierii folositi la cules in podgoriile mici fiind indisponibili din cauza restrictiilor legate de Covid, Australia numarandu-se printre tarile cu cele mai stricte politici legate de coronavirus.

In Statele Unite, schimbarile de clima s-au facut simtite in ultimii ani mai ales prin inmultirea incendiilor de vegetatie, unele chiar de proportii catastrofice. O parte dintre podgorii au reusit sa salveze partial recolta, insa strugurii au fost afectati de fum, notele de ars persistand, in multe cazuri, si in vinurile obtinute. Pentru a completa acest peisaj sinistru, podgoriile de pe coasta de Est a SUA sunt invadate de o insecta de origine japoneza, Lycorma delicatula (spotted lanternfly). Gandacii nu sunt mai mult enervanti decat dunatori, topaiala lor continua conducandu-i mai des in farfuriile si ochii turistilor care viziteaza crama. Doar in cazul in care isi epuizeaza resursele de hrana, se muta pe primele randuri ale podgoriei, unde pot, intr-adevar, sa reduca din fluxul de hrana transmis catre struguri si, implicit, sa cauzeze o reducere a zaharurilor acumulate in struguri. Insa aceste cazuri sunt rare, iar numarul de butuci afectat este, de obicei, mic, cata vreme populatia de insecte este tinuta sub control – doar ca si acest lucru presupune utilizarea de insecticide, o practica pe care tot mai multi podgoreni si-ar dori sa o evite, fie din cauza costurilor, fie a propriilor orientari spre agricultura eco/bio.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES