Ce inseamna o degustare verticala?

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Sunt nenumarate tipuri de degustari – portofoliul curent al unui producator, selectia unui distribuitor, vinuri dintr-un anumit soi de struguri, provenite din regiuni diverse, degustari de vinuri spumante sau fortifiate… Doua tipuri de degustare reprezinta insa mai mult decat familiarizarea cu un vin sau altul, fiind mai degraba porti spre invatarea in profunzime a vinului.

“Orizontala” reprezinta degustarea unui vin dintr-un anumit soi, din acelasi an de recolta, de la unul sau (de obicei) mai multi producatori. De exemplu, o degustare de Feteasca Neagra 2020 din Dealu Mare ne va arata cum a actionat fiecare producator in parte la conditiile acelui an, ce decizii a luat in felul in care a tratat via si strugurii etc.. O degustare orizontala ajuta la fixarea acelui moment in memorie, la intelegerea unor subtilitati de genul expunerilor pantelor (care dicteaza numarul de ore de soare), altitudinii, tipurilor de sol, dar si a influentei unei recolte mai mici sau mai mari, dupa intentia vinificatorului.

“Verticala” este o degustare “de prestigiu”, care cuprinde versiuni din ani diferiti ale aceluiasi vin. Pentru companiile pline de istorie, o verticala poate fi demonstrativa, cu cele mai bune vinuri din fiecare deceniu, de exemplu, sau cu ultimele cinci-zece editii ale vinului, pentru a le permite clientilor sa evalueze capacitatea de invechire a vinului, observand cum au evoluat editiile anterioare. Mai mult, o degustare verticala ofera indicii pretioase despre cum afecteaza conditiile meteo ale unui an calitatile acelei recolte – de exemplu un an cald si secetos, in comparatie cu unul mai umed si mai racoros.

Insa principala informatie pe care o castiga participantul la o degustare verticala este legata de evolutia vinului in timp – un atribut care va decide, in cele din urma, daca un vin este “de baut”, “de pastrat la invechire” sau “de tezaurizat”. Si, pentru ca degustarile verticale sunt inca destul de rare – industria vinului romanesc este inca tanara! – va puteti organiza propria verticala acasa. Aruncati un ochi la Outlet.winesofromania.com, unde va asteapta, la un pret special, o colectie clasica de Prince Matei!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES