Vinul romanesc in 2022 – la ce sa ne asteptam

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Romania va avea de infruntat in 2022 cateva provocari importante pentru piata vinului, mai ales din cauza contexului international, dar si pentru ca unele preturiale materiilor prime au crescut semnificativ chiar de dinainte de inceperea conflictului din Ucraina.

Pretul sticlei, de exemplu, a crescut cu peste 50%, ceea ce ar insemna automat o crestere cu minim 3% a pretului pentru vinuri entry-level. Dopurile pluta, fabricate aproape exclusiv in Portugalia, s-au scumpit, de asemenea cu 10-30%, in functie de calitate.

Insa principala problema de astazi este majorarea rapida a preturilor pentru combustibil, ceea ce nu inseamna doar cresterea semnificativa a costurilor de distributie si a celor de productie, ci intrarea intr-o spirala inflationista. Deja, BNR prognozeaza o inflatie cu doua cifre pentru 2022, iar aceasta, alaturi de impactul achizitiilor de materii prime la noile preturi, se vor face simtite in pretul final platit pentru fiecare sticla.

Reintrarea in normalitate a pietei horeca ar putea fi de mare ajutor in aceste circumstante, insa este greu de evaluat impactul real al redeschiderii la capacitate maxima a restaurantelor. Pe de o parte, intoarcerea la consumul on-site ar putea conduce la o stagnare sau chiar o scadere a vanzarilor online si din retail. Pe de alta parte, inca este neclar daca obisnuintele de consum intarite in timpul pandemiei (acasa, cu prietenii) se vor pastra sau nu. Pana acum, cresterea numarului de clienti in restaurante a fost sub asteptari, dar venirea primaverii ar putea schimba acest lucru.

Nu in ultimul rand, vanzarile de vin din horeca vizeaza in primul rand segmentul premium, care are o componenta importanta de vinuri importate, deci impactul asupra producatorilor romani ar ramane inca mic, pentru o vreme. Daca adaugam si problema adaosului comercial, deseori descurajant pentru clientul obisnuit, se contureaza portretul unui an dificil pentru vinul romanesc.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES