Home Stiri UN NOU MUZEU AL VITEI-DE-VIE IN VESTUL ROMANIEI

UN NOU MUZEU AL VITEI-DE-VIE IN VESTUL ROMANIEI

by Robert Heizer
0 Comment

Vinul este bautura divina, fiind mentionat inclusiv in Biblie. Ar parea normala legatura unui preot paroh cu bautura ancestrala. Dar parintele Petru Darau s-a aplecat asupra muncii din spatele miraculoasei licori. Si a deschis un muzeu viti-vinicol, cu peste 300 de exponate.

Exista un timp pentru orice pasiune

La 71 de ani, preotul paroh Petru Darau inaugureaza primul Muzeu al Vitei-de-Vie si al Vinului in orasul Pancota, acesta devenind al doilea muzeu cu specific viti-vinicol din podgoria Minis-Maderat (Arad, Romania). 

Primul muzeu al zonei a fost infiintat in anul 1988: Muzeul Viei si Vinului Minis, in cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Minis (Ghioroc, Arad, Romania). Aici gasim piese arheologice (vase, oale, amfore), unelte, instalatii, inscrisuri si fotografii privind istoricul viticulturii si vinificatiei, referinte pentru unul dintre cele mai vechi areale viticole mentionate documentar. 

muzeu de vin

Inaugurarea acestui muzeu se datoreaza pasiunii pentru viticultura a unui om care vine dintr-un domeniu total diferit. Noul muzeu, cuprinde peste 300 de exponate din diverse tari (Ungaria, Elvetia, Serbia, Romania), aduse laolalta prin truda pasionatului preot Darau. Se pot vedea indeproape atat pompe manuale de transvazare, vermorele, unelte de imbuteliat si de dogarit, diverse tolbe si vase de carat struguri, zdrobitoare si prese de diverse dimensiuni, cat si utilaje de lucrat solul. Toate acestea au fost restaurate si colectionate de Asociatia DARAU PRO PANCOTA. 

Muzeu de vin 01

Popa Darau – omul

Licenţiat in domeniul Teologiei in anul 1975, preotul Darau Petru descopera o pasiune pentru vita-de-vie pe parcursul slujirii in Parohia Pancota. Cultivator de vita-de-vie in Dealul Maderatului, a simtit nemijlocit cu cata greutate se transforma strugurii in vin. Dar si cu cata frumusete. Asa a aparut nevoia de a invata si teoretic ceea ce facea practic, cu respect si smerenie. 

Preotul se indreapta catre Facultatea de Horticultura si Silvicultura din Timisoara unde se inscrie la masterat. Promoveaza cu succes in anul 2012, programul de masterat – Calitatea produselor și subproduselor vitivinicole. La aproape 10 ani distanta, Petru Darau publica in, anul 2021, alaturi de co-autorii sai, cartea „Universalitatea vitei-de-vie”, ediția revizuită și completată.

Neasteptat de multi curiosi la noul muzeu

Aceasta realizare nu ar fi fost posibila fara legatura incontestabila a vitei-de-vie cu textele biblice. Aceasta legatura este de foarte multe ori descrisa si pictata pe peretii locaselor de cult, pe diverse icoane sau gravata in lemn, piatra, sticla si alte materiale disponibile la vremea aceea. Multe dintre aceste marturii se afla acum in muzeul ce cuprinde un etaj intreg al Asezamantului Cultural al Orasului Pancota. Spatiul si utilitatile au fost asigurate ce catre primaria orasului, in urma parteneriatului dintre aceasta si Asociatia DARAU PRO PANCOTA. 

Achizitionarea, restaurarea si colectionarea multor obiecte din muzeu au fost suportate financiar de catre bunul preot. „Pasiunea mea a facut ca rabdarea familiei sa fie pusa la incercare”, ne-a impartasit acesta in timpul discursului de inaugurare a Muzeului.

La eveniment au participat diverse oficialitati din zona, specialisti din domeniul academic si viticol, o multime de pancotani, curiosi din orasele invecinate, sau chiar mai indepartate podgoriei Oradea, Arad si Timisoara. Sala a fost plina, cele 250 locuri pe scaune au fost rapid ocupate, dar asta nu i-a oprit pe vizitatori sa participe la eveniment, asa ca au stat si in picioare, asteptand cu drag si cu multa rabdare (cand esti curios, orice minut ti se pare o eternitate!!), sa descopere misterul de la etajul superior.

Printre exponate, inapoi in timp

Povestea incepe de la prima treapta a scarilor ce te conduc spre muzeu. Odata ajuns la etaj, observi ca muzeul este structurat pe camere, cate una pentru fiecare activitate din domeniul prelucrarii strugurilor si productiei vinului. Intrand rand pe rand in aceste incaperi, constati ca s-a tinut cont de fluxul tehnologic. Intai vedem ustensile de prelucrare a doagelor, a butoaielor si a uneltelor de lucru. In a doua incapere intalnesti vasele de transport al strugurilor, zdrobitoarele si pompele de transvazare cu actionare manuala, majoritatea de generatii diferite cu caracteristici specifice, dar cu acelasi scop final. 

Muzeu de vin 02

Privind mai atent multe din exponate, nu ai cum sa nu te intrebi si sa nu iti imaginezi cum ar fi fost daca prindeai perioada aceea, cu greutatile de care s-au lovit si pe care le-au simtit cei dinaintea noastra, fiecare apasare si ridicare a bratului de actionare al pompei de transvazare si fiecare kilogram al vermorelului sau al altui dispozitiv greu de purtat. Este bine stiut ca dispozitivele antice de prelucrare a strugurilor si nu numai, erau mult mai grele si mai rudimentare decat cele care exista in prezent. 

De aceea, un astfel de loc te face sa apreciezi cu o alta gandire un vin bun, mai ales un vin din zona podgoriei Minis-Maderat. Greutatea cu care se facea vinul in vremea aceea este respectabila, fara conditii controlate, fara utilaje cu butoane, fara ecrane tactile si fara google, la care sa apelezi cand nu stii ceva.

Experienta continua, dar las un pic de mister si pentru urmatorii vizitatori.  

Surse:

  1. https://igfpp.md/lansare-de-carte
  2. https://www.arhiepiscopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova/pancota/
  3. https://www.usab-tm.ro/ro/studenti-25/alumni
  4. https://www.museumarad.ro/3-8-minis.html

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES