Sapte concluzii ale renascutului APEV, dupa participarea la ProWein

by Wines of Romania
0 Comment

Pentru prima oara, participarea Romaniei la ProWein, unul dintre cele mai mari targuri internationale de vin, a fost finantata exclusiv din bugetele producatorilor de vin, fara nici un sprijin din partea statului. Standul de tip „cutie” a atras mai multe critici, insa APEV spune ca rezultatul general este unul favorabil si promite sa investeasca pe viitor in rebranduirea vinului romanesc pe piata locala, dar si pe pietele internationale. Prezentam mai jos comunicatul APEV despre concluziile trase în urma participării la ProWein (intertitlurile ne apartin):

Manifestul noii generatii din industria vinului – Prowein 2024

Povestea noastra incepe in septembrie 2023, pentru ca, atunci, la initiativa lui Mihnea Olariu, ne-am intalnit peste 30 de crame pentru a ne uni si construi ceva impreuna, pe structura APEV Romania. Nu era prima intalnire de genul acesta. Au fost multe altele inainte, dar care esuasera rapid. De aceea, asteptarile erau mari, ca de fiecare data, insa sperantele erau mici.
Dupa aceasta intalnire, ne-am dat seama ca ceva s-a schimbat, ceva ce n-au avut ultimii 30 de ani acum e prezent si, in sfarsit, lucrurile pot evolua. Este vorba de tinerii din industria vinului, cei care si-au asumat conducerea cramelor si care vor sa arate ca se poate mai mult. In plus, finantarea de la buget prin ARICE era aprobata si eram hotarati s-o folosim cat mai bine cu putinta.

ARICE a retras finantarea

Au urmat cateva runde de intalniri pentru a ne stabili cat mai bine obiectivele comune si a atrage cat mai multe crame in proiect. In decembrie eram deja spre 40 de crame in proiect, dar deblocarea bugetului pentru Prowein 2024 era inca un subiect in discutie.
La inceputul lui ianuarie 2024 a venit vestea care parea ca a pus un mare X pe visurile noastre si anume ca finantarea aprobata de la stat (ARICE) a fost retrasa. Mai erau fix doua luni pana la targ, se cheltuisera deja niste zeci de mii de euro pe chiria standului si am realizat ca nu avem nici bani si nici timp. Pentru cateva ore am ramas blocati si nu stiam ce e mai bine de facut. Puteam sa alegem sa pierdem banii investiti si standul Romaniei la Prowein sa fie un mare loc gol de peste 200m patrati. Dar, am ales sa nu renuntam la visurile noastre si sa incercam sa le ducem la cap cu orice pret, chiar si cu cel al esecului.

Yes, Romania makes wine!

Ceea ce a urmat a fost o calatorie fantastica, intensa si plina de invataminte. In primul rand, ne-am asumat pozitia si, intr-un timp foarte scurt, am reusit sa strangem bugetul minim necesar de la crame. La inceput 15 crame, apoi 18 si, in final, am reusit sa ne strangem 21. In paralel, ne-am intors la strategia prin care creionaseram conceptul initial si am inceput sa o adaptam pe noul buget (mai mic cu peste 30% fata de cel initial) si la timpul ramas de productie si implementare (aproximativ 4 saptamani de la idee la final).
Conceptul initial, din care a rezultat atat designul standului, cat si umbrela de comunicare, a plecat de la niste obiective simple: sa fie disruptiv, revolutionar, diferit, nonconformist. Plecand de la experienta anterioara a producatorilor, unde exclamatia “Ce, Romania face vin?!” era comuna tuturor celor care vizitau standul Romaniei, ne-am dat seama ca trebuie sa ne asumam aceasta perceptie si s-o speculam cat mai creativ posibil. Asa am ajuns la sloganul “Yes, Romania makes wine.” care vine si duce perceptia actuala la nivelul urmator, printr-o afirmatie puternica.

In completare, am decis ca cea mai buna strategie pentru designul standului este sa mergem pe “psihologie inversa”, in care, daca toate standurile de la targ sunt deschise, standul Romaniei sa fie o “cutie” care sa delimiteze si sa incapsuleze “lumea vinului romanesc”, sa il premiumizeze si sa-l transforme intr-un MEGA-Experience Object. Un obiect care sa starneasca polemica, curiozitate si care sa invite oamenii sa intre inauntru si sa descopere vinul romanesc. Conceptul initial si strategia de marketing includeau un branding mult mai complex, experiente immersive, casti cu muzica etc, astfel incat, impactul cu lumea vinului romanesc sa fie maxim. Din pacate, timpul si bugetul nu ne-au permis sa facem toate acestea.

Concluziile APEV

Acum, dupa ce targul s-a incheiat, putem spune ca:

  1. Reach-ul organic pe care l-a atins subiectul participarii vinului romanesc la Prowein 2024 sub sloganul “Yes, Romania makes wine.” si designul de stand nonconformist sub tutela APEV Romania, este unul considerabil (sute de postari, comentarii, share-uri) si ne face sa credem ca strategia noastra a functionat.
  2. Prin traficul pe care l-am avut in stand, atmosfera din interior, de la inceput pana la sfarsit, numarul de lead-uri si gradul ridicat de calificare al acestora, consideram ca am atins principalele obiective pe care ni le-am propus.
  3. Masterclassul organizat pe cele 3 soiuri romanesti, Feteasca alba, regala si neagra, sustinut de Valentin Ceafalau a fost “fully booked”, ceea ce e o realizare extraordinara.
  4. O mare realizare pentru noi este ca am creat in jurul APEV Romania, un grup fabulos de oameni, care si-au prezentat vinurile unii altora, care au facut curatenie impreuna la stand, care au iesit impreuna dupa fiecare zi de targ, s-au felicitat si s-au ajutat, plus multe altele.
  5. Am generat multa polemica constructiva in online, de unde ne-am luat foarte mult feedback pentru viitor. Știm ca se putea mai bine si va fi mai bine.
  6. Acesta este doar un punct de plecare, o caramida pusa la temelia acestui proiect. Strategia noastra pe termen mediu si lung va cuprinde evolutia acestui concept, atat de design, cat si de branding. Vom creste si ne vom deschide natural catre lumea internationala a vinului. Vinul romanesc si-a asumat acum pozitia, chiar daca este una, poate, ingrata pentru unii.
  7. Ne propunem sa plecam de la feedback-ul celor 21 de crame, sa consolidam baza creata si sa atragem cat mai multe crame si oameni valorosi in proiect.

APEV vrea asociere public – privat

Dar, poate cel mai important de retinut, din acest proiect este faptul ca participarea la Prowein 2024 a reprezinta doar un prim pas, mic, in constructia brandului vinului romanesc, care reprezinta un proces mai indelungat, ce necesita sustinerea tuturor. Misiunea APEV Romania este sa promoveze vinul romanesc la export, dar si pe piata interna, alaturi de cat mai multe crame din Romania. Acest lucru va putea fi realizat la un nivel inalt si profesionist doar cu ajutorul unei asocieri public – private. Fara fonduri publice (a se vedea realizarile oricarui brand national de vin la nivel mondial) va fi imposibil de realizat un proiect de promovare a vinului romanesc la un nivel care sa fie relevant pe piata internationala.

De precizat ca, toate standurile nationale prezente la ProWein fie ale unor tari precum:Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina si Moldova etc, fie ale marilor producatori precum: Spania, Italia, Franta, Portugalia sunt realizate largul sprijin ale guvernelor tarilor respective.

Ca atare, primele actiuni pe care le vom face in perioada imediat urmatoare sunt cele de atragere a cat mai multor crame in APEV Romania si de constientizare a autoritatilor publice pentru a le atrage ca parteneri.

Despre APEV si ProWein

Aceasta este Povestea renasterii APEV Romania si a participarii la Prowein Dusseldorf 2024 scrisa de cei 4 care au organizat totul: Mihnea Olariu, Carmen Vasioiu, Dumi Ghiuri si Daniel Negrescu cu sustinerea celor fara de care acest proiect nu ar fi existat: Aurelia Visinescu Wines, Domeniile Averesti, Budureasca, Crama Ceptura, Caii de la Letea, Cotnari, Familia Darabont, Davino, Crama DeMatei, Domeniile Franco-Romane DFR, Domeniul Bogdan, Dropia Wines, Crama Girboiu, Crama Hermeziu, Jidvei, Liliac, Viile Metamorfosis, Murfatlar Vinul, Crama Oprisor, Crama Rasova, Domeniile Samburesti.
La cea de-a 30-a aniversare, ProWein 2024 a primit 47.000 de vizitatori inregistrati din 135 de tari si 5.400 de expozanti din 65 de tari.

ProWein este singurul targ international de vinuri si bauturi spirtoase care acopera in profunzime intreaga piata mondiala. Astazi, ProWein Dusseldorf este cel mai mare si mai important targ de vinuri si bauturi spirtoase din lume.
APEV Romania, Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania, grupeaza cei mai importanti exportatori de vinuri ai tarii, care detin impreuna aproximativ 70% din totalul exportului romanesc de vinuri. Membrii sai detin, de asemenea, o cota de aproximativ 70% din piata interna.

APEV Romania a fost infiintata in 2001 ca entitate legala nonprofit, menita sa reprezinte, sa apere si sa promoveze drepturile si interesele membrilor sai, atat la nivel local, cat si international. In acest moment, APEV trece printr-o etapa de transformare catre un colectiv de vizionari care vor sa repozitioneze imaginea vinului romanesc pe plan international.
Avand un angajament pentru colaborare si inovare, misiunea noastra este dubla: sa cucerim piata interna si internationala cu vinurile Romaniei si sa repozitionam brandul de tara al vinului romanesc in piata mondiala.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES