Merlot

Merlot este cel mai cultivat soi de struguri negri pentru vinuri rosii in Romania, ocupand 11.108,71 ha. (ONVPV, 2022) Se spune ca numele soiului vine de la Mierla, frumoasa pasare neagra, cu penaj stralucitor, ce scoate triluri incantatoare, cu referire la culoarea intensa, intunecata a pielitei bobului de strugure.

Merlot  in Romania de azi

Conform ONVPV

  • In Romania, Merlot se cultiva in 31 judete, dar noi am ales pentru exemplificare doar pe cele unde suprafetele totale depasesc 300 de ha.
Merlot

Sursa datelor: ONVPV

  • In 2021, in Romania se cultiva cu Merlot suprafata de 11.449,52 ha, conform ONVPV. Speram ca scaderea la 11.108,71 ha, in 2022 sa fie in favoarea unui soi romanesc!
  • Din 34 de DOP existente in Romania, in 30 este admis Merlot pentru vinuri cu denumire de origine protejata, cu productii maxime de la 100 la 175 q. 
  • Nu vom gasi Merlot in DOP: Adamclisi, Alba Iulia, Cotnari si Insuratei.
  • Soiul negru romanesc Mamaia, creatie a cercetatorilor de la SCDVV Murfatlar, Romania, este descendent din Merlot: [Merlot x (Babeasca neagra x Muscat Ottonel)]
  • Cea mai mica suprafata cultivata cu Merlot, aflata in judetul Harghita, are 0.04 ha
  • In Romania sunt admise la etichetare sinonimele: Plant Medoc si Bigney rouge, conform listei OIV 2013 (la numarul 2115)

Merlot din podgorii romanesti 

Curiosi sa gustam Merlot romanesc? Avem o serie indiscutabil tipica, unde soiul nu numai ca si-a indeplinit menirea de a aduce in pahare un vin cu taninuri de o moliciune caracteristica, culoare vibrant si gust bogat in fructuozitate, mineralitate si aciditate ce tradeaza fiecare zona din care provine:

Domeniile Prince Matei, Cuvée Matei si Prince Mircea; Rotenberg Clasic; 

Alira Merlot Grand Vin;   Aurelia Visinescu Anima Merlot; 

1000 de Chipuri Merlot Fintesti;   Gramofon Wine Merlot

Pasaportul oficial al soiului Merlot

Dupa datele din VIVC:

  • Merlot noir, pentru ca acesta este numele oficial al soiului, este inscris cu numarul 7657, este nativ din Franta, unde este cel mai raspandit soi de struguri cultivat in regiunea Bordeaux;
  • Soi destinat productiei de vin, de regula rosu sau rose, singur sau in amestec cu alti “nobili”; Se poate vinifica si “in alb”, la fel ca ‘White Zinfandel’, rezultand un vin rose pal. Atunci cand suporta tratamente pentru a fi un vin alb clar, trebuie evitata confuzia cu Merlot blanc, soi de culoare alba, ce il are ca parinte pe Merlot noir.
  • Alaturi de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec si Petit Verdot, Merlot este unul dintre strugurii principali utilizați in vinul de Bordeaux;
  • Vechiul nume al soiului era Cabernet del Cleto si avea numarul 40345;
  • Are 71 de sinonime, dintre care cel mai cunoscut este MERLOT, citat de catre VIVC in 34 de surse bibliografice [1] si folosit la etichetare in 14 tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Elvetia, Germania, Malta, Moldova, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Ungaria; 
  • Sinonimele cu care poate fi gasit in Catalogul Vitis: Merlot black, Merlot blau, Merlot blauer, Merlot crni, Merlot nero, Merlot noir, Merlott
  • Exista 68 de institutii care detin acest soi in colectii ampelografice/ surse de germoplasma (banci de gene) 
  • Soiul detine full pedigree si provine din parintii dovediti prin analiza moleculara: Magdeleine noire des Charentes (negru) X Cabernet Franc (negru)
  • Are 28 de descendenti inregistrati in Catalogul Vitis, printre care gasim atat incrucisari cu soiuri nobile, cat si rezultatul hibridarii interspecifice sau soiuri rezistente, cum sunt PIWI: Bruni 452, care este retroincrucisare cu Cabernet Franc (Merlot noir x Cabernet Franc); Merlot blanc (Merlot noir x Folle Blanche), Terzi 1 (Barbera nera x Merlot noir); Margot (Merlot noir x Villard noir); Negru de Yaloven (Merlot noir x V.amurensis Ruprecht); Merlot Kanthus (Merlot noir x Kozma 20 – 3) (PIWI); Merlot Khorus (Merlot noir x Kozma 20 – 3) (PIWI);
  • Merlot se cultiva in 28 de tari viticole, cea mai mica suprafata fiind cultivata in Daghestan (3 ha) si cea mai mare in Franta (peste 115.000 ha). 
  • Romania era pe locul 7, intre cele mai mari cultivatoare de Merlot din Lume, cu 10.782 ha in 2009, conform VIVC. Cu suprafata actualizata (11.109 ha, in 2022), probabil ca ne mentinem in continuare pozitia 7. 
Merlot

Sursa datelor: VIVC

Merlot este un soi cu sensibilitate mare la mana vitei-de-vie pe frunze, la fainare pe frunze si ciorchini si la putregaiul cenusiu pe ciorchini. Este sensibil la excorioza pe frunze si lastarii tineri si extreme de sensibil la ingheturile tarzii de primavera, mai ales daca este cultivat la baza pantei, unde aerul rece stagneaza.

Despre vin, numai de bine

Vinurile din Merlot  sunt de un rosu-rubiniu intens cu nuante de albastru, pot avea tarie alcoolica uneori chiar prea ridicata, dar pe un corp bogat si bine conturat. Raspunzand la compozitia chimica a solului, se exprima prin culoare si taninuri, care pe solurile puternic feruginoase expune consumatorului un Merlot viguros si chiar aspru uneori. Multe dintre aceste vinuri trebuie sa isi petreaca timp indelungat la invechit, pentru a se ‘rotunji’.

In zonele calde (in clasicele Napa Valley, Australia, Argentina ori in tara noastra, in Dobrogea, pe terasele Dunarii sau pe nisipurile Olteniei) se pot elabora vinuri cu arome de mure, afine, prune sau zmeura. 

Notele verzi, date de pirazine, duc mai degraba la frunze de violete, decat la florile lor. Pretabil perfect la maturare si invechire in butoaie din stejar, vinul imprumuta in timp nuante de vanilie, ienibahar si scortisoara, urmate de ciocolata si cafea. [2]

In zonele mai racoroase, cum sunt Saint-Émilion sau Pomerol (Franta), aproape la fel ca in Nordul Italiei sau pe inaltimile din Chile si cautand intre arealele romanesti, Camar (Salaj) unde se face unul dintre cele mai tipice vinuri din Merlot de microclimat rece, vinurile au o aciditate bine sustinuta de multitudinea de arome. 

In vinurile cu corp ceva mai delicat decat la cele din zonele calde, putem gasi arome de zmeura, cirese negre, prune, mure, afine, uneori smochine rosii. 

Notele florale ne duc inspre iris si violete, iar cele de frunze catre tutun, dafin, menta iute, lemn dulce si anason. Prin invechire dezvolta arome de ciuperci, trufe, asternut de frunze, completate de ciocolata amaruie, cafea si uneori, ienibahar.[2]

Merlot  asociat cu preparate culinare

Ca multe soiuri nobile, Merlot are ziua lui internationala. Si cum sa il sarbatorim mai bine, altfel decat punand langa el preparate culinare care sa-i augmenteze calitatile.

Vinul din Merlot se preteaza la preparate din porc si vita la gratar, gulas, tocanite, carnati usor picanti, semiuscati si semiafumati, paste cu sos rosu, branzeturi nobile. Nu s-ar da la o parte de langa deserturi cu cacao sau ciocolata. 

Un pahar cu Merlot de pe dealurile romanesti si o ciocolata de casa, poate fi o provocare de toamna tarzie. Daca mai punem si un sos de gutui alaturi de carne de porc din aceea uitata in cuptor pana cade de pe oase…

Referinte

[1]www.vivc.de 

[2] https://winefolly.com/grapes/merlot/

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES