Jidvei lanseaza Weinland, trei vinuri in cinstea traditiilor din Transilvania

by Wines of Romania
0 Comment

Weinland spune povestea vinurilor Transilvaniei

Aflata intre sasii din Vestul Transilvaniei si svabii din Banat, podgoria Tarnavelor a beneficiat atat de priceperea si experienta agricola a primilor, cat si de spiritul antreprenorial ale celor din urma. Pentru multa vreme, tinutul dintre cele doua Tarnave a fost numit Weinland, in traducere Tinutul Vinului.

Traditia si istoria viticultorilor si vinificatorilor din aceasta zona sunt onorate in cea mai recenta colectie lansata de Jidvei, gama Weinland, trei vinuri accesibile care surprind caracterul zonei – Feteasca regala, Sauvignon blanc si un vin rose obtinut din Syrah si Cabernet Sauvignon.

„Suntem mandri de istoria regiunii si de mostenirea noastra si consideram ca avem responsabilitatea de a imbunatati continuu tot ceea ce facem. In semn de recunostinta pentru cei care au creat o traditie nemuritoare, pentru frumusetea locurilor si a oamenilor de aici, lansam gama de vinuri Weinland.

Weinland este o poveste despre creativitate si inovatie, despre daruire si multa munca. Este un omagiu adus tuturor acelora care timp de secole au contribuit la imbogatirea viticulturii si oenologiei de pe aceste meleaguri si o provocare adresata celor care vor sa descopere istoria unui loc si a unor vinuri de poveste”, declara Maria Necsulescu, Director General Adjunct Jidvei, in comunicatul de presa care a insotit lansarea noilor vinuri.

Weinland, o colectie nascuta intr-un an dificil

”Pentru gama Weinland, au fost alese vinuri care surprind specificul Podgoriei Jidvei si incanta prin note si arome tipice fiecarui soi de struguri.

Anul 2022 este dovada ca provocarile scot tot ce e mai bun din recoltele noastre – dupa un sezon de vegetatie destul de secetos, momentul recoltarii a venit cu multe ploi si zile mai reci. Dar imbinarea perfecta dintre terroir, tehnologia moderna si daruirea oamenilor a dus la obtinerea unor vinuri remarcabile, chiar si in conditii mai grele. Acest fapt este demonstrat de medalia de aur primita, recent, la Frankfurt International Trophy de Weinland Feteasca Regala, un vin care reflecta profunzimea si expresivitatea soiului de suflet al Podgoriei Jidvei.

Aceasta gama reprezinta viziunea noastra despre Weinland, iar eticheta este chiar harta plantatiilor Jidvei cuprinse intre Tarnava Mica si Tarnava Mare. As putea spune ca seriozitatea subtila a conceptului intalneste intensitatea vibranta a vinurilor intr-o gama plina de prospetime si autenticitate, cu D.O.C. Jidvei”, mai arata Maria Necsulescu, Director General Adjunct, Jidvei.

Weinland Feteasca Regala
Weinland Roze
Weinland Sauvignon Blanc

Weinland, pamantul roman cu parfum german

Primii sasi au ajuns in Transilvania la inceputul secolului al XII-lea, spun unele surse, in timp ce altele spun ca ]nceputul colonizarii ar fi avut loc chiar mai deveme, primii care s-au asezat in zona fiind cei care au participat la „Cruciada taranilor”, in 1096. Cert este ca, pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, sasii – proveniti majoritar din Renania – continua sa se stabileasca in Transilvania, ajungand sa organizeze o unitate administrativa autoguvernata, Konigsboden, cu sapte microregiuni bine definite, Weinland fiind una dintre acestea, alaturi de Altland (intre Olt si Hartibaciu), Waldland (intre Hartibaciu si Tarnava Mare), Zekeschgebiet (Tinutul Secaselor), Unterwald (Sebes – Orastie), Burzenland (Tara Barsei), Nösnerland / Nösnergau (Bistrita – Nasaud) si Reener Landchen (Reghin).

Istoria vinului din Transilvania este strans legata de podgoriile sasilor. Din Maramures pana la Sebes si apoi pana in zona Bistritei, urmele cramelor sasesti inca rezista in casele vechi si in traditia unor soiuri rar cultivate in afara Transilvaniei. Stilul de a lucra via, atent, fara graba, si curatenia vinurilor, ajutate de o clima aparent capricioasa dar, in fapt, senzationala, mai ales pentru soiurile albe, au facut din vinurile transilvane primii ambasadori ai acestor teritorii catre Europa de Vest, castigand de atunci pana, iata, in zilele noastre, recunoasterea tuturor iubitorilor de vin.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES