Vinuri bune si filme bune – Domeniul Bogdan la „Anonimul”

by Wines of Romania
0 Comment
Domeniul Bogdan la „Anonimul”

Astazi are loc prima proiectie din cadrul Festivalului Anonimul, unul dintre cele mai importante festivale de film din Romania si, cu siguranta, unul dintre cele mai frumoase, prin amplasament: la marginea Deltei Dunarii, in Sfantu Gheorghe, acolo unde Dunarea se varsa in Marea Neagra. Editia aniversara – a douazecea – este marcata de primul parteneriat special cu prima crama biodinamica din Romania, Domeniul Bogdan.

Anonimul – un festival unic in Romania

Festivalul Anonimul este, cu siguranta, unic in peisajul competitiilor internationale de film – departe de covorul rosu, fara papioane si rochii semnate designeri celebri, fara “glamour”-ul care defineste de obicei vedetele de cinema. Insa plin de viata, de pasiune si de respect pentru natura. In plus, cu majoritatea spectatorilor cazati in camping si cu acces liber la proiectiile exterioare si cu bilete cu cost zero (da, tot gratuit, dar trebuie rezervate cu o zi in avans, pe eventbook.ro), este un festival care nu presupune aproape nici un efort financiar. Asa ca, de astazi pana duminica, sunteti asteptati la un recital de filme de top, cu multe premiere, cu invitati alesi pe spranceana, alaturi de un public cinefil plin de entuziasm – evident, totul stropit cu un pahar de vin bio de la Domeniul Bogdan.

4000 de oameni sunt asteptati la Festivalul Anonimul

“In primul an, am avut intre 600 si 700 de oameni, iar noua ni s-a parut incredibil. Ni s-a parut ca este norocul incepatorului si ca lucrurile nu au cum sa continue asa. (…) am gasit o cale sa unim zona de camping a festivalului cu zona de cinema si astfel, am reusit sa strangem si 1000 de oameni pe seara. Nu imi aduc aminte cand am ajuns la 3000 sau 4000 de oameni in fiecare seara. Acum, provocarea este sa atragem, prin felul in care construim programul pe zile, oameni in numar cat mai echilibrat la inceput, la mijloc si spre final, pentru ca mai multi… nu mai au unde sa incapa. Deci Anonimul a crescut de la 600 de oameni intr-o saptamana, la 4000 de oameni pe seara, si nu mai avem unde creste, poate doar, cel mult 20%”. declara recent, intr-un interviu pentru Republica.ro, directorul festivalului, Miruna Berescu.

Invitata speciala la festivalul Anonimul: Naomi Kawase

Pentru cinefili, numele regizoarei de origine japoneza este un adevarat reper, inca de la debutul fulminant, care a transformat-o in cel mai tanar cineast laureat cu Camera d’Or l la Festivalul de la Cannes – pentru Suzaku (1997), la doar 27 de ani. Zece ani mai tarziu, in 2007, aceeasi Naomi Kawase castiga Marele Premiu al Juriului de la Cannes, riviera franceza devenind, in timp locul de lansare a filmelor sale – nu mai putin de opt dintre filmele sale au avut acolo premiera globala.

In 2018, Kawase a primit din partea Comitetului Olimpic International propunerea de a realiza filmul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate pentru anul 2020, dar amanate pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Din cele peste 5 000 de ore de material, regizoarea semneaza „Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A & Side B”, doua documentare de cate 120 de minute fiecare. 

Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A a avut premiera mondiala anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes, in sectiunea Cannes Classics, si va putea fi vazut in premiera in Romania la Anonimul, alaturi de alte cateva filme ale sale – Sweet Bean, Still the Water sau True Mothers. De asemenea, Naomi Kawase va sustine un masterclass vineri, 18 august, si va primi sambata seara, la gala de inchidere a festivalului, trofeul Anonimul pentru contributia la frumusetea cinematografiei universale.

Festivalul Anonimul: nu doar film, ci si muzica

Marti, 15 august, va fi ziua dedicata filmului romanesc si va include premiera nationala a celui mai nou film regizat de Radu Jude – „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii”, care va putea fi vazut la ANONIMUL imediat dupa proiectia din selectia de la Locarno.

Editia de anul acesta a festivalului Anonimul mai cuprinde in lineup un numar de noua alte filme de lungmetraj romanesc, incluse in sectiunea Romanian OFF Section. Printre ele, spectatorii vor putea vedea, inainte de lansarea in cinematografe: „Mammalia” in regia lui Sebastian Mihailescu, „Tigru” regizat de Andrei Tanase, filmele documentare: „Arsenie. Viata de apoi” de Alexandru Solomon, „De ce ma cheama Nora, cand cerul meu e senin” de Carla Maria Teaha sau „Între revolutii” de Vlad Petri si studiul antropologic al micii comunitati din Sfantu Gheorghe semnat de Claudiu Mitcu – „Toate raurile se varsa in mare si marea nu se umple niciodata”.

Programul festivalului cuprinde si trei sectiuni competitionale: doua competitii de scurtmetraje (romanesti si internationale) si o competitie de lungmetraje care reuneste cele mai nou filme ale unor autori care au mai fost prezenti in selectia ANONIMUL de-a lungul anilor. Toate acestea vor fi prezentate atat in cinematograful amenajat in camping, cat si in salile de cinema din Green Village.

Doua dintre serile festivalului vor fi punctate si de muzica – Dl Goe concerteaza in camping miercuri, 16 august, de la 21.30 si tot in camping, sambata seara, dupa gala de inchidere, veti avea ocazia sa ii ascultati pe mereu inovatorii Suie Paparude. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici: https://www.festival-anonimul.ro/program-2023/.

Partenerul special al Festivalului Anonimul (si al traditionalelor mancaruri de peste ale locului!), Domeniul Bogdan, a primit in 2016 certificarea de producator bio de la Austria Bio Garantie, pentru cele 150 de hectare de vie pe care le cultiva, apoi au urmat certificarile I Vini Biodinamici si Demeter.

Cel care si-a pus amprenta pe primele vinuri a fost regretatul Philippe Cambie, o legenda a lumii vinului, despre care Robert Parker spunea ca, daca s-ar face o echipa a celor mai buni oenologi din lume, Cambie ar trebui sa fie chemat pe post de antrenor. Philippe Cambie se numara printre primii mari consultanti care au incercat sa nu isi lase amprenta in gustul si aromele vinului, ci in sufletul lui. Mai mult, via de la Domeniul Bogdan este gestionata de un garant international al sistemului de certificare „Vini Biodinamici”, Leonello Anello – puteti urmari un interviu acordat in exclusivitate pentru Wines of Romania aici.

De curand, postul de consultant de vinificatie a fost preluat de compania lui Stephane Derenoncourt, un autodidact a carui poveste nu seamana cu povestile standard, cu experienta de generatii transmisa din tata-n fiu si deceniile petrecute in crama. Stephane Derenoncourt se numara printre putinii care au inceput de la zero si au invatat din mers, iar povestea vietii sale (in varianta prescrutata), poate fi citita aici: https://www.winesofromania.com/domeniul-bogdan-partener-wines-of-romania/.

Surse poze:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES