by Admin
Crama Alira
Dobrogea

Vinurile ALIRA s-au facut deja cunoscute peste hotare, existand parteneriate solide de foarte multi ani, in aceasta directie.

Promovarea in afara tarii este sustinuta si de numeroasele medalii obtinute la concursuri internationale de prestigiu.

Crama ALIRA pune la dispozitie iubitorilor de vin tururi ghidate.

Locatia este situata intr-o zona cu peisaje superbe, unde fiecare vizita devine o experienta in sine. Preparatele culinare oferite alaturi de vinuri, intregesc tabloul pt o mai buna intelegere a traditiilor locale.

Se pot organiza si evenimente private.

INFO

Crama Alira - un "pasaport" al cramei actualizat in mod constant, util consumatorilor si profesionistilor

 • Nume crama: Crama ALIRA
 • Regiune: Dobrogea
 • Persoana de contact: Bogdan Bocaneala
 • Telefon: +40758238979
 • E-mail: vizita@alira.ro
 • Program de lucru: Luni-Vineri 10:30-15:30
  *vizitele se pot face DOAR cu rezervare
 • Numele societatii: SC WINERO CRAMA SRL
 • Anul infiintarii: 2006
 • Proprietar/Proprietari: Dr. Karl Hauptmann si Patrik Simek
 • Oenolog: Marc Dworkin
 • Productie anuala (in litri): 1,2 milioane litri
 • Vanzare directa la crama: DA
 • Adresa crama: Str Principala nr 41, sat Aliman, comuna Aliman, Constanta
 • Adresa sediu social: Str Ronda 2B, sect 2, Bucuresti
 • Website: www.alira.ro
Crama Alira
Crama Alira

Crama Alira

Alira – casa noua, stil nou

Alira a fost una dintre cramele care a reusit sa se impuna aproape imediat pe piata, de la primele sale vinuri (100% Merlot), extrem de concentrate, extractive si intunecate, dupa cum cerea piata anilor 2005-2010. Erau anii in care investitorii din „Vest” incercau sa descopere adevaratul potential al Balcanilor, o perioada de afaceri infloritoare si de dezvoltare rapida.

Pentru Karl – Heinz Hauptmann, acest lucru insemna orice, de la afaceri cu uleiuri volatile in Republica Moldova la proiecte imobiliare mari in Bucuresti (Opera Center, Bucharest Business Park etc.), sau o crama-boutique in Bulgaria, Enira. Oenologul Marc Dworkin, originar din Bordeaux, lucrase cu asociatul lui Hauptmann, contele Stephan von Neipperg atat in Franta, cat si in Bulgaria, deci implicarea pe piata vinului din Romania era un pas natural. 

Dworkin a fost cel care a ales locul viitoarei podgorii si s-a ocupat de primele generatii de vinuri, Astazi, cu contracte de consultanta in Israel, China, Franta, Turcia, Romania si Bulgaria, Mark Dworkin este mai putin prezent in viata de zi cu azi a cramei, dar amprenta stilului sau a ramas evidenta.

Locul ales de Marc Dworkin s-a dovedit a fi perfect si, dupa plantarile dintre 2006 si 2008, cele 80 de hectare au inceput sa intre treptat pe rod, mai intai Merlot, apoi Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra. O serie nefericita de complicatii birocratice a facut ca primele recolte sa fie vinificate la alte crame, mai intai la Corcova, apoi la alte vinarii mai apropiate geografic, care apucasera sa se retehnologizeze. 

Alira – nume provenit de la comunele Aliman si Rasova, unde se afla podgoria – reuseste insa sa isi pastreze un stil inconfundabil si, indiferent de locul unde se desfasoara procesele tehnologice, lanseaza vinuri usor de recunoscut, fidele terroir-ului cald si solului fertil de pe malurile Dunarii vechi.

Din fericire, in 2016, apare in peisaj investitorul Patrik Simek, care fondeaza Alira Grand Vins, o companie noua care, in urma unei investitii totale de peste 5 milioane de euro, reuseste sa duca la bun sfarsit constructia cramei. In noua sa casa, Alira se reorienteaza, urmand tendintele pietei, spre vinuri mai vesele, dominate de fruct, mai putin extractive. Am avut ocazia, la sfarsitul lui 2022, sa gustam probele de tanc pentru vinurile rose si rosii ale anului viitor si va asiguram ca prospetimea este cuvantul de ordine al noului stil.

Astazi, Alira poate procesa si stoca un total de 1,2 milioane de litri, toate echipamentele sunt de ultima generatie, iar noua constructie se poate lauda ca fiind una dintre cele mai „verzi” din industrie, avand energia electrica asigurata de panouri solare (104 kW), iar climatizarea de un camp termal subteran.

Partea turistica a cramei este construita in stil minimalist-industrial, imbinand lemn, sticla si beton intr-un ansamblu elegant. Jocul dintre peluze si terase, alaturi de peisaj – podgoriile care se intind spre apus – fac din acest loc o destinatie perfecta pentru evenimente corporate sau seri pline de atmosfera, alaturi de prieteni.

La o aruncatura de bat de crama, langa granita dintre judetele Calarasi si Constanta, se afla cetatile Sacidava si Dunareni, marturii ale faptului ca aici se face vin de cel putin 2.300 de ani. De altfel, simbolul cramei – un centaur – este inspirat dintr-un basorelief descoperit în Dobrogea, care spune povestea conflictului dintre centauri si lapiti. 

Povestea spune ca centaurii, invitati de lapiti la o nunta, si-au pierdut mintile din cauza excesului de vin si au provocat acest conflict sangeros. Pe de alta parte, stim ca vechii greci ii poreclisera centauri pe traci, datorita spiritului lor razboinic, intretinut, aparent, de consumul regulat si consistent de vin… Daca mai adaugam ca, aparent, in marele razboi troian, tracii ar fi tinut partea Troiei, impotriva grecilor, atitudinea condescendenta a grecilor ar fi mai usor de inteles.

Nu exista (inca) facilitati de cazare la crama, insa exista pensiuni recomandabile in apropiere. Ba, mai mult, puteti fi indrumati catre iubitori de gastronomie locala, la care sa descoperiti celebrele pastrame si branzeturi locale, sau traditionalul peste uscat-afumat. Perfect pentru Sauvignon-ul blanc de la Alira!

DESTINATIE

Planifica acum o vizita la Crama Alira

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES