Ce este o marca si de ce trebuie protejata? File din istoria „Premiat”

by Wines of Romania
0 Comment

Uneori, afacerea ta sta pe un tezaur, iar tu nu ai nici cea mai vaga idee. Alteori, crezi ca ai dat de aur, dar toata lumea da buzna sa imparta „filonul”. Ce este o marca, de ce ar trebui sa o inregistrezi si sa o protejezi si cat de diferita (sau de asemanatoare) ar trebui sa fie marca ta, pentru a functiona?

Afla detalii despre un domeniu pe cat de important, pe atat de complicat, din interviul oferit Wines of Romania de catre avocatul Catalin Neagu, fondator al ProtectMark si unul dintre cei mai vechi avocati specializati in probleme de proprietate intelectuala din Romania.

Ce este o marca?

Wines of Romania: Sa incepem cu inceputul: ce este, ce poate fi si ce nu poate fi o marca?

Catalin Neagu: Marca este un semn distinctiv care trebuie sa fie capabil sa diferentieze produsele si serviciile unei entitati de produsele si serviciile altei entitati. Mai exista o regula, anume ca ea trebuie sa poata fi reprezentata grafic. Acum, marca asta grafica, pentru marcile verbale, este data de denumire, de cuvantul scris. Cam asta este definitia – marcile trebuie sa faca diferenta dintre o societate si alta.

Wines of Romania: In ultima vreme au aparut niste interdictii, adica nu se pot folosi cuvinte precum Romania sau Academia, sau cel putin nu in contexte in care i-ar putea induce in eroare pe consumatori, care ar crede ca societatea in cauza este mai mult decat in realitate… Cum ar fi Asociatia Romana pentru Protejarea Nucului Albastru, sa zicem, in gluma.

Catalin Neagu: Da, de exemplu, legislatia nu permite ca „Romania” sa poata fi folosita in denumirea unei marci. Cum ar fi Vodca de Romania sau Vin de Romania, in general produse care sa faca referire la Romania. Dar putem sa inregistram, de exemplu, Revista Romana de Administratie Publica dar, daca cerem inregistrarea la OSIM, OSIM ne va cere un document de la Ministerul Administratiei Publice, prin care Ministerul isi da acceptul ca o entitate, un SRL, sa foloseasca aceasta denumire. In ceea ce priveste „Academia”, am avut, de exemplu, de depus pentru inregistrare, Math Academy, pentru servicii de educatie pentru copii, pregatire pentru matematica. Dar, pentru faptul ca marca era doar verbala si nu avea un element grafic distinctiv, care sa ofere distinctivitate marcii, a fost respinsa de la inregistrare. In schimb, Academia de Ospitalitate a putut fi inregistrata. Sau Academia de Styling – poate fi inregistrata. Dar daca vrei sa inregistrezi Academia Romana pentru Studii Europene, deja e clar ca nu primesti nici o marca.

Daca vreau sa inregistrez „Prince Matei”…

Wines of Romania: Este domeniul marcilor o zona in care se practica frecvent frauda? Ar trebui oamenii sa se grabeasca sa-si inregistreze marcile pe care le au de protejat? Sa zicem ca avem un vin foarte cunoscut pe piata, de genul Prince Matei, si sa presupunem prin absurd ca marca nu este inregistrata, cineva observa si vrea sa o inregistreze… Il anunta cineva pe producator ca cineva vrea sa ii foloseasca numele? Are cum sa se apere producatorul?

Catalin Neagu: Sunt mai multe probleme aici. Daca eu folosesc o denumire care, sa zicem, nu este la fel de cunoscuta cum este Prince Matei… Sa zicem ca folosesc Navarre pentru o cafenea si nu o inregistreze. Trece timpul si, la un moment dat, sunt notificat de cineva care are denumirea Navarre pentru restaurante, prajitorie de cafea si produse din clasa respectiva. Mi se spune ca este denumirea lor si nu mai pot sa o folosesc de acum incolo. Problema celui notificat este ca a lasat marca la dispozitia oricui, a fost pasiv, nu a inregistrat-o si este penalizat pentru ca legea spune ca dreptul apartine celui care a depus primul cererea. 

„Ideea este să formezi un monopol”

Dar, in timp, fiecare proprietar de afacere trebuie sa aiba grija de produsele si serviciile sale, astfel incat nimeni sa nu se apropie de ele. O marca inregistrata isi ofera un drept exclusiv de exploatare asupra denumirii respective, practic creezi un monopol pentru acea denumire.

Ca sa dau un exemplu din alta zona, cea de farmaceutice – o companie, se numeste Biofarm, a inregistrat marca Triferment. Inregistrarea este din 1961 si o protejeaza de atunci, o prelungeste din 10 in 10 ani. Intre timo, ei au mai inregistrat marci cu „ferment” si au format o familie de marci care contin cuvantul „ferment”. Daca eu merg sa inregistrez o marca de genul FermentPlus, nu prea pot sa trec de ei, deoarece un consumator normal ar putea considera ca marca apartine tot lui Biofarm, nu competitorului care vrea sa obtina marca.

Depinde de notorietate

Pentru marci cunoscute in piata, precum Prince Matei, care este cunoscut intr-un segment de public specializat, sa spunem, consumatorii de vinuri, cei care fac B2B cu vinuri, distribuitorii… Cand alta societate din aceeasi zona, de productie vinuri, ar vrea sa inregistreze Prince Matei pe motiv ca aceasta marca nu a fost inregistrata – chiar daca nu a fost inregistrata, daca titularul poate sa dovedeasca faptul ca are notorietate in piata, ca Prince Matei este produs la Crama DeMatei, ca au vanzari de, sa zicem, 100.000 de sticle pe an, acest vin ajunge la 100.000 sau la 50.000 de consumatori, atunci este posibil sa se lupte cu cel care, in acest caz, vrea sa inregistreze cu rea-credinta marca. Daca marca este mai putin cunoscuta, atunci se poate intampla acest lucru.

Sa explic cu un exemplu: folosesc marca La Castel, pentru servicii de restaurant si hotel, in Iasi, si nu inregistrez marca asta. Si mai e cineva, in Sibiu, care are aceeasi idee, sa inregistreze marca „La Castel” pentru o pizzerie. Si reuseste, apoi nu vrea ca in tara sa mai aiba nimeni aceasta denumire, deci le trimite tuturor notificare sa nu mai foloseasca denumirea. In momentul acesta, cei notificati au o problema, trebuie sa renunte la denumire…

Chiar astazi am primit un telefon de la o companie care are in nume „kiddo”, au fost notificati de alta companie care foloseste „kiddo” in parcuri de distractii din Bucuresti, si trebuie sa renunte la denumire. Chiar daca sunt din Tulcea, marca nu este inregistrata si, sa zicem, ambele societati isi fac reclama pe Google, bugetul marilor parcuri de distractii il va aduce in rezultatele cautarilor si pe cel din Tulcea. Si aici sunt alte probleme suplimentare, poate tu nu ai aceleasi servicii, sau nu le prestezi la aceeasi calitate. Pe scurt, problemele apar cand consumatorii pot face o confuzie intre titularii de marca.

Este sau nu „Premiat” o marca?

Wines of Romania: Este acelasi gen de problema ca atunci cand vrei sa inregistrezi un cuvant de mare circulatie, foarte utilizat? Cum a fost problema de acum cativa ani, pe piata vinului, cand mai multi producatori vindeau brandul „Premiat”, la un moment dat s-a si zis ca nu poate fi inregistrat, moment in care unii au facut un pas in spate si au scos un brand cu denumirea lui populara – Eticheta Neagra.

Catalin Neagu: M-am uitat, cand mi-ai dat tema asta. Prin 2000 a incercat Murfatlar sa inregistreze „Premiat” ca marca verbala, oar OSIM a refuzat. Apoi, Vinexport Trading, impreuna cu Cramele Halewood, au depus marca „Premiat” cu un scris galben, pe fond negru si au inregistrat-o, in 2001. Apoi au mai venit, „Premiat” cu „porumbelul”, daca mai tineti minte. La Vinexport s-a refuzat, dar e posibil sa nu fi platit taxele. Apoi Jidvei, care a inregistrat „Jidvei Premiat, colectie de vinuri medaliate, Sauvignon Blanc demisec”, de exemplu, si au inregistrat-o, la fel ca pe altele. In 2020 a fost inregistrat „Premiat Domeniul Burcilor”, in comuna Traian, judetul Bacau, de catre Eug Prod SRL, care a reusit sa o inregistreze. Acest cuvant, „premiat” are o componenta laudativa pentru un produs si, practic, este ca si cum as spune „excelent”. Premiat inseamna…

Nu trebuie indus publicul în eroare

Wines of Romania: Ca a participat intr-un concurs si a primit un premiu.

Catalin Neagu: Da, ceea ce poate induce publicul in eroare cu privire la calitatea unui produs. Adica oamenii sa creada ca e foarte bun vinul, pentru ca a fost premiat. Dar, cel mai probabil, toti cei care au primit aceste marci au primit si un disclaimer, adica ei sunt obligati, daca vor sa foloseasca marca, sa dea o declaratie pe proprie raspundere, in care nu invoca un drept exclusiv asupra cuvantului „premiat”. Adica poti sa inregistrezi „Premiat de x, y, z…”, de Dealu Mare, de Moldova etc., dar OSIM iti da ceva ce nu ai. Adica oricine poate folosi marca „Premiat”. Asta se numeste o marca slaba – am mai avut clienti cu care am avut discutia asta, incercau sa inregistreze denumiri de la care era evident ca OSIM o sa ceara o declaratie de neinvocare a unui drept exclusiv – asta este o marca inexistenta, nu te poti proteja cu ea. Asa am inregistrat pentru o firma din Iasi „Eticheta curata Panivcom”. Ulterior, ei s-au sesizat ca cineva din Sud, Manea Brutarul, care face tot paine, a scris pe etichete „Eticheta Curata Manea Brutarul”. Si m-au rugat sa ii notific. Da, se poate, dar or sa rada de noi, pentru ca tu, in clipa in care dai acea declaratie, de neinvocare a unui drept exclusiv asupra denumirii „eticheta curata”, practic nu mai ai nimic.

Urmareste Wines of Romania pentru a doua parte a interviului!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean