Paul Huiet si Bardos Alexandra - castigatori ai concursului “Cel Mai Bun Viticultor din Romania - 2024

by Wines of Romania
0 Comment

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita.

Impartit in doua sectiuni, Experti – viticultori cu experienta, cei mai multi angajati ai cramelor si Studenti – cate trei studenti in ani terminali, desemnati de facultatile de profil din tara, concursul a constat in taierea pregatitoare pentru rod a zece butuci pentru fiecare concurent. Viticultorii cu experienta au avut la dispozitie 20 de minute, iar studentii – 30 de minute, pentru a demonstra ca au inteles si aplicat cerintele concursului, anume taiere Guyot Poussard sau solutii cat mai apropiate pentru butucii repartizati.

„Este un lucru simplu, de felul in care tai via depinde cum si cat va trai podgoria ta. Iar taierea trebuie adaptata la intentie – daca vrei sa schimbi butucii dupa 5, 10, 15, 25 de ani sau mai mult”, explica unul dintre juratii internationali care au jurizat lucrarile viticultorilor cu vechime, Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting.

In urma jurizarii, au fost desemnati urmatorii castigatori:

Sectiunea experti:

  • Paul Huiet – locul 1
  • Constantin Udrea – locul 2
  • Ionel Tun – locul 3

Sectiunea studenti: 

  • Locul 1 USAMV Bucuresti – Bardos Alexandra
  • Locul 2 USAMV Cluj – Puscas Florin
  • Locul 3 USV Iasi – Donea Marius Cristian

In urma analizei rezultatelor tuturor studentilor participanti, a fost realizat si un clasament al universitatilor de profil. Astfel pe primul loc s-a clasat USAMV CLUJ, urmata de USV IASI si USAMV BUCURESTI.

„A fost o zi lunga, plina si frumoasa, cu tururi de crama, concurs, workshopuri, degustari de vinuri ale Statiunii Pietroasa, alaturate branzeturilor speciale din programul Carrefour „Poftim branza romaneasca". Ma bucur foarte ca am avut o buna reprezentare pentru concurente – studente si viticultoare cu experienta, iar faptul ca o studenta a castigat premiul categoriei sale este absolut minunat. Cel mai important este ca aducem la lumina aceasta dimensiune a vinului, cea care nu se vede, munca din teren, in frig, in ploaie, ninsoare sau caldura extrema”, spune Marinela Ardelean, organizator al concursului.

“Alaturi de parteneri, jurati, cadre didactice si, in mod deosebit, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viticola si Pomicola Pietroasa-Istrita, am reusit sa organizam un concurs unic in Europa, avand reprezentativitate nationala de la toate facultatile de profil si un juriu international. Inca o dovada ca vinul romanesc este pe drumul cel bun, cu experti care isi demonstreaza competentele in vie si studenti din toata tara dornici sa devina specialisti in domeniu si care intra astfel in atentia viitorilor angajatori”, a declarat Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania si organizatoare a concursului.

„Un lucru care a devenit evident in acest concurs este ca munca din teren este esentiala pentru calitatea pregatirii in scoala si nu pot decat sa ma bucur ca o studenta a USAMV Bucuresti, institutie de care apartine SCDVP Pietroasa-Istrita, s-a dovedit a fi cea mai buna dintre cei 15 studenti participanti. Munca de viticultor nu este usoara, dar este plina de satisfactii. Sa faci parte din viata vinului, din cultura care il inconjoara, sa fii bun la ceea ce faci si sa stii ca ai un rol important in acest act de creatie, este un sentiment rar. Vom avea mai multi oameni pasionati de aceasta meserie, iar acest lucru se va simti in gustul vinurilor romanesti”, a declarat Sorin Marin, directorul Statiunii Pietroasa.

Castigatorii concursului au fost premiati de Corteva (expertii au primit tratamente pentru 4 hectare de vie, iar studentii – foarfeci, fierastraie si seturi de degustare), Da Bacco (un aparat de legat electrice si doua multicultivatoare pentru experti, 3 zile de experienta in companie pentru studenti), Valdo Invest (un butoi de stejar pentru castigatorul primului loc), SCDVP Pietroasa-Istrita (vinuri de colectie).

Juriul care a analizat lucrarile viticultorilor veterani a fost compus din Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting, Vicenç Canals, profesor la Academia de Taiere a Vitei-de-vie (Academia de Poda) din Spania, si Marian Ion (presedinte), doctor in stiinte cu peste 30 de ani de experienta in viticultura. Juriul care a evaluat studentii a fost prezidat de Alina Donici, director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Viticola Bujoru, alaturi de Alfred Stefan (Corteva) si Dan Ploscaru, castigatorul concursului de anul trecut.

„Am fost placut surprinsa sa vad ca studentii care au participat la concurs au fost foarte bine pregatiti. Desi au avut mari emotii, fiind primul lor concurs de acest fel, au reusit sa arate ca detin cunostinte solide despre principiile taierii de rodire la vita-de-vie. Ei sunt viitorii specialisti ce vor duce mai departe traditia viticulturii in Romania. Sunt mandra de toti studentii care au participat la concurs si vreau sa le transmit ca toti au fost castigatorii acestei editii doar prin faptul ca au concurat la Cel mai bun viticultor din Romania. Vreau sa felicit profesorii de la catedrele de Viticultura din cadrul universitatilor care au pregatit studentii pentru concurs. Prin studentii lor, au demonstrat implicare, daruire si asigurarea unui invatamant superior de calitate”, a declarat Alina Donici, presedintele juriului pentru studenti.

Wines of Romania si gazda concursului, Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita le multumesc participantilor, juratilor si partenerilor Corteva, Carrefour, Da Bacco, BioSystems, BlackCab.

Despre organizator:

WinesOfRomania.com este un proiect 100% privat, puternic ancorat in dezvoltarea sustenabila a succesului local si international al vinului romanesc. Fondata de Marinela Ardelean, expert in vin si co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezinta un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, producatorilor, importatorilor si investitorilor.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES