Nu mai putin de 11 producatori romani de vin premium vor reprezenta industria autohtona la New York, pe 8 si 9 martie, in cadrul Vinexpo, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din SUA, parte a unui circuit de expozitii care a crescut constant in ultimii ani. Pornit in 1981 din Bordeaux, acest circuit include astazi editiile Americas, Paris, Shanghai, Asia-Pacific, India, precum si un eveniment dedicat vinului vrac, in Amsterdam, alaturi de intalnirile de business Meetings si Explorer.
La editia new-yorkeza din acest an, standul 230, dedicat Romaniei, ii va gazdui pe cativa dintre cei mai importanti producatori de vinuri premium: Alira, Aurelia Visinescu, Domeniile Averesti, Domeniile Prince Matei, Mosia Galicea Mare, Domeniile Franco-Romane (DFR), Via Viticola Sarica Niculitel, Gramofon Wine, Corcova Roy & Damboviceanu, Petro Vaselo si Crama Girboiu. Separat, la standurile 133-134, vizitatorii vor putea gusta vinurile de la Budureasca si Vinarte.
Spre deosebire de alte expozitii de profil, Vinexpo este un eveniment „trade-only”, la care toti participantii au legatura cu piata vinului, majoritatea lucrand fie in piata horeca, fie in retail sau distributie.
La ce ar trebui sa ne asteptam?
Editia din 2023 este a doua editie in care bauturile spirtoase si ready-to-drink vor fi prezentate separat, in cadrul expozitiei Drinks America. Acest lucru inseamna un flux de vizitatori usor redus, insa mult mai concentrat – vizitatorii vin pentru vin, nu pentru alte produse.
in perioada pandemiei, vanzarile online au crescut de la 2 la aproape 70% pentru unii producatori (dar si unele magazine specializate de vin), o mare parte dintre vanzari fiind facute direct catre clienti finali, nu catre distribuitori. Este o dinamica noua, experienta unor noi parteneri in vanzarile online fiind astazi un atribut critic in stabilirea de noi parteneriate.
O alta caracteristica a vanzarilor din ultimii ani a fost cresterea rapida a segmentului de vinuri bio / eco, o zona care a inregistrat inclusiv salturi de peste 40% pe an – o cerere pe care Romaniei i-ar fi greu sa o onoreze, acest domeniu aflandu-se inca la inceput de drum.
O sansa si un punct de pornire
In cazul in care structura participarii la expozitie va fi similara cu cea a anului trecut, vinurile romanesti au sansa sa fie mai usor descoperite – in 2022 au fost foarte putini expozanti din Italia, deloc din Portugalia, iar prezenta principalelor tari considerate a fi concurenta directa (Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia) a fost mai discreta decat in cadrul editiilor pre-pandemice.
La fel ca in ultimii ani, continua sa creasca apetitul publicului pentru vinuri exotice, pentru descoperirea de noi regiuni si soiuri de struguri, insa doar acest lucru nu este suficient pentru a dobandi o prezenta semnificativa pe piata din SUA.
Wines of Romania va fi prezenta la expozitie sustinand producatorii partenerii platformei www.winesofromania.com. „Este motivul pentru care exista Wines of Romania: impreuna, ducem vinul romanesc in lume. Exista un cumul de imprejurari care confirma ca SUA este o piata de desfacere cu un potențial extraordinar pentru vinurile romanesti, lucru confirmat si de evenimentul organizat de Carrefour in decembrie 2021.”, a declarat Marinela Ardelean, fondator al platformei Wines of Romania.