Un roman a furat vinuri de 1,65  milioane de euro, in zece secunde. Autorii jafului secolului in Spania, prinsi dupa noua luni

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment
Intr-un comunicat, Politia Nationala a Spaniei a remarcat gradul inalt de profesionalism al hotilor si planificarea perfecta a furtului

Marti, 26 octombrie 2021. O tanara elvetianca se cazeaza la hotelul Atrio, din orasul spaniol Caceres. In realitate, actele ce ii atesta cetatenia elvetiana sunt false. Pe tanara o cheama, Priscila Lara Guevara, e de origine mexicana si e celebra in tara ei: a fost desemnata Mexico Miss Earth in 2016. Acum e impreuna cu iubitul ei roman, Gabriel Constantin, in varsta de 47 de ani. Dupa ce s-au cazat, au coborat in crama restaurantului. La plecare, i-au lasat somelierului care le-a fost ghid un bacsis mai mult decat generos.

Apoi s-au indreptat spre restaurantul de doua stele Michelin al hotelului, ca sa ia cina, si au comandat cate un meniu de 195 de euro fiecare – fara TVA.

Dupa cina, cuplul s-a retras in camera. La miezul noptii, Priscila suna la receptie si cere o salata. E refuzata politicos, pentru ca bucataria nu mai era deschisa la acea ora. Mexicanca stia, desigur acest lucru, dar telefonul a fost doar un mijloc de a distrage atentia angajatilor hotelului, pentru a-i usura misiunea iubitului sau.

Un jaf filmat secunda cu secunda

In acest timp, Constantin cobora in pivnita si, cu o cartela magnetica pe care o furase anterior, patrundea in crama vizitata cu cateva ore in urma. Asa cum se vede pe camera de supraveghere (puteti urmari filmul atasat la finalul articolului), el a furat 45 de sticle cu vinuri de colectie. Printre acestea, un Chateau D’Yquem din 1806 – a carui valoare a fost apreciata la peste 300.000 de euro. Vinurile au fost aranjate in trei rucsacuri, fiind protejate de prosoapele luate din camera de hotel.

Apoi, Constantin a luat un rucsac in spate si cate unul din celelalte doua in fiecare mana, si s-a intors tacticos in camera. Jaful a durat, pe ceas, doar zece secunde.

Cine se scoala de dimineata…

Camerele de supraveghere i-au inregistrat pe cei doi plecand din hotel in zorii zilei de miercuri, 27 octombrie 2021, la ora 5.30. Teoretic, ar fi trebuit sa se indrepte spre Madrid, unde rezervasera doua locuri la un restaurant faimos, cu o crama de referinta. N-au mai ajuns acolo, iar rezervarea si-au anulat-o. Dupa ce au ramas in Spania inca cateva zile, cei doi au inceput o calatorie frenetica prin Europa, ajungand, la un moment dat, si in Romania. 

Propunerea somelierului

Imediat dupa ce a descoperit lipsa sticlelor de vin, evaluate la 1,6485 milioane de euro, José Polo, coproprietarul si somelierul de la Atrio, a propus hotilor, prin intermediul mass-media, sa rascumpere sticlele furate, cu precadere cea din 1806 – insa nu a existat nicio reactie din partea celor doi fugari.

„Planificat cu meticulozitate”

Comunicatul Politiei Nationale a Spaniei a calificat furtul ca fiind „planificat cu meticulozitate”: In urma numeroaselor investigatii, atat in Spania, cat si in alte tari, ofiterii au reusit sa-i identifice pe cei doi suspecti, remarcand gradul inalt de profesionalism si planificarea perfecta a furtului, De asemenea, s-a descoperit ca acest cuplu vizitase restaurantul de trei ori pentru a-l cerceta, in vederea comiterii furtului.

Interpolul si Europolul si-au dat mana

Dupa nenumarate piste verificate si o operatiune extrem de compexa, cu cateva zile in urma, romanul si mexicanca au fost localizati la granita dintre Muntenegru si Croatia. De aceasta data nu au mai reusit sa scape, cum o facusera de mai multe ori, in Europa, in precedentele luni. Au fost arestati in Croatia, in urma unei operatiuni comune a Interpolului si Europolului.

Asteptati in Spania

Autoritatile spaniole asteapta extradarea acestora, iar somelierul restaurantului pagubit inca mai spera ca vinurile vor fi recuperate. Insa, dupa primele interogatorii din Croatia, se pare ca sansele ca vinurile sa se intoarca la proprietar sunt mici: Constantin si Guevara refuza sa spuna ce au facut cu sticlele pentru care au fost vanati noua luni de Europol si Interpol prin Europa. Jaful pe care l-au pus la cale a devenit cea mai mediatizata infractiune de gen din acest secol in Spania, inregistrand audiente media record. Asa ca, dupa ce isi vor ispasi pedeapsa, hotii de vin au toate sansele sa isi vanda povestea, pe o suma cu multe zerouri in coada, unui producator de film.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES