Totul despre Feteasca neagra

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Conform Pasaportului international VIVC, Feteasca neagra,  este un soi romanesc de struguri negri pentru vin. Sinonimele admise la etichetare pentru vinurile produse in Romania sunt Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii.

Romania este cea mai mare cultivatoare de Feteasca neagra (peste 1900 ha), fiind urmata surprinzator de aproape de catre Ucraina (peste 1600 ha), conform ultimelor date din catalogul VIVC.

Soiul Feteasca neagra este numit in Azerbaijan Fetyaska, in Elvetia Feteasca, cunoscut in Serbia ca Fetjaska neagra, in Ungaria drept  Fekete leányka si in Bulgaria   Fetaska neagra.

Restul lumii il cunoaste asa cum ii spunem noi, Feteasca neagra, ceea ce il califica drept un potential port-drapel al soiurilor romanesti. Plasticitatea de a-si exprima caracterul aproape indiferent unde este cultivat, il face un redutabil concurent pentru clasicele soiuri negre internationale, de unde si apetitul producatorilor de struguri de a-l folosi la infiintarea de plantatii noi.

Feteasca neagra nu are inca pedigree-ul confirmat, desi i s-a intocmit profilul cu ajutorul markerilor moleculari.

Soiul Feteasca neagra este extrem de sensibil (nota 1 pe o scara de la 1 la 10)  la atacul de fainare (Erysiphe necator Schwein.), pe frunze si destul de sensibil la anumite variante de cercosporioza (Cercospora sp.) (nota 3) pe frunze. Desi relativ rezistent la antracnoza (Elsinoë ampelina Shear.) pe frunze (nota 7), este destul de sensibil la antracnoza pe lastari (nota 3). In compensare, este rezistent la mana si putregaiul cenusiu, deci poate fi cules foarte târziu, la supracoacere sau chiar pentru productia de vin de gheata. Aceste insusiri de rezistenta/ sensibilitate recomanda la soiul Feteasca neagra multe lucrari in verde, dirijarea lastarilor si aerisirea randurilor, pentru a nu favoriza aparitia fainarii. Este extrem de utila practica de a planta trandafiri la capatul randului de Feteasca neagra, aceasta planta din familia Rosaceae fiind un martor al aparitiei fainarii si alarma pentru controlul mai amanuntit in vie, urmat de tratamentele necesare.

Ciorchinii de Feteasca neagra sunt mici si dezordonati, iar boabele sunt de marime medie. Acest soi, ai carui struguri pot sa acumuleze un continut ridicat de zaharuri si o aciditate ridicata, face posibila producerea unor vinuri bine echilibrate, colorate si placute cu tuse specifice de prune, in toate fazele lor gustative, in functie de gradul ce coacere al strugurilor si de maiestria oenologului.

In Romania, in zone considerate de obicei drept consacrate pentru vinuri albe, cei care au riscat sa planteze si soiuri negre au experimentat cu Feteasca neagră, in ideea de a incerca ceva nou, si nu au dat gres. Exemple remarcabile sunt cele din Transilvania sau Nordul Maramuresului (Halmeu). Soi romanesc legat indestructibil de Dealu Mare, Feteasca neagra merita a fi explorata pentru toate regiunile viticole romanesti, unde aduce un plus de autenticitate pe orice masa.

Mai multe taine puteti descoperi fiecare dintre voi, pentru ca e foarte greu de stapanit aceasta naravasa Feteasca neagra si indiferent de zona in care este produs, vinul aduce originalitate in culoare, miros si gust.

Surse:

  1. https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=4120
  2. OIV liste_Publication_2013

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES