Cine va culege strugurii Reginei? Romanii pot! Romanii o vor face! 

by Maria Olguta Petre
0 Comment

In ultimii zece ani, englezii, cei mai renumiti comercianti de vinuri, au pariat si pe cultura vitei-de-vie, beneficiind de talentul nativ al romanilor de a lucra in vie.

Jubileul 70 al Reginei Elisabeta a II-a si Spumantul din podgoriile „La Regina”

Vestea trista din 8 septembrie 2022, despre moartea reginei Elisabeta a II-a, inca agita lumea. Ca un mic tribut, trebuie sa amintim faptul ca in februarie 2022, Regina Elisabeta si-a sarbatorit cei 70 de ani de domnie pe tronul Marii Britanii, lansand propriul vin. Vinul Majestatii sale este un vin spumant obtinut prin Metoda traditionala, din struguri de Chardonnay, Pinot noir si Pinot Meunier (aceleasi soiuri de struguri folosite in regiunea Champagne). Strugurii provin din comitatul Kent si din comitatul West Sussex, din sudul Angliei (care anul acesta a primit protectia ca I.G.P. )

Ceea ce poate surprinde este ca majoritatea celor care lucrează in aceste podgorii, si care au produs strugurii pentru cea de-a 70-a aniversare de la instalarea Reginei, sunt romani! (Ei se refera la acele podgorii ca fiind „La Regina”).

Viata vinului incepe in podgorie

Recent, vinul spumant englezesc a castigat in popularitate datorită calitatii sale din ce in ce mai bune. Dupa cum stim cu totii, vinurile bune incep in vie. Ei bine, aceste podgorii trebuie gestionate si supravegheate cu atentie pe tot parcursul anului.

Oricat de romantica ar putea parea munca intr-o vie, nu este chiar un loc de munca de vis. Trebuie fie sa fii pasionat, determinat, indragostit de natura si de toate capriciile sale (cu atat mai mult daca te gandesti la vremea britanică!), fie sa-ti placa teancul de bani strans dupa ore lungi de munca fizica. Si fii pregatit sa te murdaresti in zilele ploioase si sa fii lipicios de la mustul de struguri. Sunt necesare si abilitati decizionale bune in podgorie, dar acesta este deja nivelul urmator…

Romanii au talent nativ de a modela Natura in favoarea Omului

Cele mai multe dintre podgoriile englezesti sunt eficient gestionate cu forta de munca romaneasca. Da, romanii sunt oricand gata de munca grea in viticultura din Marea Britanie! In plus, sunt foarte apreciati pentru munca in conditii grele, rezistenta, stabilitatea si chiar veselia lor, modul lor de a face haz de aproape orice necaz! Ei sunt experimentati si calificati in practicile viticole, fara a fi educati in mod special in viticultura! Sunt intr-adevar supravegheati de o mana de viticultori calificati, cu diploma romaneasca in horticultura, sau cu mentorat facut in podgoriile din sud-estul Angliei, dar meritul de „albine lucratoare” este exclusiv al lor.

Potrivit Oficiului National de Statistica din UK (ONS) , in 2018 romanii au reprezentat cel mai mare numar de sosiri noi in Marea Britanie – 411.000 (ONS UK a declarat 42.000 în 2008). In momentul redactarii acestui articol nu am putut gasi un numar exact de romani care lucreaza in viticultura din Marea Britanie, deoarece majoritatea acestora sunt lucratori sezonieri si e greu de obtinut un numar exact de angajati de la companiile de recrutare. Cele mai multe astfel de entitati sunt conduse tot de romani de-ai nostri, recunoscuti pentru competitivitate.

Cu toate diferentele dintre stilurile de viata din cele doua tari, lucratorii sezonieri romani din Marea Britanie se adapteaza, iar daca se integreaza, nu o fac in totalitate, pastrandu-si libertatea de miscare.

Unde lucreaza romanii podgoriile englezesti?

In sudul Angliei există 4 de companii mari specializate in viticultura, care folosesc in majoritate, dar nu exclusiv, munca sezoniera romaneasca. Acestea angajeaza si lucratori de orice alta nationalitate, romanii fiind urmati, ca pondere, de britanici si bulgari.

  • VINE CARE UK
  • VINESCAPES
  • VITIS CARE UK LIMITED
  • VINE-WORKS Ltd.

Toate ofera pachete similare de servicii, cum ar fi: 

  • Asigurarea fortei de munca 
  • Protectia fitosanitara a vitei-de-vie
  • Infiintarea si intretinerea plantatiilor viticole
  • Managementul materialului vegetal de plantare
  • Infrastructura viticola
  • Evaluarea site-ului viticol, a locului de munca

Diferenta se face prin calitatea muncii, fiabilitate si pret. Atat rezultatele pe termen lung, cat si adaptabilitatea serviciilor la nevoile specifice ale podgoriilor clientilor, dau masura competitivitatii lor. Lucratorii trebuie sa stie exact cum sa taie vita-de-vie in uscat, in perioada de repaus a butucilor si cata frunza sa lase in aparatul foliar in perioada de coacere a strugurilor, deoarece fiecare lucrator poate influenta in mod direct randamentul si calitatea recoltei.

In sud-estul Angliei (Kent, East si West Sussex, Surrey, Hampshire si Insula Wight) există 1500 de hectare de plantatii comerciale de vita-de-vie. In aceasta zona se planteaza vita-de-vie specifica zonei Champagne, deoarece se potriveste cu solul si microclimatul – Chardonnay, Pinot noir si Pinot Meunier! Si chiar daca viile cresc in suprafata an de an, tot munca manuala este preferata, pentru cea mai bună calitate a acestor struguri, pentru a face cele mai bune vinuri! Prin urmare, daca forta de munca nu poate fi asigurata, calitatea recoltei ar putea fi compromisa.

(va urma)

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES