Doi frati italieni au platit o avere pentru o sticla de sampanie, stabilind un nou record mondial

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Chateau Avenue Foch Magnum 2017 a devenit cea mai scumpa sticla de vin vanduta vreodata

Un articol postat pe Wines of Romania in saptamana precedenta trecea in revista topul celor mai scumpe sampanii din lume in 2022. Intamplarea face ca in weekend-ul trecut, intr-o licitatie desfasurata la New York, o sticla magnum de sampanie Chateau Avenue Foch 2017 sa se vanda cu 2,5 milioane de dolari, doborand recordul anterior de licitatie si devenind astfel cea mai scumpa sticla de vin vanduta vreodata cu acte in regula. 

La prima vedere, suma de-a dreptul obscena nu are justificare, Chateau Avenue Foch fiind un brand nou pe piata. Strugurii Premier Cru din Champagne au fost cultivati la Allouchery, o proprietate de familie din Chamery. Care ar fi, atunci, motivul pentru care doi frati italieni, Giovanni si Piero Buono – investitori in criptomonede – ar plati aceasta suma greu de imaginat pentru o sticla de sampanie?

Magnum-ul Chateau Avenue Foch, 2017 s-a vandut impreuna cu un Non-fungible token (NFT) ce include arta digitala si drepturile de proprietate intelectuala pentru o imagine a personajului „Bored Ape Mutant”, dar si pentru alte cateva personaje de desene animate de colectie ce impodobesc sticla.

Pentru neinitiati, trebuie mentionat ca NFT-urile sunt imagini digitale, mai precis un tip de token de criptomoneda ce se tranzactioneaza pe un blockchain. Piata acestora este extrem de speculativa. In 2021, tranzactiile acestei piete au atins un maxim istoric, cu vanzari totalizand 41 de miliarde de dolari. In 2022 insa, tranzactiile au scazut dramatic, in principal din cauza prabusirii criptomonedelor.

Sticla a fost vanduta de un antreprenor britanic, Shammi Shinh, care spera ca publicitatea din jurul acestei tranzactii sa dinamizeze piata NFT-urilor, ce se afla intr-un moment delicat: conform CoinMarketCap, pretul de referinta al unui jeton Bored Ape Yacht Club, considerat „perla coroanei” pentru colectia Ape, a scazut la 93 ethereum, sau aproximativ 99.501 de dolari, de la un maxim istoric de 153 eth, sau 163.000 de dolari, cat valora in luna mai.

Intr-o declaratie pentru Wall Street Journal – publicatie ce a relatat prima rezultatul licitatiei – imediat dupa achizitie, Giovanni Buono a marturisit ca el si fratele sau nu au de gand sa deschida sticla, considerand achizitia ca o investitie promitatoare.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES