Vinul “fără alcool” – trend sau necesitate?

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Vinul dealcoolizat este vinul traditional din care a fost indepartat total sau partial alcoolul (etanolul/ alcoolul etilic). Pe lângă faptul că nu conține alcool, produsul rezultat poate avea un gust și un miros diferit față de vinul din care provine, iar perceptia gustativo-olfactiva poate fi diferita.

Spre deosebire de vinul traditional, vinul dealcoolizat are un continut redus de alcool. Vinul dealcoolizat se produce la fel ca un vin obisnuit si inainte de a fi comercializat se elimina o parte sau cea mai mare parte din continutul de alcool. Nu este acelasi lucru cu bautura din struguri fara alcool, care de la inceput nu contine alcool deloc si este mai degraba un suc de struguri. Prin definitie, vinul este un produs al fermentatiei alcoolice, care este un proces de transformare a zaharurilor in alcool, sub actiunea unei anumite rase de drojdii.

Se pot pune o multime de intrebari: Este acest vin protectiv pentru copil, daca este consumat de catre femei in timpul sarcinii? Se poate gati cu acest tip de vin? Ne doare capul daca bem mult vin fara alcool? (cititi articolul despre sulfiti, aici!) Va inlocui in viitor vinul traditional?

Oamenii pot alege vinul dealcoolizat din dorinta de a savura un pahar de vin fara a consuma alcool sau fara a simti vreunul dintre efectele sale secundare. (cititi articolul despre mahmureala, aici!)

In familiile care pregatesc mese pentru copii mici, vinul dealcoolizat poate fi folosit si la gatit. Deoarece vinul dealcoolizat contine inca un procent mic de alcool si, din moment ce nu exista nicio garantie ca putem sti exact cat contine fiecare portie, cel mai bine este sa fie evitat de catre femei in perioada sarcinii.

Consumul ocazional al unui pahar de vin rosu se poate incadra cu siguranta intr-o dieta sanatoasa, dar prea mult poate fi daunator sanatatii. Vinul dealcoolizat poate fi deosebit de util pentru persoanele care doresc sa limiteze sau sa evite consumul de alcool. Totusi, trebuie retinut ca pana si vinul dealcoolizat poate contine un procent mic de alcool per portie. Vinul dealcoolizat contine multi dintre polifenolii benefici care se gasesc in vinul obisnuit, dar este adesea mai scazut in calorii si carbohidrati.

In ultimii ani, dealcoolizarea vinului a starnit interesul vinificatorilor, cercetatorilor si consumatorilor, din cauza tendintelor de modificare a preferintelor fata de stilurile de vin si a efectului schimbarilor climatice asupra continutului de alcool din vin (strugurii acumuleaza mult mai rapid si mai multe zaharuri si rezulta vinuri cu tarie alcoolica naturala peste limitele admise legal). Metodele de dealcoolizare fizica sunt din ce in ce mai utilizate, deoarece pot reduce partial sau complet continutul in alcool al vinurilor. Se folosesc diferite tehnici in diferite etape ale vinificatiei, dintre care tehnicile de dealcoolizare fizica, in special separarea prin membrana (nanofiltrare, osmoza inversa, perstractia evaporativa si pervaporatie ) si distilarea termica (distilare in vid si coloana cu con de filare ), au dat rezultate promitatoare si, prin urmare, sunt utilizate pentru productia comerciala. 

Cu toate acestea, indepartarea alcoolului prin tehnici fizice poate provoca modificari ale culorii si pierderi semnificative de arome, care pot afecta ulterior calitatea vinului si, implicit, felul in care este primit de catre consumatori.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-dealcoholized-wine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34940458/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34681547/

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES