Riesling italian vs Riesling de Rhin

0 Comment
Riesling

Romania este cea mai mare cultivatoare a soiului Riesling italian, 6.963,58 ha (2022). Cu toate acestea, rareori valorifica acest avantaj acordand credit soiului pentru a-i exploata intregul potential.

De unde vine numele ‘Riesling’?

Inca se fac cercetari cu privire la originea si etimologia numelui Riesling. Un profesor cercetator din Leipzig emite mai multe ipoteze [1]: scoarta lemnului multianual al soiului Riesling prezinta multe exfoliatii (sparturi/ rupturi), iar ’Riss’ (germ.) inseamna ’ruptura’.  

O alta ipoteza ar fi susceptibilitatea la avortarea florilor, daca survin temperaturi scazute in timpul infloritului, in limba germana ’verrieseln’. Ar mai fi posibil ca ’rußling’ sa provina de la culoarea inchisa a lemnului multianual, ’ruß’ insemnand funingine, deci ’negru’. O ultima conotatie ar proveni de la aciditatea mare,   care aduce in gust senzatia unui izvor de munte, cu apa lui rece, reconfortanta, adica ’rieseln’. 

Cu ajutorul nepretuit al unui prieten vorbitor nativ de limba germana, am mai aflat inca o posibilitate emisa de catre profesorul Udolph [1]: pe la 1565, numele soiului era ’rußling’, care este posibil sa provina de la faptul ca la coacere, pe boabe apar puncte negre (ca rapanul pe mere) si la supracoacere boabele devin aproape maronii.

De ce sunt confundate cele doua soiuri?

In legislatia romaneasca exista notiunea de Riesling varietal, care include Riesling italian si Riesling de Rhin, ca si cum ar fi din aceeasi familie, a Riesling-urilor. La fel este si cu Cabernet varietal, care include Cabernet Sauvignon si Cabernet franc (despre care merita sa vorbim separat!).

Acest lucru este total neadecvat, fiindca intre cele doua soiuri nu exista nicio legatura de rudenie. Microsatelitarea cu ajutorul markerilor moleculari a dovedit cu prisosinta acest lucru.

Comparatia la nivel genetic intre cele doua soiuri, dupa VIVC

Totusi, cum de a aparut aceasta includere intr-un grup teoretic si apoi transpunerea in practica prin programele de plantari din ultimii cincisprezece ani? Dupa anii ’90, materialul bibliografic utilizat in cercetarea de profil din Romania provine predominant din scoala franceza de viticultura (inainte de 1989, era mai mult in limba rusa). 

Daca privim doar sinonimele celor doua soiuri, admise la etichetare in Franta, care de departe este un cultivator semnificativ de Riesling de Rhin, gasim la ambele: Riesling blanc, Petit riesling. Prin urmare, daca francezii nu fac diferenta, de ce am face-o noi? Nu e mult mai simplu sa facem ca ei si sa nu mai cautam in urma, in Ampelografia Romaniei [2], cartea de capatai a viticultorilor romani, admirata ca opera de catre marii ampelografi ai Lumii? 

Francezii mentioneaza totusi, un sinonim pentru Riesling de Rhin, care il aduce la locul sau: Gentil aromatique.  Alaturi de Gewurztraube al germanilor, deducem totusi caracterul aromatic al soiului, fata de cel aproape neutral al Riesling-ului italian.

Studentii la WSET invata ca Riesling se spune doar la Riesling de Rhin, iar daca vor sa faca referire la vinurile din Riesling italian: "Merita subliniat ca exista si alte soiuri care au denumiri similare. Cel mai întâlnit este Welschriesling/ Laski Rizling/ Olaszrizling. Acesta este un soi total fara legatura cu Rieslinger, este cultivat pe scară largă în Europa Centrală și de Est, pentru vinuri albe crocante, lejere, seci și sporadic cateva vinuri albe dulci delicioase.” [3]

Riesling italian

Romania este cea mai mare cultivatoare a soiului Riesling italian, 6.963,58 ha (2022). Cu toate acestea, rareori valorifica acest avantaj acordand credit soiului pentru a-i exploata intregul potential.

Riesling italian se cultiva indeosebi in judetele din est si sud-est ale Romaniei, cu o enclava in Podisul Transilvaniei. Altfel, este cultivat in 34 de judete, cea mai mare suprafata fiind in Vrancea – 1.639,55 ha, iar cea mai mica in Neamt –  0,08 ha.

Il gasim in toate arealele cu denumire de origine controlata, cu exceptia D.O.P. Adamclisi si D.O.P. Cotnari. Produce de la 10.000 kg/ ha, pana la 19.000 kg/ ha in D.O.P. Odobesti si D.O.P. Panciu.

Riesling de Rhin

Germania este cea mare cultivatoare de Riesling de Rhin. Soiul si-a gasit a doua casa in Australia, surclasand Alsacia franceza.

Desi numele oficial al soiului este Riesling de Rhin, la noi multi producatori scriu ’Riesling de Rin’, ceea ce nu este corect, fiindca nici in catalogul oficial (O.I.V. 2013) – nr. 2953, nici in legislatia romaneasca, nici macar in lista sinonimelor mentionate de ampelografi sau de catalogul VIVC nu exista sub aceasta forma. Asa cum nu se traduc numele soiurilor romanesti in alta limba, la fel nu ar trebui sa traducem nici noi, numele lor din limba originala. Ne-am intelege foarte dificil daca am gasi ’Sardonei’ sau ’Sovinion’ pe etichetele cu vinuri din Chardonnay sau Sauvignon.

Riesling de Rhin  se cultiva indeosebi in judetele din vestul Romaniei, in Podisul Transilvaniei, dar il gasim substantial si in Vrancea si Vaslui. Este cultivat in 14 judete, cea mai mare suprafata regasindu-se in Vaslui – 126,68 ha, iar cea mai mica in Olt –  0,22 ha.

Riesling de Rhin se cultiva in 18 dintre cele 34 D.O.P. din Romania: Aiud, Banat, Cotesti, Crisana, Dealu Mare, Husi, Iasi, Insuratei, Jidvei, Minis, Murfatlar, Odobesti, Panciu, Recas, Sarica-Niculitel, Sebes-Apold, Segarcea, Tarnave. Produce de la 8.000 kg/ ha in D.O.P. Sebes-Apold, pana la 16.500 kg/ ha in D.O.P. Odobesti sau D.O.P. Panciu.

Rezistenta la putregaiul cenusiu il face susceptibil la aparitia formei conidiene B.fuckeliana, care da putregaiul nobil, din strugurii afectati astfel, cu zaharuri concentrate si aciditate sustinuta, rezultand vinuri dulci licoroase, de o mare finete si raritate. Iar pretul lor este pe masura efortului de a le produce.

Vinul din Riesling de Rhin are caracter de soi daca este cultivat in conditii asemanatoare vailor Mosel, Rheingau, regiunilor Pfalz germane sau Alsacia franceza. Tenta usoara de hidrocarburi si mineralitatea acelor vinuri o gasim uneori in Transilvania, la vinurile care provin din struguri culesi de pe versanti cu expunere nordica, pe soluri scheletoase, cu permeabilitate mare.

Stiati ca vinurile care au insotit preparatele servite la bordul dirijabilului LZ 129 Hindenburg, care a fost distrus de incendiu in 1937, erau in majoritate vinuri mari din soiul Riesling de Rhin, produse de crame renumite, din struguri culesi tarziu?

Repartizarea pe judete, in Romania
Riesling italian versus Riesling de Rhin, in data tehnice
Vinuri recomandate de Wines of Romania
  • Jidvei Owner’s Choice Maria Riesling 2021
  • Domeniul Bogdan Patrar Riesling 2019

Surse:

[1] Jürgen Udolph – Woher hat der Riesling seinen Namen? Göttingen/Leipzig, 2015 https://www.prof-udolph.com/fileadmin/user_upload/Riesling-Etymologie.pdf

[2] Ampelografia Romaniei, vol III, pg. 425 si pg 455

[3] Wines and Spirits – Looking behind the label, produced and published by Wine & Spirits Education and Trust, 2014,  pg.46

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES