O bijuterie enoturistică a Transilvaniei: Castelul Bethlen-Haller

by Wines of Romania
0 Comment

Cunoscut si sub numele de Cetatea de Balta, castelul Bethlen-Haller a fost una dintre cele mai importante cetati medievale de pe valea Tarnavei Mici, fiind atestata documentar in anul 1177. In anul 1489, regele Matei Corvin i-a daruit domnitorului Stefan cel Mare cetatea impreuna cu o plantatie de vita-de-vie in satul Velt, situat la cativa kilometri departare de locul in care se afla acum Crama Jidvei. Cetatea se afla mai jos, pe malul Tarnavei, intr-o zona inundabila, de aici si denumirea de „Cetatea de Balta”. Din cauza faptului ca a fost construita din pamant si piatra, astazi nu mai exista nici ruina a acesteia.

Spatiu incarcat de istorie in care timpul curge firesc, Castelul Bethlen-Haller este un loc in care oaspetii gasesc tihna de a descoperi povestile care au insotit trecerea prin timp a acestor locuri. Povesti despre oameni, despre generozitatea pamantului si a naturii si despre mestesugul prin care strugurii se transforma in cel mai bun vin.

O istorie bogata

Castelul Bethlen-Haller a fost construit de tatal cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, intre anii 1560 -1624, intr-un stil de o acuratete remarcabila, avand ca model Chateau de Chambord, remarcat printr-o arhitectura distincta, renascentista, cu patru turnuri amplasate in cele patru colturi.

De-a lungul veacurilor, castelul a trecut prin numeroase transformari: constructia actualei cladiri a fost finalizata in anul 1642, iar intre anii 1769-1773, castelul a fost refacut in stil baroc. In prezent, castelul pastreaza atat principalele elemente arhitecturale renascentiste, cat si o parte dintre cele baroce, in spatele castelului regasindu-se un fost element decorativ ce poarta inscriptia „Anno 1773”.

Mostenit, donat, pierdut la carti, confiscat

Constructia a fost gandita ca un castel de vanatoare si agrement, nicidecum ca o resedinta cu scop de aparare. Nefiind o locuinta permanenta sau de importanta strategica, mentionarea si mai ales, descrierea castelului in documentele vremii e foarte saraca, nepermitand o documentare foarte ampla. De-a lungul secolelor, castelul a cunoscut perioade de glorie, dar si de decadere. A fost mostenit, donat, pierdut la carti, confiscat de autoritati, rascumparat si renovat, avand peste 45 de proprietari. Familia grofului Haller a locuit in castel pana la nationalizare. In perioada comunista, castelul a apartinut I.A.S. Jidvei, aici functionand sectia de sampanizare, iar in turnuri fiind amenajate spatii de locuit pentru muncitori. A fost o perioada neagra din istoria castelului, cand s-au produs modificari si distrugeri semnificative. Tot atunci au disparut si piesele decorative, argintaria si mobilierul de diferite stiluri, iar fiecare generatie de proprietari a personalizat spatiile castelului.

Restaurare cu atentie la detalii

Dupa 1989, familia Haller a revendicat castelul, iar ultimul sau descendent l-a vandut familiei Necsulescu. Castelul a fost readus la lumina printr-un proces de restaurare amplu si atent planificat, care a inceput in anul 2003 cu studiul structurii arhitecturale si al materialelor folosite in perioada in care a fost construit. Au avut loc numeroase consultari cu specialisti din domeniu pentru a pune in valoare arhitectura si simplitatea spatiilor interioare. De asemenea, spatiul exterior a cunoscut o interventie minimala, accentul fiind pus pe detaliile menite sa lase maiestuoasa cladire sa vegheze colinele Podgoriei Tarnave.

Prima parte a procesului complex de renovare si restaurare a avut ca scop redarea aerului medieval de castelului.

Recuperarea blazonului

Blazonul familiei Bethlen care se afla incastrat pe vechea poarta de intrare in Castel, in zona terasei de azi, a fost gasit pe marginea raului Tarnava Mica, spart, iar ulterior a fost restaurat. In sala mare de primire a Castelui, se afla un portal din piatra, sculptat in stil renascentist, care decoreaza intrarea in Turnul cu ceasuri. Pe scara din lemn de stejar, construita intr-o spirala perfecta, fara nici o imbinare metalica, doar prin cuie de lemn, se facea accesul catre nivelele superioare. In Europa mai exista doar cateva scari de lemn din perioada respectiva la fel de bine pastrate. Zidurile scarii gazduiesc o inedita colectie de ceasuri taranesti si pendule, care dateaza de la inceputul secolului XIX pana la inceput de secol XX.

Prin partea de jos a acestei scari se spune ca se putea intra intr-un tunel prin care se circula cu trasura si care lega Castelul Bethlen-Haller de Castelul Bethlen din Sanmiclaus, situat la 15 km departare. O legenda frumoasa, dar greu de demonstrat.

Etajul doi a fost restaurat si au fost amenajate patru camere pentru cazare, situate in turnuri. Spatiile dintre turnuri au fost gandite si realizate ca niste spatii de expunere a diverselor colectii de sticla veche, carte veche etc. In aceasta zona a fost reconstituita o suprafata cu parchetul original din lemn de stejar.

Degustari rapide, degustari elaborate

Din sala mare de primire se coboara in sala mare de degustare pe trepte din lemn de stejar care dateaza din anul 1560. Pe vremea grofului Haller, aici se afla bucataria, cu dependintele aferente unde se pregatea vanatul, se curata zarzavatul si se gatea. Acum, in doua dintre turnuri se afla o valoroasa vinoteca, mai exista o camara cu bunatati preparate la Castel, o zona unde pot avea loc degustari rapide, in picioare, si o alta unde se pot desfasura degustari mai elaborate si mese festive.

Healthy food-healthy life

Din grija pentru un stil de viata sanatos si din dorinta de a sustine comunitatea locala, profesionistii de la Jidvei au integrat principiul healthy food / healthy life in modul de functionare al restaurantului propriu. Impreuna cu echipa de bucatari, gradinari, fermieri si producatori locali, si-au propus sa ofere vizitatorilor cele mai bune preparate culinare inspirate din bucataria traditionala transilvaneana, dar si din gastronomia internationala.

From farm to table este, pentru cei de la Jidvei, mai mult decat un concept, deoarece acestia considera ca ceea ce mancam influenteaza starea noastra de bine si armonia in care traim cu mediul inconjurator – acesta fiind si ratiunea pentru a folosi cat mai multe ingrediente din ferma proprie, situata pe domeniul Castelului.

Gradina de aproximativ cinci hectare aflata pe domeniu este cultivata in sistem ecologic, iar pentru a avea legume, fructe si ierburi aromatice proaspete pentru o perioada cat mai indelungata, semanarea culturilor se face esalonat. O mare parte dintre semintele utilizate sunt achizitionate de la statiunile romanesti de cercetare.

Echitatie, tir cu arcul, plimbari cu trasura sau cu bicicleta

Castelul Bethlen-Haller este o destinatie fermecatoare, iar pentru a va bucura de o experienta memorabila, amfitrionii au pregatit si o serie de activitati de recreere, precum lectii de echitatie, demonstratie de echitatie in manej, calarie pe traseele din apropiere, plimbare cu trasura, tir cu arcul, plimbari cu bicicletele prin imprejurimi.

Veti putea vizita castelul, ferma si gradina, plantatiile de vita-de-vie si cramele, va veti bucura de preparate culinare savuroase si veti avea ocazia sa descoperiti mai multe despre universul vinurilor Jidvei in cadrul degustarilor.

Cum puteti face o rezervare

In concluzie, gazdele s-au pregatit indelung pentru ca oaspetii sa se bucure din plin de frumusetea acestui loc, de dealurile acoperite generos cu vita-de-vie, de vinurile Jidvei care poarta in ele nu doar amprenta pamantului Tarnavelor, ci si bucuria simpla a vietii de aici. E un motiv in plus ca sa alegeti sa vizitati acest loc memorabil de pe harta enoturistica a Romaniei.

Puteti solicita mai multe detalii despre activitatile de agrement si programele speciale oferite de Jidvei la numărul de telefon – 0753992255 sau puteti scrie pe adresa de e-mail – castel@jidvei.ro. Informatii despre programul de vizitare si pachetele de degustare sunt disponibile la adresa www.jidvei.ro/castelul-bethlen-haller/.

*In acest moment, sunt disponibile 15 camere pentru cazarea oaspetilor – 7 camere in curtea interioară si 8 camere in Castel.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES