Muzica si vin. Cum pot fi influentate notele de degustare de notele muzicale

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Poate muzica sa influenteze felul in care percepem vinul, atunci cand il degustam? Dar felul in care alegem vinul la raft, in supermarket? Sunt intrebari la care au raspuns cercetatori de la mai multe universitati. Iata, in continuare, cateva experimente care au fost mentionate in studiile cercetatorilor amintiti.

Unul dintre cele mai citate studii referitoare la felul in care muzica influenteaza o degustare de vin a fost efectuat in anul 2008, la initiativa profesorului de psihologie Adrian North, de la Universitatea Heriot-Watt. S-a constatat ca o piesa muzicala puternica a facut ca un vin sa fie perceput cu 60% mai bogat si mai robust decat atunci cand muzica nu a insotit, pe fundal, degustarea. La fel, vinurile au dat senzatia ca au fost mai indraznete si mai proaspete atunci cand au fost acompaniate de o piesa pop cu un ritm optimist.

Capacitatea muzicii de a stimula alte aspecte ale cunostintelor noastre determina atitudini si comportamente noi. Pentru ca muzica stimuleaza anumite ganduri, ne face mai susceptibili la a fi influentati de aceste ganduri atunci cand ni se cere sa gandim sau sa actionam ulterior, scrie Adrian North in studiul sau.

Confruntare franco-germana, in supermarket

Psihologul citeaza un studiu anterior, realizat in 1997 de North, Hargreaves & McKendrick. Experimentul s-a desfasurat intr-un supermarket, unde fundalul sonor a fost asigurat de muzica franceza si germana. Clientilor nu li s-a spus daca muzica era specifica unei anumite tari, dar utilizarea acordeonului (pentru muzica franceza) sau a unor instrumente de fanfara specifice Bavariei (pentru muzica germana) a sugerat subtil carei natiuni apartinea compozitia muzicala. Rezultatul: muzica franceza i-a facut pe clienti sa prefere vinurile din aceasta tara, raportul de cumparare fata de vinurile nemtesti fiind de 5 la 1. Cand a fost difuzata muzica ambientala germana, vinurile nemtesti s-au vindut de doua ori mai bine decat cele franceze.

Slagare versus muzica clasica

Un studiu similar, desfasurat in 1993, intr-o crama, de Areni & Kim, a sondat efectele muzicii clasice versus muzica din Top 40. Stereotipul referitor la muzica clasica a functionat ireprosabil: acordurile clasice au generat ganduri de rafinament si prosperitate si au determinat clientii sa cumpere vin mai scump decat au facut-o melodiile din Top 40. 

250 de subiecti, patru piese, doua vinuri

Revenind la studiul lui North, acesta a organizat un experiment ce implica degustarea unor vinuri avand sau nu anumite piese pe fundal. Zece grupuri de 25 de persoane au degustat Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, fie in liniste, fie pe fundalul muzical a patru piese alese anterior de un alt grup de voluntari, in functie de caracteristici prestabilite ale muzicii: "Valsul florilor" (1892), piesa de muzica orchestrala din actul al doilea din Spargatorul de nuci, un balet compus de Ceaikovski  (categoria "subtila si rafinata"); Slow Breakdown – Michael Brook  (categoria "relaxanta si discreta"); Just Can’t Get Enough – Nouvelle Vague (categoria "entuziasmanta si revigoranta"); Carmina Burana – Orff  (categoria  "puternica si grea").

Concluzia studiului: muzica a influentat modul de percepere a vinului in functie de atmosfera indusa de muzica, cu o medie de 37.25%: 32.25% pentru vin alb, 42.25% pentru vin rosu.

Initiatorul experimentului a concluzionat ca diferite genuri muzicale stimuleaza parti diferite ale creierului si ne determina sa degustam vinul influentati, intr-o anume masura, de muzica ascultata. Chiar daca muzica a influentat discret gustul vinului, participantii la experiment nu au fost determinati de muzica ascultata sa aleaga un anumit vin.

Listele scotienilor

Si pentru ca amatorilor de vin trebuie sa li se ofere sansa sa experimenteze personal asocierile muzica-vin, incheiem cu cateva sugestii inedite, datorate cercetatorilor de la Universitatea Heriot-Watt, din Edinburgh. Acestia au dus experimentul la un alt nivel, gasind corespondente muzicale pentru fiecare soi de vin. Iata care sunt asocierile vin-muzica recomandate de oamenii de stiinta scotieni:

Cabernet Sauvignon:

  • Won’t Get Fooled Again – The Who
  • All Along The Watchtower – Jimi Hendrix
  • Live And Let Die – Paul McCartney
  • Honky Tonk Women – The Rolling Stones

Chardonnay:

  • Rock DJ – Robbie Williams
  • Atomic – Blondie
  • Spinning Around – Kylie Minogue
  • What’s Love Got To Do With It – Tina Turner

Syrah:

  • Puccini, Nessun Dorma – Luciano Pavarotti
  • Canon – Johann Pachelbel
  • Chariots Of Fire – Vangelis
  • Orinoco Flow – Enya

Merlot:

  • Sitting On The Dock Of The Bay – Otis Redding
  • Easy – Lionel Ritchie
  • Heartbeats – Jose Gonzalez
  • Over The Rainbow – Eva Cassidy

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES