România rămâne pe locul al zecelea global ca suprafață cultivată cu viță-de-vie, pe locul 13 în lume ca volum de vin produs, dar avansează pe locul al șaselea în Europa ca volum de vin produs în 2021, cu 4,5 milioane de hectolitri. În Europa, România este devansată de producătorii tradiționali – Italia (50,2 milioane hl), Franța (37,6) Spania (37,5), Germania (8,0) și Portugalia (7,3), depășind Ungaria, Austria, Grecia și Georgia, arată cifrele Organizației Mondiale a Viei și Vinului (OIV), prezentate astăzi, 27 aprilie, într-o conferința de presă a forului.
Pe plan global, după recesiunea cauzată de pandemie în 2020, comerțul internațional cu vin a atins un nou record, cu o sumă totală a exporturilor de 111,6 milioane de hectolitri – o creștere de 4% față de 2020, ca volum, și de 16% din punct de vedere valoric. Pentru al doilea an consecutiv, țările producătoare de vin din emisfera sudică (în primul rând Brazilia, Australia, Chile) au înregistrat producții-record, cu până la 30% mai mari decât media anuală obișnuită, contrabalansând scăderile înregistrate de mai multe țări europene – Franța (-19%), Spania (-14%) sau Ungaria (-12%). Intrarea pe rod a unor plantații și apariția de noi producători au condus, alături de recolta bună, la o creștere a producției de vin din România cu 16% față de 2020.
Volumul total de vin consumat a crescut cu 0,7% (până la 256 de milioane de hectolitri), în condițiile în care producția globală a scăzut cu aproximativ 1%, până la 260 de milioane de hectolitri. Un rol important în revenirea consumului a fost jucat de adoptarea noilor tehnologii, piața încă afectată de pandemie migrând rapid către vânzările online.
România se plaseză pe locul 15 în lume ca volum total de vin consumat, cu 4 milioane de hectolitri, și pe locul 13 ca volum per capita, cu 24,6 litri anual.
Pentru 2022, orice analiză va trebui să ia în considerare conflictul din Rusia, care este a opta piață de vin din lume, ca valoare a vinului importat, consumând 2% din producția mondială. În ceea ce privește recoltele, este de așteptat ca în acest an țările din emisfera sudică să înregistreze o scădere a producției, până aproape de media ultimilor 10 ani.