Ce a fost greu (culinar) a trecut. Mancaruri usoare si vinuri post-droburi

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Oricat ne-am dori sa ne controlam caloriile in perioada sarbatorilor, n-avem cum sa evitam numarul invariabil mare de oua ciocnite, nici pachetele cu drob, carne si cozonaci care aterizeaza de la toate vecinele mai in varsta, de la matusi, bunici si soacre… Putem sa gatim doar salate si peste fript pe gratar, ca de supradoza de mancaruri grele tot n-avem scapare! Asa ca va invitam la o meniu de “pauza digestiva”, menita sa compenseze excesele ultimelor zile. Evident, usor de pregatit si insotit de vinurile aferente!

– Supa crema de spanac + Cramposie Selectionata Avincis

Aici nu e nimic complicat – spanacul (congelat sau proaspat) se blanseaza (oparit, apoi scos cu spumiera in apa rece, apoi scurs). Intr-o tigaie, se calesc o ceapa tocata marunt si doi catei de usturoi, imreuna cu 300 de grame de cartofi cubulete. Cand ceapa e transparenta, adaugati un litru de supa de pui sau de legume pentru fiecare 500 de grame de spanac, iar cand cartofii sunt aproape topiti,adaugati spanacul si mai lasati totul la fiert cateva minute (5-7, in functie de dimensiunea spanacului). La sfarsit aruncati totul in blender, eventual alaturi de cateva linguri de smantana, sarati si piperati dupa gust. Si, daca nu vreti chiar mancare aproape de post, puneti si cateva crutoane de parmezan sau de Grana Padano.

Se potriveste bine si cu aromele de ardei gras ale unui Sauvignon Blanc, dar noi votam pentru o Cramposie locala, cu note ierbos-florale.

– Mancare de urzici + Zghihara de Averesti

Pentru ca e pacat sa trecem e langa ierburile de sezon, care dispar mult prea repede, ar trebui sa profitam de primele urzici (care sunt si cele mai fragede si usor de gatit) si sa ne aducem aminte de unul dintre gusturile copilariei.

Mancarea de urzici este absolut banala ca pregatire – se blanseaza (ca mai sus), se scurg, apoi se arunca intr-un bechamel (trei linguri de faina stinse in ulei, sa nu faca cocoloase, apoi lungite cu jumatate de litru de lapte), impreuna cu 3-4 catei de usturoi tocati. Cand sunt bine fierte, se pot aduga 4-5 linguri de smantana, sare si piper. Dupa gust, puteti arunca in mancare si niste oua (eventual de prepelita) sau, cum fac cei mai multi, sa adaugati oua ochiuri peste portia de urzici.

Ca orice ierburi, si aceastea merg bine la Sauvignon Blanc, dar si de aceasta data ne aplecam spre un soi autohton, mai vesel si mai aproape de gusturile traditionale (daca tot am gatit ceva din copilarie…) – o Zghihara jucausa de la Domeniile Averesti. O gasiti in mai multe variante, noi ne-am ales Nativus – sec, cu mai putin alcool (12,7), proaspat si plin de viata.

– Fructe in iaurt

Pentru desert, ne-am gandit sa remediem o problema veche a pietei – dezamagitorul iaurt cu fructe. Pentru ca au aparut tot soiul de iaurturi decente, inclusiv “grecesti”, puteti aseza la frigider pahare cu straturi de fructe de padure, intercalate cu straturi de iaurt si “decorate” (intre ghilimele, pentru ca noi mancam decorul…) cu piscoturi. Puteti incerca si cu felii de caise, piersici, nectarine, etc, insa pentru desertul cu fructe de padure noi reomandam un Cuvee Sissi de la SERVE, in timp ce pentru piersici si alte fructe de livada merge mai bine un Chardonay de la Strunga Winery. Dupa gust…

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES