Goana dupa Caberlot. Istoria romantata a celui mai rar soi de struguri din lume

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Il Caberlot si Carnasciale sunt singurele vinuri din lume obtinute dintr-o clona catalogata drept misterioasa, descoperita in urma cu mai bine de cinci decenii

Spre finalul anilor 60, un agronom italian pe nume Remigio Bordini descoperea, intr-o vie abandonata din apropiere de Padova, un soi de vita-de-vie diferit de cele pe care le cunostea. Strugurii aveau insusiri caracteristice atat Cabernet-ului, cat si Merlot-ului. La o analiza amanuntita, soiul a prezentat caracteristicile organoleptice ale soiului Cabernet Franc, cu un profil ampelografic ce semana mai mult cu Merlot-ul. Avand in vedere acest lucru, s-a presupus ca acest strugure este o incrucisare naturala, spontana, a celor doua soiuri.

Bordini se lasa induplecat

Vreme de doua decenii, proprietarul clonei a rezistat tuturor propunerilor de plantare a clonei in diverse podgorii, propuneri venite din partea unor producatori din diverse regiuni ale Italiei. 

In 1985 insa, Bordini a permis ca vita-de-vie sa fie plantata doar intr-un singur loc aflat in afara pepinierei sale: la Podere Il Carnasciale, o crama toscana aflata la 30 km nord de Siena si Arezzo si la 60 kilometri sud de Florenta. Podgoriile cramei toscane se afla pe o stanca orientata spre sud, deasupra raului Arno.

Gerul, un ajutor nesperat

Doi berlinezi stabiliti in Italia, Wolf si Bettina Rogosky erau proprietarii locului inca de la inceputul anilor ’70, cand in zona erau plantati doar maslini. Wolf dorea sa planteze vita-de-vie, dar autoritatile locale s-au opus demersului sau, interzicand ca maslinii sa fie sacrificati. In anul 1985, natura a dat un ajutor nesperat familiei Rogosky: gerul iernii a facut ca maslinii sa inghete, iar proprietarilor li s-a permis sa planteze vie.

O strategie castigatoare

Un renumit oenolog, Vittorio Fiore, descoperise acest acest loc, ce se va dovedi a fi providential, in anul 1985 si l-a convins pe proprietarul clonei sa permita plantarea vitei-de-vie la Podere Il Carnasciale. Mai mult, Fiore a venit cu o idee revolutionara la acea vreme: pentru a limita productia, i-a sfatuit pe proprietarii podgoriei, Wolf si Bettina Rogosky, sa planteze 10.000 de plante la hectar, si sa lase doar cinci ciorchini pe planta. Initial, doar o treime de hectar a fost plantata cu noua clona, pe care Wolf a denumit-o Caberlot. Din superstitie, sotii Rogosky au ingropat o sticla de Sassicaia sub prima vita-de-vie pe care au plantat-o. Gestul avea sa fie de bun augur pentru ceea ce a urmat.

Afacere de familie

Chiar de la prima recolta, in anul 1988, Caberlot a fost un vin extrem de cautat in Europa, atat pentru raritatea si tipicitatea terroir-ului, cat si datorita dimensiunilor reduse ale podgoriei, ce se intindea pe mai putin de patru mii de metri patrati. Wolf Rogosky a parasit aceasta lume in 1996, insa sotia sa Bettina a continuat munca in podgorie impreuna cu fiul ei, Moritz, alaturi de vinificatorul Peter Schilling. De-a lungul anilor, suprafata plantata a ajuns la circa doua hectare, insa productia de vin nu a crescut semnificativ. Vinul este si acum imbuteliat manual si este pastrat in pivnitele cramei doi ani inainte de lansare. Bettina Rogosky inca numeroteaza, de mana, fiecare eticheta. 

Un al doilea vin, din vita-de-vie mai tanara, tot 100% Caberlot, numit Carnasciale, a fost lansat pe piata in anul 2000.

Deoarece soiul in sine este nerecunoscut – din punct de vedere tehnic, nici macar nu exista! – Il Carberlot este clasificat ca IGT Toscana.

Un vin pentru privilegiati

Dupa 18 luni de invechire in butoaie frantuzesti, Il Caberlot mai petrece inca 16 luni de invechire in sticla magnum. Il Caberlot e imbuteliat in sticle magnum si double-magnum –  sticlele normale sunt utilizate ca mostre – si comerciantii care il au in enoteca proprie se considera privilegiati. 

In primii ani de la lansare, cand existau pe piata doar 200 de magnum-uri, din cele peste o mie de enotecas toscane, putea fi găsit în doar două.

La fel, doar doua restaurante din Europa se puteau lauda cu Il Caberlot in lista de vinuri: Il Cibreo, din Florenta, si L’Ambroisie, restaurant de 3 stele Michelin, din Paris. Membrii elitei Teatro del Sale din Florenta pot cumpara, si acum, doar cate un magnum pe an; e considerat un privilegiu si e transmis din generatie in generatie.

La inceputul acestei luni a venit, daca mai era nevoie, inca o confirmare a calitatii acestor vinuri: VINOUS a acordat 100 de puncte vinului Il Caberlot 2018, obtinut din a treizecea recolta.

Foto: caberlot.eu

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES