Domeniile Averesti – daca vinul bun incepe in vie, cine face strugurele bun?

by Wines of Romania
0 Comment
Domeniile Averesti

Ce inseamna munca unui viticultor la Domeniile Averesti

In lumea vinului, proprietarii de crame si oenologii incep sa devina un soi de vedete. Sunt prezenti la targuri si evenimente, la degustari locale sau internationale, numele lor ajung in presa si blogurile de specialitate sau, mai rar, chiar in media generaliste. Insa, in spatele lor, rar cunoscuti publicului, se afla oamenii care petrec aproape fiecare zi din viata intre randurile de vita-de-vie. Pentru ca, asa cum spune o vorba foarte veche, vinul bun incepe in vie.

Este greu, pentru cei care nu au petrecut niciodata macar o zi in vie, sa inteleaga volumul enorm de munca pe care il presupune meseria de viticultor. Este suficient sa vedeti mainile unui om in perioada de taiere in uscat sau in verde (cand este pregatita via pentru iarna sau cand se regleaza lasarii si frunzele pentru vara) pentru a va face o idee. Insa munca de viticultor inseamna mult mai mult.

Despre ploi, recolte si intuitii cu viticultorii de la Domeniile Averesti 

Viticultorul trebuie sa fie atent la fiecare frunza si la fiecare strugure, pentru a se asigura ca in podgorie nu se strecoara vreo boala care sa afecteze recolta. Imaginati-va ce este in sufletul sau cand stie ca o parcela este bantuita de putregai, insa ploile nu il lasa sa intervina – asa cum o furtuna violenta nu i-ar permite unui medic de tara sa ajunga la un copil bolnav…

Dincolo de rolul de doctor al viei, viticultorul trebuie sa lucreze si pe aceeasi frecventa cu oenologul – acesta ii va spune ce fel de vin isi doreste sa faca, iar el / ea trebuie sa creasca strugurii in asa fel incat sa conduca la rezultatul dorit.

Pentru a intelege mai bine cum curge viata unui viticultor, i-am intrebat despre munca lor pe cei doi responsabili cu via de la Domeniile Averesti. Unul cu multi ani de experienta, care si-a petrecut toata viata in podgorie, altul tanar si plin de energie, gata sa-i mosteneasca invataturile. Oameni calzi, cu modestia caracteristica a celor care lucreaza pamantul, nu vor sa isi vada numele scrise, dar ne explica pe indelete cum isi petrec zilele si anii, bucuriile si tristetile.

Domeniile Averesti

Om vs. masina. Ce inseamna munca in vie la Domeniile Averesti

WOR: Ce inseamna o zi de munca intr-o vie la Domeniile Averesti? La ce ora incepeti si terminati o zi de munca?

D.A.: Munca in vie, pe cat de romantica este pe atat de grea si plina de responsabilitati. Ziua noastră de lucru incepe inca de dimineata si cuprinde mai multe etape in functie de anotimp. Primavara taiem si legam via, o lucrare destul de anevoioasa care necesita precizie si un minim de experienta sau training.

Toamna, in perioada recoltei, strangerea manuala a strugurilor implica rabdare si atentie, dar si rezistenta fizica. Un rand de vita de vie poate ajunge la peste 100 metri lungime. Pentru a reduce din timpul si energia consumata pentru deplasarea pe rand, intram cu echipe din capetele opuse, echipe care se intalnesc la mijlocul randului, schimba randul si termina din nou la capat, un fel de deplasare in zigzag.

Iar daca pe parcursul anului ziua se termina mai devreme, in timpul recoltarii se sta pana seara. Avem si combine de recoltare, care recolteaza de 10 ori mai repede dar, chiar si asa, cele 650 de hectare sunt lucrate jumatate manual si jumatate mecanic. Anual, ne dedicam cam 3 pana la 4 saptamani, campaniei de recoltat.

WOR: Zghihara sau Busuioaca? Aveti un soi de struguri pe care il preferati?

D.A.: Pe aici, Zghihara este vedeta noastră, insa Busuioaca este parfumata si deosebita prin culoare si exprimare, cu siguranta putem spune ca este mai aratoasa.

WOR:  Care a fost cea mai dificila situatie prin care ati trecut in timp ce lucrati in vie?

D.A. Ingrijirea viei nu este o munca de birou, desi acolo trasam operativele si estimam necesarul de oameni, materiale s.a.m.d., majoritatea timpului ne-o petrecem in aer liber, intre randurile de vita de vie. Acolo vremea ne surprinde cateodata placut, dar si de multe ori cu ploi sau boli.

Cel mai dificil este sa le ai pe amandoua in acelasi timp: sa vezi ca planta sufera, dar sa nu poti trata pentru ca afara ploua. Ai nevoie de o minte obiectiva si de mult optimism ca sa treci usor prin schimbarile la care mama natura ne supune, viticultori si agricultori in aceeasi masura.

WOR: Sa zicem ca angajarea unui nou lucrator in vie ar depinde de dumneavoastra. Ce calitati ar trebui sa aiba candidatul la angajare ca sa il acceptati?

D.A. Principalele 2 trasaturi pe care trebuie sa le aiba un viticultor sunt: rabdare si ingeniozitate. In fata viei trebuie sa astepti, depinzi mult de mediul inconjurator, de temperaturi, de disponibilitatea fortei de munca, dar ce te ajuta cand apar probleme – iar acestea apar inevitabil, an de an – este capacitatea de a gasi solutii si de a te mobiliza.

Ambele trasaturi tin de firea omului, de aceea cred ca in prima faza, ma las ghidat de impulsivitatea de care da dovada candidatul si de CV-ul sau: experienta, scoala, hobby-uri.

WOR: Daca nu ati fi practicat meseria asta, ce v-ar placea sa faceti? Ce doreati, copil fiind, sa va faceti cand veti creste mare?

D.A. Fiind din zona, am crescut in acest mediu, al agriculturii, a ritmului naturii si am copilarit departe de aglomeratie si viata de oras, astfel incat imi gasesc linistea in meseria aceasta. Iar daca viticultura nu m-ar fi ales, nu m-as fi indepartat prea mult de mediul natural, poate veterinar sau mestesugar.

Domeniile Averesti

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES