Decantorul

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Se pare ca decantorul a fost inventat de catre romani, dar prima mentiune scriptica a raspandirii lui ar data din Anglia secolului al XVIII-lea. In lumea larga a devenit popular in anii 1960 – 1970. Exista colectionari de decantoare, care, din 1970 incoace, se intalnesc anual la Conventia IJBBSC (International Jim Beam Bottle Speciality & Club), care aduce cate o editie limitata de decantoare produsa exclusiv pentru acest eveniment.

Marimea potrivita a unui decantor este pentru 0,75 l si poate fi intalnit sub diferite forme: standard (cel cu baza plata, ca o vaza), sub forma de U, sarpe sau clopot. Exista si decantoare industriale, pe principiul centrifugei. In prezent, producatorii se axeaza pe utilitate. Cu toate acestea, fabricantii Riedl din Kufstein – Austria, au creat decantoare atat de atragatoare, incat vederea lor iti taie respiratia si este un adevarat spectacol utilizarea lor, constituindu-se ca piesa centrala pe o masa cu pretentii. E garantat ca ati da gres oferind cadou un asemenea decantor, unui pasionat de vinuri.


Conform Wine Folly, daca te regasesti intr-unul dintre urmatoarele enunturi, ai nevoie de un decantor: ”inca mai cumperi carti adevarate, iti place viti-vinicultura ca mestesug, crezi ca arta poate fi utila si ca meditatia este buna”.

Pe de alta parte, daca esti indeajuns de pasionat de vin si destul de indemanatic, nici nu ai nevoie de un decantor. Toarna-ti vinul intr-un pahar generos si ai rabdare cu el, povesteste-l fie cu tine insuti, observandu-l, fie cu cineva drag sau ales anume. Vinul se va deschide si-ti va dezvalui toate misterele (si te va scuti de efortul spalarii decantorului dupa!).

Sau ia-ti un mic aerator, daca esti versiunea moderna a pasionatului de vin. Ar mai fi hiper-decantorul, dar deja trecem in zona profesionistilor si nu recomandam folosirea lui acasa.


Ce decantam?

In primul rand, vinurile, dar putem folosi decantorul la whiskey, cognac, bourbon, scotch. Se poate pastra in el vodka, tequila, gin, rom, brandy. Durata de pastrare a spirtoaselor poate ajunge pana la 2 ani, daca dopul inchide ermetic. Poate fi folosit si la ceai rece, apa, suc, limonada, pentru o prezentare mai elevata vizual, dar mult mai potrivita pentru acestea ar fi carafa.


Cum alegem decantorul?

Alegem un decantor pe care sa il putem manevra si curata usor, fiindca gasim in comert o multime de forme ciudate care sfarsesc prin vitrine, fiind prea dificil de utilizat. Daca alegem unul clasic fiindca il vom folosi deseori si vrem sa il igienizam in masina de spalat vase, este bine sa fie din sticla. Daca suntem indemanatici si dispusi la mai mult efort pentru curatarea lui, vom alege unul din cristal si vom oferi un spectacol folosindu-l, dar vom avea grija sa nu pastram vinul in el mai mult de o saptamana.


Cum alegem decantorul potrivit, in functie de vin?

Pentru vinuri rosii, orange, naturale si biodinamice sau albe corpolente: decantor cu baza larga; la vinuri rosii cu corp mediu: decantoare clasice, medii; iar la vinuri rosii subtiri, vinuri albe si rose: decantoare mici sau medii, care pot fi racite. Vinurile spumante foate vechi se decanteaza intr-un fel de amfore, pentru a reduce pierderea perlarii fine.

Intre mit si adevar:

  • decantorul ajuta la separarea sedimentelor: adevarat, dar se poate turna cu grija si direct din sticla, daca cel care manipuleaza recipientul are destula experienta;
  • imbunatateste aromele: de cele mai multe ori adevarat, oxigenarea exacerband perceptia si a celor mai subtile nuante de miros;
  • salveaza un vin cu defect de dop: FALS!, pentru ca odata ajuns aici, vinul respectiv mai poate fi salvat doar de inlocuirea cu altul, fara defect.
  • nu se recomanda sa decantam/ aerisim vinurile aromate, pentru ca le-am vaduvi exact de caracterele lor cele mai evidente.


Cat dureaza decantarea?

Timpul de aerisire in decantor difera de tipul vinului si poate varia de la 30 de minute pentru vinurile subtiri (albe, rose, spumante, rosii usoare), pana la 2 ore pentru vinurile corpolente (rosii vechi, orange, albe baricate). Pentru o aerare rapida putem folosi doua decantoare clasice, turnand succesiv dintr-unul in altul; putem roti usor decantorul, pentru a pune cat mai mult vin in contact cu aerul sau putem desface un spumant sa ne bucuram de el si timpul decantarii sa para mai scurt.


Cum se curata un decantor?

Puneti 2 cm de orez si apa calda in decantor si rotiti-l pana sunteti siguri ca orice depunere s-a desprins de pe sticla. Clatiti bine cu apa calda interior si exterior si apoi imediat cu apa rece interiorul decantorului, pentru a evita aburirea si a favoriza uscarea rapida.
Incontestabil, aerisirea corecta imediat dupa deschiderea sticlei ofera un plus de valoare gustului oricarui vin care poate beneficia de acest avantaj. Dar cu sau fara decantor, important este sa ne bucuram de licoarea bahica in toate momentele care ne pot aduce impreuna.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES