Cine va culege strugurii Reginei? Romanii o vor face (2)

by Maria Olguta Petre
0 Comment

Dupa Brexit, oferta de forta de munca pentru podgoriile britanice a scazut la mai putin de o treime din necesar. Sfarsitul libertatii de circulatie a cetatenilor UE a fost punctul sensibil al industriei chiar inainte de iesirea Regatului Unit din UE.

Pentru lucrul in viticultura sunt preferati romanii

„Cererile pentru lucratorii viticultori cresc si in ciuda acestui fapt noi continuam sa angajam tot lucratori romani, care fie au statut stabilit, fie au vize sezoniere”, a declarat Virgil Moise, CEO Vitis Care UK Limited în ultimul numar emis de revista Vineyard magazine UK, in septembrie 2022. 

La Vine-Works exista o abordare familiala si exista angajati cu peste 10 de ani de experienta in viticultura din Marea Britanie, care lucreaza pentru aceasta companie. Un membru al personalului a declarat recent: "La Vine-works vedem 90% dintre lucratorii nostri calificati care se întorc an de an si nu ii vedem pe acesti lucratori ca temporari sau sezonieri, ci ca pe niste membri permanenti ai personalului (incercam sa alocam aceleasi echipe clientilor, acolo unde este posibil)."

Exista inca multe alte provocari pentru industria vinului englez. Provocarile sunt, de asemenea, recompensate cu multe oportunitati.

Calificare cu rigoare englezeasca pentru romanii viticultori

Colegiul Plumpton din East Sussex (validat de Royal Agricultural University, centrul de excelenta in educatie, formare si cercetare in vinificatie din Marea Britanie, care ofera singura diploma de licenta in enologie predata in limba engleza) are un nou program la nivelul 3 in Viticultura. Acesta este echivalent cu un nivel de studii profesionale sau vocationale in Romania. Programul educational de un an, cu norma intreaga, este conceput pentru cei care doresc sa obtina abilitatile practice si cunostintele necesare pentru a intra in industrie la nivelul operativ al podgoriei. (Wine GB vrea si se implica in a ajuta mai multe colegii din Marea Britanie sa poata oferi acest tip de curs). 

Programul ar fi ideal pentru multi dintre lucratorii romani calificati, pentru a-i ajuta sa obtina rezultate mai bune si responsabilitati mai mari in industria vitivinicola britanica.

Dar majoritatea romanilor care lucreaza in viticultura în Marea Britanie sunt lucratori sezonieri, avand familii de intretinut acasa, in Romania. Munca în podgorie este provocatoare, dar extrem de solicitantăa din punct de vedere fizic. Alternarea muncii solicitante in aer liber, cu participarea la cursuri intr-o a doua limba, ar fi pur si simplu prea mult pentru o mare parte dintre ei.

Ce se poate face acasa, în România, pentru a onora efortul muncitorilor romani din viticultura Marii Britanii?

Ar fi un inceput, recunoasterea abilitatilor si contributia lor la viticultura din Marea Britanie. Apoi, aprecierea schimbarii pozitive de opinie cu privire la cultura de lucru a romanilor. 

Un al pas ar fi oferirea unor lectii de limba engleză gratuite, disponibile atunci cand se intorc in Romania pentru vacantele lor sezoniere. Aceste lectii s-ar putea organiza in cadre naturale din oferta eno-turistica a Romaniei, atat de diversa si atragatoare.

Implementarea treptata de masuri si politici agricole, pentru ca ei sa se poata intoarce la munca in Romania, pentru a-si folosi in mod deosebit abilitatile dobandite in podgoriile din Marea Britanie, pe bani buni si pentru a fi aproape de familiile lor.

Romanii culeg strugurii reginei

Dincolo de poveste se afla recunoasterea priceperii romanilor

Exista multe povesti fascinante acolo, vorbite si auzite intre randurile de vita-de-vie sau doar soptite in sinea lor ca imbold sa termine inca un sezon cu bine…

Recolta buna pentru toată lumea! “Noroc si sanatate!” pentru romanii nostri muncitori, priceputi, experimentati si rezistenti, care lucreaza in viticultura din Regatul Unit.

struguri
Extras din Revista Vineyard (24 mai 2018):

 “Pentru bautorul de vin, diversitatea podgoriilor independente si a vinariilor mai mici aduce doar vesti bune, dar acesti operatori mai mici ar fi, de asemenea, cei mai vulnerabili daca ar exista cresteri ale costurilor de productie, daca deficitul de forta de munca ar fi semnificativ mai accentuat. Lucratorii migranti vor fi jucat cel mai mare rol in miile de tone care vor fi recoltate in acest an. Asa ca, data viitoare cand vei avea un pahar de vin spumant englezesc, tine un toast pentru ei si spune „Noroc!” in cinstea muncii lor.”

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES