Aurelia Badiur
Aurelia Badiur se numara printre cei cativa tineri care contribuie, an dupa an, la reinventarea vinului romanesc. Originara din Chisinau, cu studiile facute in Franta si stagii de pregatire in Champagne si Bourgogne, Aurelia si-a dovedit talentul la Domaine Dumetrier, unul dintre putinii producatori care, alaturi de soiurile clasice din Dobrogea, a avut indrazneala de a cultiva si soiuri neobisnuite pentru regiune – Mourvedre, Semillon, Malbec sau Negru de Dragasani.
Care a fost momentul in care ati realizat ca destinul personal este legat de vin?
Am fost inconjurata de oameni din lumea vinului de mic copil. Buneii au fost inspiratia mea numarul unu, nu exista vacanta fara a face o vizita la culturile lor de vita de vie, iar eu profitam si le puneam zeci de intrebari.
Familia a crezut in pasiunea mea si au fost cei care m-au sustinut sa-mi fac studiile in Franta. Odata ajunsa acolo a inceput adevarata poveste, iar momentul care mi-a confirmat ca fac ceea ce trebuie – a fost primul meu stagiu de oenologie in Bourgogne, unde am asistat un Consultat Oenolog. De atunci ma indragostesc zilnic tot mai mult de acest domeniu si pasiunea cu care imi fac munca creste din ce in ce mai mult.
Ce stil de vin preferati, la modul general?
Imi plac toate vinurile care imi ofera adevarata placere gustativa, emotii, fie ca sunt albe, roze sau rosii, dar am o dragoste aparte pentru vinurile rosii bine structurate si cu potential fenolic mare, de aici pasiunea mea pentru Medoc, in special Saint-Estèphe, Saint-Julien si Pauillac. Aceasta pasiune vine si din locul in care m-am format ca oenolog , sunt vinurile care au stat la baza carierei mele si vor avea mereu locul lor in sufletul meu.
Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) in functie de anumite momente – de sezon, de aniversare, de discutii calduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?
Viata este prea scurta pentru a bea un singur tip de vin… Mereu am tendinta sa descopar vinuri noi – sunt atatea vinuri in lume care merita sa fie degustate. Vinul spumant in schimb isi are mereu locul atunci cand am un moment important ce merita sa fie celebrat. Cat despre sezon – eu sunt mai atipica pot sa consum vin rosu in toiul verii si un roze iarna la munte .
Care a fost pairingul perfect, memorabil, in care fiecare lucru implicat – vin, mancare, oameni – s-a asezat la locul sau?
A fost in momentul cand m-am intors acasa de Craciun dupa primul an de studii in Bordeaux, si am adus o sticla de Chateaux Lagrange 2014 si cateva sticle reprezentative din Medoc, la ele am asortat pateuri frantuzesti, fois gras , saucisson si cateva din cele mai emblematice cascavaluri. Atunci am impartasit cultura de acolo cu cei mai importanti oameni din viata mea, a fost un moment de mandrie pentru mine ca am reusit sa le aduc Bordeaux-ul mai aproape.
Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?
Au si nu au influenta 🙂 Voi vorbi doar despre influenta mea in domeniul vinului.
Zona mea de influenta sunt vinurile Domaine Dumetrier, aici am libertatea de exprimare prin struguri si vinul pe care il fac. Adevarul insa este ca puterea de decizie nu o am eu, ci terroir-ul, via, clima si solul – aceste lucruri stau la fundamentul deciziilor si al inspiratiei de zi cu zi.
In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar până atunci puteți citi mai jos despre: